Nautimme mieheni kanssa viiniä aterioidessamme. Edistäisikö tästä tavasta luopuminen raskaaksi tulemista?

Alkoholin jättämisestä pois ei raskautta yritettäessä ole ainakaan haittaa. Tutkimusten mukaan näyttäisi kuitenkin siltä, että lasillinen viiniä tai muutama lasi olutta päivässä eivät vaikeuta raskauden alkamista.

Äskettäin julkaistu amerikkalainen tutkimus paljastaa, että lapsettomuushoitojen aikana kannattaisi alkoholi jättää kokonaan pois: IVF-hoitojen tulokset ovat keskeisesti paremmat niillä pariskunnilla, joissa sekä mies että nainen ovat olleet tipattomia hoitojen aikana.

Runsaamman alkoholinkäytön on jo pitkään tiedetty huonontavan hedelmällisyyttä. Naisilla se saa aikaan häiriöitä kuukautiskierrossa ja aiheuttaa hormonitasapainon muutoksia. Tämä johtaa munasolujen kypsymis- ja irtoamishäiriöihin. Ovulaatiohäiriöitä on myös kohtuukäyttäjillä. Lisäksi keskenmenojen riski lisääntyy naisilla, jotka juovat yli 10 alkoholiannosta viikossa. Alkoholin kertakäyttö ei vaikuta aivolisäkehormoneihin (FSH, LH), mutta keltarauhashormonin määrä voi tilapäisesti laskea ja vastaavasti estradioli- ja testosteronipitoisuudet nousta.

Miehellä runsas alkoholinkäyttö vaikuttaa suoraan kiveksiin heikentämällä kivesten testosteronin tuotantoa ja sitä kautta siittiöiden muodostumista. Myös kohtuukäyttäjillä siittiötuotanto voi heikentyä. Pitkäaikainen alkoholinkäyttö johtaa testosteronitason laskuun ja aivolisäkkeen vajaatoimintaan. Heikentyneen siittiötuotannon lisäksi alkoholi aiheuttaa erektiohäiriötä ja libidon laskua, minkä monet ovat huomanneetkin.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Sirpa Eviö
LT, Naistentautien ja synnytysten el, gyn.endokrin
Henriikka Henttu
LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Kati Härkönen
LT, naistentautien ja synn.erikoislääkäri
9.4
Pirjo Inki
LT, Dosentti, Naistent. ja synn. el
9.9