– Mehiläisen toiminnan myötä koko henkilöstö saa kaikkialla samanlaiset palvelut, mikä on positiivista henkilöstöhallinnonkin kannalta, Mårten Beijar ja Annika Autio kertovat.Schneider Electricillä on Suomessa 1 000 työntekijää ja toimipisteet 23 paikkakunnalla aina Helsingistä Rovaniemelle. Yhtiö on energianhallinnan vankka asiantuntija, joka auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saamaan toiminnastaan enemmän irti vähemmällä energialla. Se myös pyrkii tekemään energiasta tehokkaasti ja tuottavasti turvallista ja luotettavaa ympäristöä unohtamatta. Ensisijaisia kohteita ovat lämmitys, jäähdytys, moottorit, valaistus ja elektroniikka.

– Asiakkainamme ovat pääasiassa kiinteistöalan, teollisuuden, datakeskuspalvelujen sekä sähkönjakelun yritykset ja organisaatiot, Schneider Electricin henkilöstöjohtaja Mårten Beijar kertoo yhtiön pääkonttorissa Espoossa.

Mukana keskustelussa on myös HR-koordinaattori Annika Autio, joka on osallistunut neuvotteluihin Schneider Electricin henkilöstön siirrosta Mehiläisen työterveyshuollon piiriin.

– Kolmasosa työntekijöistä oli jo aikaisemmin Mehiläisen työterveyshuollon asiakkaina, kunnes marraskuussa 2010 laajensimme sopimuksen käsittämään koko henkilöstön, hän sanoo.

Järkevä ratkaisu

– Kokonaisvastuun siirtäminen Mehiläiselle on mielestäni ollut järkevä ratkaisu, varsinkin kun otetaan huomioon, että meillä on runsaasti liiketoimintayksikköjä eri puolilla maata. Suurimpana haasteena onkin ollut tilanteen kokonaishallinta. Nyt ollaan vasta alkuvaiheessa, mutta odotan yhteistoiminnan Mehiläisen työterveyshuollon kanssa tuovan lisäarvoa myös yhtiömme henkilöstöpolitiikkaan. Meidän on vain osattava hyödyntää sen suomia mahdollisuuksia täysimittaisesti. Näemme tämän ennen kaikkea tarpeellisena investointina tulevaisuuteen, Mårten Beijar sanoo.

– Olemme käynnistäneet Suomi-tason ohjausryhmän, jossa eri liiketoimintojen ja Mehiläisen edustajat sekä Suomen johto ovat edustettuina. Mukana ovat myös Ruotsinpyhtäällä 300 henkilöä työllistävän, sähkötarvikkeita tuottavan Strömfors Electricin oman paikallisen ohjausryhmän edustajat. Ohjausryhmät kokoontuvat parhaimmillaan neljä kertaa vuodessa.

– Strömforsin henkilöstöllä on toiminnan luonteesta johtuen luonnollisesti erilaisia työterveysongelmia kuin muilla. Suurin osa sikäläisestä henkilöstöstä tekee fyysistä työtä, jolloin esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinvaivat nousevat vahvasti esiin. Strömforsissa työterveyshuoltopalvelut tuottaa Mehiläisen verkostokumppani. Siellä on myös omat tilat, joissa lääkärillä ja työterveyshoitajalla on vakituinen vastaanotto, Mårten Beijar sanoo.

Parittomina viikkoina työterveyshoitaja on tavattavissa myös Schneider Electricin pääkonttorissa Espoossa, jossa työskentelee 200 henkilöä. Tämä helpottaa työterveyshoitajalla käymistä, koska ei tarvitse lähteä omaa työpaikkaa pidemmälle. Muuten henkilöstöä on ohjeistettu ottamaan suoraan yhteyttä Mehiläisen toimipisteisiin.

– Käytännön koordinoinnissa riittää työtä jatkuvasti. Onneksi yhteistyö Mehiläisen kanssa on toiminut hyvin ja olemme yhdessä löytäneet ratkaisut syntyneisiin ongelmiin, Annika Autio sanoo.

Hyvä tapa toimia

– Olemme rakentamassa hyvinvointikonseptia yhteistyössä Mehiläisen kanssa ja uskon, että jo ensi vuonna olemme paljon viisaampia ja voimme esittää myös konkreettisia lukuja. Työterveyshuolto olisi mielestäni nähtävä strategisena kenttänä, jossa tuloksia tulee aikanaan, Mårten Beijar toteaa.

Hän sanoo luottavansa Mehiläisen kokonaisnäkemykseen työterveyshuollon organisoimisessa ja siihen, että ennaltaehkäisevä toiminta näkyy loppuvaiheessa myös sairauspoissaolojen vähentymisenä, työkyvyn kohentumisena sekä edelleen pidemmällä tähtäyksellä vähenemisenä myös työkyvyttömyyseläkepuolella.

– Toimimme varsin haasteellisella alalla, johon yleinen taloudellinen tilanne heijastuu jatkuvasti. Tämä omalta osaltaan vaikuttaa myös työhyvinvointiin. Kova paine on koko ajan päällä, Mårten Beijar sanoo.

Yhteistyö ensiarvoisen tärkeää

Annika Autio pitää tiivistä yhteistyötä Mehiläisen kanssa ensiarvoisen tärkeänä.

– Olemme päivittäin tekemisissä oman koordinoivan työterveyshoitajan kanssa. Meillä on myös konsernitason vastuulääkäri sekä nimetyt lääkärit Mehiläisen toimipisteissä. Lisäksi Mehiläisessä on meille omat työfysioterapeutit ja työterveyspsykologit. Sopimus kattaa myös erikoislääkärikonsultaatiot työterveyslääkärin lähetteellä.

– Parasta tässä on, että Mehiläisen toiminnan myötä koko henkilöstö saa nyt kaikkialla maassa samanlaiset palvelut, Mårten Beijar sanoo.

Schneider Electricin liiketoiminta-alueet

  • Power - kodin ja toimiston sähkön- ja tiedonsiirron laitteet ja ratkaisut. Valmistaa teollisuuden sähkönjakelun komponentteja.
  • IT - konesalien energiatehokkuuden, jäähdytyksen ja virranjakelun kokonaisratkaisut.
  • Buildings – talotekniikan, energianhallinnan ja turvallisuuden ratkaisut.
  • Industry – teollisuus- ja prosessiautomaation energiatehokkaat tuotteet ja ratkaisut.
  • Energy – tuotteet ja ratkaisut, jotka kattavat sähköntuotannon ja -jakelun koko ketjun – voimalaitokselta pistorasioihin. Kehittää ratkaisuja sähkönjakelun tulevaisuuden tarpeisiin.