Mitä tehdä, kun toivottu raskaus ei ala?

Terveellä pariskunnalla, joka on säännöllisesti yhdynnässä pari kolme kertaa viikossa, raskaus alkaa yleensä vuoden kuluessa ehkäisyn lopettamisen jälkeen. Suosituksen on, että jos raskauden yrittäminen ei vuoden jälkeen ole tuottanut tulosta, kannattaa hakeutua lapsettomuustutkimuksiin.

Aikaisemmin lapsettomuustutkimuksiin

Lapsettomuustutkimuksiin kannattaa hakeutua jo aikaisemmin, jos naisen kuukautiskierto on pidempi kuin 35 päivää tai lyhyempi kuin 25 päivää, jos kierrot heittelehtivät tai vuodot ovat kovin runsaita, pitkäkestoisia tai kivuliaita. Lapsettomuustutkimuksiin on syytä hakeutua jo muutaman kuukauden raskaaksi yrittämisen jälkeen, jos nainen on aiemmin sairastanut munasarjatulehduksia. Tällöin munatorvet saattavat olla tukossa. Myös silloin, jos nainen on yli 35-vuotias, kannattaa tutkimuksiin hakeutua jo puolen vuoden yrittämisen jälkeen, koska naisen hedelmällisyys laskee tämän jälkeen nopeasti ja lapsettomuushoitoihin kannattaa edetä rivakasti.

Miehestä johtuva lapsettomuus

Miehelle kannattaa tehdä siemennesteanalyysi jo muutaman kuukauden yrittämisen jälkeen, jos mies on sairastanut pahoja genitaalialueen tulehduksia, jos on tehty kivespussiin tai nivusalueelle kohdistuneita leikkauksia tai jos kivekset eivät olleet syntyessä laskeutuneet kivespussiin. Erektio- tai ejakulaatiohäiriöt ovat myös aihe hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon.

Yleisimmät syyt hedelmällisyyshäiriöihin

Yleisimpiä hedelmällisyyshäiriöiden syitä ovat munasolun irtoamishäiriöt (16-32 %), munajohdinvauriot (14-20 %), kohtuviat (2-5 %), endometrioosi (6-20 %) ja miehestä johtuvat syyt (20-30 %). Jopa joka viidennellä pariskunnalla ei löydy mitään syytä hedelmällisyyshäiriöön, mutta silti hoidoista on usein apua. Varsinainen syy saattaa joskus paljastua vasta koeputkihedelmöityksen aikana solutasolta.

Mehiläinen Felicitaksen lapsettomuuslääkärin vastaanotolle pääsee ilman lähetettä.

Asiantuntijat

Anita Kanerva
Synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri
9.3
Kirsimarja Kestilä
Synn. ja naistentautien erikoislääkäri
9.8
Tiina Ahonen
Perhe-ja paripsykoterapeutti
Anna-Maija Rossi
LL, naistentautien- ja synnyt.erik.lääkäri
9.7
Katso muut asiantuntijat