Voivatko särkylääkkeet vaikuttaa naisen hedelmällisyyteen?

Naisella särkylääkkeiden jatkuva käyttö saattaa aiheuttaa ovulaatiohäiriöitä ja heikentää raskaaksi tulemista. Haitallisiksi ovat osoittautuneet varsinkin ne tulehduskipulääkkeet, jotka toimivat prostaglandiinien estäjinä. Näitä ovat mm. indometasiini, diklofenaakki, naprokseeni, ibuprofeeni ja ketoprofeeni.

On todettu, että prostaglandiineja tarvitaan normaalissa ovulaatiossa, jossa munarakkula puhkeaa ja munasolu pääsee kulkeutumaan munanjohtimeen. Ultraäänikuvausten perusteella on voitu osoittaa, että munarakkulan puhkeaminen jää tapahtumatta prostaglandiinien estäjälääkettä saaneilla naisilla.

Samaan ryhmään kuuluvat myös uusimmat tulehduskipulääkkeet, ns. koksibit, jotka estävät protaglandiinia tuottavan entsyymin toiminnan ja näin ollen vaikuttavat munasolun irtoamiseen. Ne voivat myös heikentää hedelmöittyneen munasolun kiinnittymistä kohdun limakalvolle. Edellä mainittuja lääkkeitä on markkinoilla parisenkymmentä ja niitä on saatavilla sekä käsikauppa- että reseptilääkkeinä.

Ovulaatiohäiriön välttämiseksi raskautta suunnittelevan naisen tulisi välttää turhaa tulehduskipulääkkeiden käyttöä. Ovulaation on todettu palautuvan normaaliksi heti lääkkeen lopettamisen jälkeen. Jos joudutaan jatkuvasti käyttämään voimakasta tulehduskipulääkettä, tulisi sen käyttöä välttää ainakin muutaman päivän ajan ovulaation aikoihin.

Asiantuntijat

Merja Tuomi-Nikula
LL,naistentautien ja synn. erikoislääkäri
Susanna Mäkinen
Palvelukoordinaattori Vakuutuspalvelut
Eini Nikander
LT, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
9.9
Tiina Ahonen
Perhe-ja paripsykoterapeutti
Katso muut asiantuntijat