Needs review

Mehiläisen kehityksen ja toiminnan kivijalkana on pitkä historia. Yli 100 vuoden kokemus luo vankan perustan osaamisellemme.

Toiminnan kehittyminen 1900-luvulla

Mehiläisen historia alkaa 6.11.1909, kun Reguel Löfqvist, Akseli Koskimies, Walter Sipilä ja K.F. Hirvisalo perustivat Sairaala O.Y. Mehiläisen Helsingin Huvilakadulle. Nimensä sairaala sai Kalevalaisen taruolennon Mehiläisen mukaan.

Mutta silloin Lemminkäisen äiti puhui puolelleen Mehiläisen, metsän kukkien kuninkaan, hakemaan mettä ja simaa voiteiksi monista eri yrteistä. Mehiläinen "lenti liihytteli ylitse meren yheksän, meri-puolen kymmenettä", haki lääkkeitä selkä vääränä: "kuusi kuppia sylissä, seitsemän selän takana, ne on täynnä voitehia, täynnä rasvoja hyviä". Niillä poika toipui, uusiin elämän myrskyihin.’

1930-luvulla Mehiläinen muutti nykyiseen Töölön toimipisteeseen. Uusi vaaleanvihreä, komea kivitalo herätti ansaittua huomiota. Myös sijaintia nykyaikaisessa, rauhallisessa ja luonnonläheisessä Töölössä kiiteltiin. Reilut 10 vuotta myöhemmin sairaala toimi SPR:n sotasairaalana, saaden myös vaurioita Helsingin suurpommituksissa.

Lääkärikeskuksen toimintaan vaikuttavia muutoksia tulevina vuosikymmeninä olivat mm. ryhmävastaanottojen aloittaminen sekä sairasvakuutuslain voimaantulo, jolloin tutkimus- ja hoitokuluista alettiin maksaa korvauksia.

Työterveyshuollon palvelut käynnistettiin vuonna 1974 ja toimintaa laajennettiin 10 vuotta myöhemmin hankkimalla Forumin, Hakaniemen ja Vantaan Kielotien lääkäriasemat. 1990-luvulla lama kuritti voimakkaasti myös Mehiläisen työterveyspalveluita.

Laajeneminen 2000-luvulla

Mehiläinen aloitti laajenemisen valtakunnalliseksi toimijaksi 2000-luvun alussa. Ensimmäinen askel pääkaupunkiseudun ulkopuolelle otettiin yhdistymällä Turkulaisen Tohtoritalon kanssa. Palveluketju kasvoi tulevina vuosina lukuisten yritysostojen kautta läpi Suomen.

100-vuotiaan yrityksen toiminta monipuolistui nopeasti kattamaan myös suun terveydenhuollon, sekä julkisen terveydenhuollon ulkoistukset, hoivapalvelut, lastensuojelun ja mielenterveyskuntoutuksen.

Mediverkko osaksi Mehiläistä

Mediverkon perustivat vuonna 2002 Toni Jäntti, Janne-Olli Järvenpää, Antti Marttila ja Carlo Meloni ratkaisemaan suomalaisten kuntien lääkäripulaa. Alkuvuosina toiminta keskittyi päivystyspalveluihin ja lääkärivuokraukseen. Vuoden 2006 jälkeen alkoi voimakas kasvuvaihe, jossa Mediverkko laajeni valtakunnalliseksi palveluntuottajaksi myös vanhusten hoivapalveluihin, lastensuojeluun ja hammaslääkäripalveluihin.

Mehiläinen ja Mediverkko yhdistyivät vuonna 2015 suomalaisen terveys- ja sosiaalialan laatujohtajaksi.

Toimialan suunnannäyttäjä

Mehiläinen on noussut sosiaalipalveluissa sekä yksityisissä ja julkisissa terveyspalveluissa toimialan laatujohtajaksi ja suunnannäyttäjäksi. Digitaalisuus on tullut pysyväksi osaksi terveydenhoitoa ja Mehiläisen palveluita. Kuten aiemminkin historiassa, Mehiläisen tärkein tavoite on järjestää parasta mahdollista hoitoa ja hoivaa kaikille.

Mehiläisen historia