Veren sokeripitoisuuden mittaaminen on välttämätöntä diabeetikon hoidossa. Veren sokeripitoisuutta mitataan  tyypillisesti "sormenpäästä" eli kertamittauksin. Diabeetikoille tämä on tuttua hommaa, jonka edut ja rajoitukset tunnetaan hyvin.

Jatkuvatoimisella verensokerin monitoroinnilla puolestaan tarkoitetaan sitä, että sokeripitoisuutta mitataan jatkuvasti ja pitoisuuskäyrä saadaan jokaiselta minuutilta.

Nykyään verensokerin jatkuvatoiminen monitorointi tehdään jo niin luotettavasti ja taloudellisesti, että sitä voidaan usein käyttää diabeetikon arjen ongelmien selvittämisen apuna. Myös Mehiläinen Diabetesklinikassa Töölössä tämä mahdollisuus on olemassa.

Tarkkaa tietoa sokerin nousuista

Jatkuvan verensokerimittauksen tarve pitää aina perustua asiantuntevan diabeteslääkärin arvioon. Jos mittauksen tekee väärin perustein ja ohjein, voi tutkimus jopa hankaloittaa ongelmien purkamista. Selvitettävän asian täytyy myös olla selkeästi potilaan että lääkärin yhdessä määrittelemä.

Tyypillisiä kysymyksiä ovat liikunnan aiheuttamat tai yönaikaisen sokeritason muutokset. Myös aterioinnin aiheuttamat verensokerin nousut ovat kysymyksiä, joihin saadaan tarkempi vastaus jatkuvatoimisella sokerimonitoroinnilla.

Jatkuvan monitoroinnin käyttö luonnollisesti rajoittuu ongelmatapauksiin, joissa sormenpäämittaukset todetaan riittämättömiksi tai epätarkoituksenmukaisiksi.

Sensori asennetaan ihon alle Sokeria aistiva sensori on taipuisa ja erittäin ohut muovikanyyli, joka asetetaan kivuttomasti ihon alle vatsan alueelle kolmeksi vuorokaudeksi. Mittaus tapahtuu ihonalaisesta kudoksesta ja muunnetaan verensokeripitoisuuksiksi automaattisesti. Lukeman on luotettavasti osoitettu vastaavan todellisia verensokeripitoisuuksia. Sensori on langattomasti yhteydessä näyttöosaan, joka on noin kännykän kokoinen kannettava laite ja näyttää sokeripitoisuuden reaaliaikaisesti. Näyttöosa voidaan myös ohjelmoida hälyttämään liian matalista tai korkeista pitoisuuksista.

Kolmen päivän seurantajaksolla eletään normaalisti ja pidetään esimerkiksi liikunnasta ja ruokailusta mahdollisimman tarkkaa kirjaa, joka helpottaa tulosten tulkintaa. Monitorointijakson päätyttyä kertynyt tieto puretaan ja käydään lääkärin kanssa läpi. Oikein perustein tehty monitorointi tarjoaa lähes poikkeuksetta oivalluksia omasta verensokerin heittelystä, jota on mahdollista tasata muuttamalla joko lääkitystä tai käyttäytymistä.

Jaa