Kilpirauhasen vajaatoiminta ja lapsettomuus

Kilpirauhasen normaali toiminta on yksi ihmisen hyvinvoinnin kulmakiviä.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ovat väsymys, painonnousu, hiustenlähtö, ihon kuivuminen, ummetus ja masennus. Liikatoiminnan oireita taas ovat levottomuus, unettomuus, sydämentykytys ja laihtuminen. Usein häiriöt ovat kuitenkin niin lieviä, ettei mitään selkeitä oireita ole havaittavissa.

Osa kilpirauhashäiriöistä kuuluu nk. autoimmuunisairauksiin. Jos henkilöllä on yksi autoimmuunisairaus, on hänellä keskimääräistä suurempi riski muihin autoimmuunisairauksiin

Kilpirauhashäiriöt tunnettu syy lapsettomuuteen

Kilpirauhashäiriöt, sekä liika- että vajaatoiminta, ovat hyvin tunnettu syy lapsettomuuteen ja toistuviin keskenmenoihin. Tämän vuoksi kilpirauhasen toimintakoe (TSH) kuuluu perustutkimuksiin hedelmällisyyshäiriöitä kartoitettaessa.

Lieväkin vaajatoiminta kannattaa hoitaa

Hedelmällisyyshäiriöissä hoidetaan lieväkin kilpirauhasen vajaatoiminta, jota muuten ehkä jäätäisiin seuraamaan. Autoimmuunisairauksien hyvä diagnostiikka ja häiriön hoito parantavat omalta osaltaan raskausennustetta.

Usein pelkkä kilpirauhashäiriön hyvä hoito riittää siihen, että raskaus alkaa eikä varsinaisia hedelmällisyyshoitoja edes tarvita.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Sirpa Eviö
LT, Naistentautien ja synnytysten el, gyn.endokrin
Henriikka Henttu
LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Tarja Olkinuora
LT, naistentautien ja synn. erikoislääkäri
9.9
Kari Ratsula
LKT, Naistentautien ja synn.erikoislääkäri