Voivatko kovat kuukautiskivut liittyä lapsettomuuteen?

Voivat, mutta aina niillä ei ole lapsettomuuden kanssa mitään tekemistä. Kovia kuukautiskipuja voi esiintyä jo kuukautisten alkamisesta lähtien, eivätkä ne sinänsä aiheuta lapsettomuutta. Kuukautiskierrot ovat normaaleja ja ovulaatio tapahtuu normaalisti. Kivuliaiden kuukautisten ajatellaan johtuvan kohdun suuremmasta supistusherkkyydestä kuukautisten aikana.

Lue myös: Kuukautiskivut ja runsaat kuukautiset

Muutokset kuukautisissa

Sen sijaan jos kuukautiset ovat vähitellen muuttuneet kivuliaammiksi ja vaivat vain pahenevat, on syytä epäillä endometrioosia eli kohdun limakalvon pesäkesirottumatautia. Se aiheuttaa lapsettomuutta ja lisäksi usein yhdyntäkipuja ja vatsakipuja. Endometrioosin oireisiin liittyy usein myös tiputteluvuotoa ja kipuja jo ennen varsinaisten kuukautisten alkua. Endometrioosia esiintyy yleisimmin hedelmällisessä iässä olevilla naisilla.

Mitä endometrioosi tarkoittaa?

Endometrioosissa kohdun limakalvoa on päässyt jossain vaiheessa kohdun ulkopuolelle. Sitä esiintyy tavallisimmin vatsakalvolla, munasarjoissa, virtsarakossa tai suolessa. Endometrioosia voi esiintyä myös kohdun lihaskerroksessa, jolloin puhutaan adenomyoosista. Se aiheuttaa yhtälailla kovia kuukautiskipuja ja vatsakipuja.

Endometrioosin tutkiminen

Endometrioosidiagnoosi tehdään ultraäänen ja vatsan tähystyksen eli laparoskopian avulla. Laparoskopia tehdään sairaalaolosuhteissa. Jos tähystyksessä todetaan endometrioosia, se voidaan samalla kirurgisesti hoitaa. Endometrioosin hoitoon liitetään usein myös hormonihoito.

Endometrioosista aiheututta lapsettomuutta voidaan hoitaa. Tehokkain hoito on usein koeputkihedelmöitys. Se on ainoa hyvä vaihtoehto silloin, jos endometrioosi on vaikea ja siihen liittyy pikkulantion kiinnikkeitä.

Lue myös:

Endometrioosi 

Lapsettomuustutkimukset, Felicitas Mehiläinen