Alkoholin käyttö lomalla

Rentouttavaan lomailuun ja työasioista irrottautumiseen kuluu monilla alkoholipitoisia juomia. Monikaan ei ajattele, että yksi janojuomana juotu olut vastaa alkoholimäärältään ravintolassa myytävää snapsilasillista väkevää alkoholia. 12 olutta vastaa puolta litraa väkevää alkoholia. Olut tai lonkero ei ole vähemmän haitallista kuin väkevä alkoholi.

Päihdevieroitusyksiköiden seurantojen mukaan monien mielestä alkoholi kuuluu lomailuun. Alkoholia kuluu usein huomaamatta esimerkiksi lomamatkoilla, ruoan kanssa, erilaisissa tapahtumissa jne. Moni onkin huomaamattaan alkoholin suurkuluttaja.

Alkoholin terveyshaitat

Mikäli alkoholin käyttö on lomalla ollut runsasta, töihin paluun häämöttäessä alkoholin käyttö tulisi lopettaa hitaasti vähentäen, jotta ensimmäisten päivien alkoholivieroitusoireet olisivat siedettävät. Hikoilu, vapina, unihäiriöt, yleinen ärtymys ja alavireisyys vatsavaivoineen ovat yleisiä krapulaoireita. Sydämen rytmihäiriöt, kuulo -ja näköharhat sekä alkoholiepileptiset kouristukset puolestaan ovat vakavampia ja päivystyksissä hoidettavia vieroitustiloja.

Jos alkoholin käytön lopettaminen tai vähentäminen ei onnistu ilman apua, tukea tulisi hakea rohkeasti. Kohtalotovereita riittää, sillä terveydenhuollon asiakkaista miehistä viidennes ja naisista joka kymmenes on alkoholin ongelmakäyttäjä.

Alkoholin turvallista käyttörajaa on hankala määrittää

Alkoholin riskikäyttäjiä on Suomessa noin puoli miljoonaa. Duodecimin Alkoholiongelmaisen Käypä hoito -ohjeen mukaan alkoholin turvallista käyttörajaa on vaikea hahmottaa. Useimmiten lääkärit eivät voi haitatonta alkoholin juomamäärää määrittää. Viimeaikaisen tutkimuksen mukaan alkoholin käyttö ylipäätään lyhentää elinikää.

Alkoholinkäytön riskitasosuositukset

Korkean riskin taso on miehillä 23-24 annosta ja naisilla 12-16 annosta viikossa. Tämä voidaan katsoa hälytysrajaksi, jolloin alkoholinkäyttöön viimeistään tulisi puuttua. Peruste: kyseisillä annosmäärillä sairastavuus lisääntyy ja kuolleisuusriski suurentuu merkittävästi.

Kohtalaisen riskin taso on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Peruste: kyseiset annosmäärät suurentavat GT-maksa-arvoa.

Alkoholinkäyttö, josta ei ole todennäköisesti riskiä terveelle työikäiselle henkilölle, on naisilla 0-1 annosta ja miehillä 0-2 annosta päivässä. Perusteena Suomalainen ja pohjoismaalainen ravitsemussuositus

Teksti: Jarmo Kantonen, LT,yleislääketieteen erik.lääk., päihdelääketieteen erityispätevyys