Ennakoiva munasolujen pakastus

Munasolujen pakastusmenetelmä on vuosien kehitystyön tuloksena tullut niin luotettavaksi, että nykyään naisilla on Mehiläinen Felicitaksessa mahdollisuus pakastaa omia munasolujaan ennakoivasti myöhempää käyttöä varten.

Naisen hedelmällisyys laskee merkittävästi iän myötä munasolujen laadun heikkenemisen seurauksena. Hedelmällisyyden lasku on yksilöllistä mutta yleisesti ottaen naisen hedelmällisyys alkaa laskea jo 30 ikävuoden jälkeen. Munasarjoissa munasolujen määrä vähenee ja munasolujen laatu heikkenee munasolujen aneuploidioiden eli kromosomipoikkeavuuksien lisääntyessä. Joskus elämäntilanteesta johtuen lapsen hankkiminen ei ole mahdollista parhaan hedelmällisen iän aikana ja siirtyy parhaan hedelmällisen iän jälkeen. Munasolujen ennakoiva pakastaminen antaa naiselle mahdollisuuden yrittää raskautta omilla munasoluillaan myöhemmin.

Paras ikä munasolujen pakastukselle on alle 30-vuotiaana, joka tapauksessa alle 35-vuotiaana kuitenkin jokaisen naisen yksilöllinen tilanne huomioiden.

Kun otat yhteyttä Felicitakseen harkitessasi munasolujen pakastamista varaamme sinulle aluksi ajan lääkärille. Lääkäri käy kanssasi läpi munasolujen pakastukseen liittyvän hoitopolun ja tekee tarvittavat tutkimukset fyysisen terveyden ja munasarjojen toimintakyvyn arvioimiseksi. Tämän jälkeen varaamme sinulle ajan terapeutille neuvontaa varten. Psykologisen neuvonnan tarkoituksena on antaa munasolujen pakastusta harkitsevalle asiakkaalle tai pariskunnalle mahdollisuus monipuoliseen yksilöllisen tilanteensa arviointiin yhdessä näihin kysymyksiin perehtyneen asiantuntijan kanssa, jotta jokainen löytää itselleen parhaan vaihtoehdon lapsen saantia harkitessaan.

Munasolujen pakastamista edeltää munarakkuloiden stimulaatio hormonilääkityksen avulla. Munasolut kerätään munasolupunktiossa ja pakastetaan erityisellä menetelmällä nestetyppeen. Suosittelemme noin 20 munasolun pakastusta, jotta raskauden alkaminen pakastetuista munasoluista olisi todennäköistä. Tätä varten tarvitaan yhdestä kolmeen hormonistimulaatiota ja munasolukeräystä.

Myöhemmin solut sulatetaan, hedelmöitetään ja siirretään naisen kohtuun.

Munasolujen pakastuksesta tehdään sopimus kolmeksi vuodeksi kerrallaan, jonka jälkeen jatkosäilytystä arvioidaan yhdessä asiakkaan kanssa.

Jos haluat tietää lisää munasolujen ennakoivasta pakastuksesta, ota yhteyttä Mehiläinen Felicitakseen p. 096122750

FELICITAKSESSA ENNAKOIVAN MUNASOLUPAKASTUKSEN HOITOPROSESSIN VAIHEET:

1. Yhteydenotto klinikkaan ja ajan varaaminen ensikäynnille
2. Ensikäynti lääkärillä, jossa keskustellaan ja tehdään arvio siitä onko pakastus mahdollista ja ohjataan jatkoon sen mukaisesti.
3. Terapeutin neuvontakäynnit, joissa pohditaan asiakkaan yksilöllistä tilannetta munasolupakastuksen näkökulmasta
4. Hoidon suunnittelukäynti lääkärillä. Käynnin yhteydessä tehdään myös hoitosuostumus munasolupakastushoitoa varten sekä pakastus – ja säilytyssopimus.
5. Munasolujen pakastushoito / hoidot: stimulaatio, munasolujen keräys, pakastus ja siirtäminen säilytykseen.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Sirpa Eviö
LT, Naistentautien ja synnytysten el, gyn.endokrin
Henriikka Henttu
LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Kati Härkönen
LT, naistentautien ja synn.erikoislääkäri
9.4
Tarja Olkinuora
LT, naistentautien ja synn. erikoislääkäri
9.9
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 15
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*