Voiko lapsettomuus johtua miehestä?

Miehen hedelmällisyyden kannalta on oleellista, että siemennesteessä on riittävästi normaalimuotoisia ja hyvin liikkuvia siittiöitä, jotta ne jaksavat uida emättimestä munanjohtimeen, missä hedelmöittyminen tapahtuu. Siemennestettä silmämääräisesti tarkastellen ei voi tietää, onko siinä siittiöitä, joten sperma-analyysi on tarvittava tutkimus. Yhdyntöjen onnistuminen ja siemensyöksy emättimeen, on myös edellytys raskaudelle.

Siemennesteen laatuun vaikuttavat tekijät

Siemennesteen laatuun vaikuttavat perussairaudet, lääkitykset, tupakointi, alkoholi, huumeet, ympäristön myrkyt ja anaboliset steroidit. Sairastettu vaikea klamydiatulehdus voi aiheuttaa siementiehyiden tukkeutumisen. Sikotautiin liittynyt kivestulehdus voi tuhota kiveskudosta ja siittiötuotanto heikkenee. Kiveksiin kohdistuneet vammat tai leikkaukset voivat vaurioittaa kiveskudosta samoin seurauksin. Kiveksen suonikohju tai laskeutumaton kives heikentää siittiötuotantoa leikkauksenkin jälkeen. Edellä mainittuihin tilanteisiin voi liittyä myös siittiövasta-aineiden muodostumista. Ne puolestaan heikentävät siittöiden liikkumista.

Siittiöiden vähyys

Jos siittiöitä on siemennesteessä hyvin vähän, taustalta saattaa löytyä kromosomihäiriö, joka muutoin ei aiheuta miehelle terveysongelmia. Siittiöiden vähyys voi joissakin tapauksissa johtua myös hormonihäiriöstä. Lapsettomuuden vuoksi tutkituista miehistä neljällä prosentilla ei siemennesteestä löydy lainkaan siittiöitä. Suurimmalla osalla on synnynnäinen tausta: kiveksestä puuttuu siittiöitä muodostava kudos.

Hedelmöityshoidot avuksi

Heikentyneen siemennesteen tausta jää usein vaille selitystä ja näin ollen parantavaa hoitoa ei ole, mutta hedelmöityshoitojen kuten inseminaation, koeputkihedelmöityksen (IVF) tai mikrohedelmöityksen (ICSI) avulla saadaan hyviä raskaustuloksia.

Lue lisää miehen lapsettomuudesta:

Miehen lapsettomuus ja sen tutkiminen >> 

Voinko itse vaikuttaa siittiöideni laatuun >> 

Mitä siemennesteanalyysi kertoo hedelmällisyydestä >> 

Siittiöiden DNA-fragmentaatio >> 

Elämäntapamuutosten vaikutukset hedelmällisyyteen >> 

Saunominen ja hedelmällisyys >>