Edessä uusi sopivampi ura

Tuki- ja liikuntaelinvaivat katkaisivat hämeenlinnalaisen Susanna Palomäen työuran kukka-alalla. Uusi suunta elämälle on alkanut hahmottua Mehiläisen työvalmentajan avulla.

Puutarhurin ja floristin koulutuksen saanut 32-vuotias Susanna koki olevansa unelmatyössään Huiskula-kukkatukun Tampereen toimipisteessä. Siksi hän jaksoi sinnitellä työssään, vaikka niska-hartiaseutu ja yläselkä alkoivat kipuilla nosteluista jo kolmisen vuotta sitten. Diagnoosiksi tuli rintakehän yläaukeaman toimintahäiriö.

– Onneksi työnantajani tarjosi minulle mahdollisuutta keskusteluihin työvalmentajan kanssa. Meillä oli pari tapaamista ja useita puhelinkeskusteluja, joissa mietittiin kiinnostukseni kohteita, koulutusvaihtoehtoja ja niiden rahoitusta.

Susannasta oli helpottavaa, että työvalmentajalla oli hallussaan kokonaiskuva siitä, mitä reittejä kannattaa edetä. Työvalmentaja laati konkreettisen suunnitelman ja listasi siihen Susannan tilanteeseen sopivat etapit.

– Tiedot ovat niin hajallaan, etten olisi itse pystynyt haalimaan niitä kasaan. Sairaana ja taloudellisten huolien paineessa omat voimavarat ovat aika vähissä. Tuntuu kuin taakka olisi vierähtänyt harteilta, kun toinen oli kantamassa vastuuta ja kertoi, että nyt tehdään näin ja näin.

Haussa liiketalous

Yhdessä työvalmentajan kanssa Susanna päätyi hakemaan liiketalouden koulutukseen Hämeenlinnassa ja Tampereella toimiviin ammattikorkeakouluihin. Hän arvelee, että kevyt toimistotyö on sopivin vaihtoehto fyysisen nostelutyön jälkeen.

– Alan vaihtaminen tuntuu järkevimmiltä vaihtoehdolta. Fyysisesti kuormittavan työn jatkaminen ei tunnu mielekkäältä.

– Olen todella kiitollinen työnantajalleni, joka antoi minulle mahdollisuuden työvalmennukseen. En ole varmaankaan ainoa, jolla ura menee uusiksi. Toivottavasti moni muukin saa yhtä hyvää ohjausta.

Susanna Palomäki