Siittiöiden muodostus on jatkuva tapahtuma, jossa siittiöt kehittyvät hedelmöityskykyisiksi soluiksi erilaisten jakautumis- ja kypsymisvaiheiden kautta. Tämä prosessi kestää vajaat kolme kuukautta. Tietyissä vaiheissa siittiöt ovat alttiita erilaisille tekijöille, jotka voivat vähentää niiden muodostusta tai heikentää niiden laatua.

Alkoholin ja tupakan vaikutus siittiöihin

Tunnetuimmat ja tutkituimmat siittiöihin vaikuttavat tekijät ovat tupakka ja alkoholi. Tupakka heikentää siittiöiden liikkuvuutta ja ulkonäköä. Alkoholi voi vähentää siittiöiden muodostusta ja tupakan lailla heikentää niiden laatua. Raskautta yritettäessä kannattaakin lopettaa tupakanpoltto ja alkoholin nauttiminen. Pieni alkoholimäärä (korkeintaan lasi viiniä tai pullo keskiolutta) ei näyttäisi olevan haitallinen.

Painon vaikutus siittiöihin

Paino kannattaa pyrkiä pitämään kurissa, sillä liikalihavuuden on todettu aiheuttavan siittiötuotannon pienenemistä. Lihavilla miehillä rasvakudos tuottaa estrogeeniä, ja lisääntynyt estrogeenituotanto voi heikentää kivesten toimintaa.

Lämpötilan vaikutus siittiöihin

Kivesten toimintaan ja siittiöiden muodostukseen vaikuttaa myös lämpötila. On tärkeää, että kivespussit eivät ole ihan kiinni kehossa, jotta niiden lämpötila pysyy pari astetta kehon muuta lämpötilaa alhaisempana. Jos pidät jatkuvasti tiukkoja alushousuja ja työskentelet kovin lämpimässä ympäristössä, siittiöt voivat kärsiä. Samoin on todettu, että kannettavan tietokoneen jatkuva pitäminen sylissä aiheuttaa lämpöstressin siittiöille. Kun lämpöaltistus poistuu, siittiöiden muodostus palautuu jälleen normaaliksi. Tämä kestää noin kolme kuukautta, jonka jälkeen uusi siittiöerä on muodostunut kiveksissä.

Lääkkeiden vaikutus siittiöihin

Jos käytät säännöllisesti jotakin lääkettä, kannattaa tarkistaa lääkäriltä, että se ei vaikuta siittiöiden laatuun. Tietyt lääkeaineet aiheuttavat häiriöitä siittiöiden tuotannossa ja heikentävät niiden hedelmöityskykyä. Yleensä lääke voidaan vaihtaa sellaiseen, joka ei vaikuta siittiöihin.

Kehonrakentajien käyttämät anaboliset steroidit aiheuttavat kivesten vajaatoimintaa ja lamannuttavat siittiöiden tuotantoa. Vielä pitkään niiden käytön lopettamisen jälkeen siittiöiden tuotanto voi loppua väliaikaisesti tai kokonaan. Anabolisia steroideja on siis syytä välttää, jos raskaus on jossain vaiheessa suunnitteilla.

Stressin vaikutus siittiöihin

Siittiöiden muodostus on myös herkkä reagoimaan ihmisessä tapahtuville muutoksille. Jos olet esimerkiksi stressaantunut, huonokuntoinen tai masentunut pitkään, se vaikuttaa todennäköisesti myös kivestesi toimintaan. Lievempinä näihin asioihin voi itse puuttua, mutta vakavammissa tapauksissa on turvauduttava lääkärin apuun.

Lue lisää aiheesta:

Voiko lapsettomuus johtua miehestä?

Mitä siemennesteanalyysi kertoo hedelmällisyydestä?

Elämäntapamuutosten vaikutus hedelmällisyyteen

Saunominen ja hedelmällisyys

Jaa