Poika ja tyttö seisovat vastakkain rannalla
Needs review

Suonikohjujen laserhoito eli paikallisten laskimorunkojen laserointi on yleisin ja parhaiten tutkittu suonikohjujen hoitomuoto. Sen pitkäaikaiset hoitotulokset ovat hyvin tiedossa. Kirurgi kanyloi suonen, vie valokuidun oikeaan paikkaan, puuduttaa ja eristää suonen sekä polttaa suonen sisäseinämän laserilla ultraääniohjauksessa.

Kenelle suonikohjujen laserhoito sopii?

Suonikohjujen laserointi sopii lähes kaikille, joiden suonikohjuja hoidetaan ensimmäistä kertaa. Laserointi sopii myös useimmille, joiden tauti on uusinut, sillä uusimisen tavallisin syy on hoitamatta jäänyt suoni. Kovin mutkaisia suonia ei voi laseroida, sillä laserkuitu ei välttämättä etene mutkaisessa suonessa. Kovin pinnallisia suonia ei kannata laseroida, sillä suoni saattaa laseroinnin jälkeen näkyä pintaan tummana juosteena vuosienkin ajan.

Mitä suonikohjujen laserhoito maksaa?

Suonikohjujen laseroinnin hintaan vaikuttaa se tehdäänkö se yhteen jalkaan vai molempiin ja tehdäänkö se paikallispuudutuksella vai nukutuksessa eli yleisanestesiassa. Esimerkiksi yhden jalan suonikohjujen laserhoito paikallispuudutuksessa Töölön Mehiläisessä maksaa alkaen 1764 euroa.

Toipumisaika ja jälkihoito laserhoidon jälkeen

Pelkän laseroinnin jälkeen ei tarvitse välttämättä ollenkaan sairauslomaa, eikä jälkihoitoa. Luomelta näyttävä pistoreikä häviää puolessa vuodessa. Usein laserointiin liitetään paikallisten kohjujen poisto. Silloin toipuminen urheilukuntoon vie 1-4 viikkoa.

Onko suonikohjujen laserhoidolle esteitä?

Laserointi ei ole paras hoito, jos potilaalla on veren hyytymishäiriö, erittäin kookas nivusen yhtymäkohta tai suonikohjun päärunko on hyvin lähellä ihoa. Lääkäri selvittää mahdolliset esteet, kun oikeaa hoitomuotoa arvioidaan.

Suonikohjujen laserhoidon komplikaatiot ja uusiutumisriski

Suonikohjujen laseroinnin riskit ovat pienet. Syvälaskimoveritulppaa esiintyy noin yhdellä tuhannesta potilaasta. Ihon punktiokohtaan saattaa tulla mustelma ja erittäin harvoin infektio. Kirurgiaan yleisemmin liittyvä tuntohermovaurio on laseroinnin yhteydessä harvinaista, mutta mahdollista, ja aiheuttaa silloin säären sisäsyrjän tunnottomuutta.

Suonikohjujen uusiutumisriskiä on arvioitu 5-vuotisseurannassa. Siinä on havaittu, että hoidetulle alueelle uuden suonikohjun syntymisen riski on alle 5 % . Uusia suonikohjuja voi kuitenkin tulla toiselle alueelle.

Suonikohjujen laserhoidon asiantuntijalääkärit

Artikkelissa on haastateltu Töölön Mehiläisessä toimivaa, verisuonikirurgisen huipputiimiä, johon kuuluvat dos Pekka Aho, dos Anders Albäck, prof Maarit Venermo ja dos Pirkka Vikatmaa. He ovat kaikki olleet alusta asti modernin laskimokirurgian kehitystyössä mukana kansallisesti ja kansainvälisesti. Voit varata ajan heille tai muille Mehiläisen verisuonikirurgeille >>