AJANVARAUS
Siirry pääsisältöön
Felicitas

Usein kysyttyä

Moni tekijä vaikuttaa lapsettomuuteen ja lapsettomuushoitojen onnistumiseen. Felicitas Mehiläisen asiakkaiden yleisimmin kysytyt kysymykset ja vastaukset!

Katso sisältö kategorian mukaan:

Lapsettomuushoidot

Kun hedelmöityshoidot tulevat ajankohtaisiksi, on hyvä ottaa huomioon muutamia seikkoja, joilla tiedetään olevan vaikutuksia raskauden onnistumisen kannalta. Samat asiat koskevat sekä miestä että naista.

Lisätietoa hedelmällisyydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä.

Tutustu myös lapsettomuuteen ja hedelmällisyyteen liittyviin termeihin lapsettomuuden sanaston avulla.

Pohjoismaissa, jossa valon määrä vaihtelee runsaasti vuodenaikojen mukaan, voisi ajatella, että valo edistäisi hedelmällisyyttä. Ihmisellä tällaista vuodenaikoihin liittyvää vaihtelua ei ole todettu. Sen sijaan joillakin elämillä, kuten lampaalla ja vuohella, on todettu käpylisäkkeestä erittyvän melatoniinin erityksessä voimakasta vaihtelua vuodenaikojen mukaan.

Haluatko keskustella lapsettomuushoitoihin liittyen asiantuntijamme kanssa?

Varaa aika lapsettomuuslääkärille

Varaa maksuton aika lapsettomuushoitajalle

Suosittelemme, että otat hormonipistokset mahdollisimman tarkasti samaan aikaan vuorokaudesta. Mutta jos jostain syystä sinun ei ole mahdollista näin toimia, niin 1-2 tunnin heitto pistosajankohdassa ei haittaa. Jos pistosajankohta myöhästyy enemmän kuin kaksi tuntia, on tärkeää että kerrot siitä hoitajalle tai lääkärille, joka voi ottaa asian huomioon hoidon jatkoa suunniteltaessa.

Asiantuntijat-sivulta löydät lisätietoa Felicitaksen hoitajista ja lääkäreistä.

Siirry asiantuntijat-sivulle

Toimipisteiden yhteystiedot löydät puolestaan Yhteystiedoista.

Lääketieteellinen huippuosaaminen ei yksin riitä lapsettomuuspotilaiden hoidossa, koska ruumis ja mieli ovat yhtä eikä niitä voi erottaa. Epäonnistuminen lapsen saamisessa herättää voimakkaita tunteita, esimerkiksi epäuskoa, häpeää, kateutta ja raivoa. Psyykkisen työn ammattilaisen panos onkin osoittautunut tärkeäksi lapsettomuuden hoidossa.

Tukea saatetaan tarvita hoitojen kaikissa vaiheissa. Erityisen tärkeää se on monille tutkimuksiin ja hoitoihin hakeuduttaessa, hoitojen lopettamista harkittaessa sekä mietittäessä lahjoitettujen sukusolujen käyttöä. Kaikille lapsettomuushoidot eivät ole ratkaisu lapsettomuuteen, ja tuolloin asiantunteva keskusteluapu selkiyttää päätöksentekoa.

Tukea yksilöterapiasta

Tukea pariterapiasta

Vaikka on parempi yrittää tulla toimeen ilman tulehduskipulääkkeitä, niin joskus voi olla epämiellyttävää särkyä 1–2 päivän ajan munasolujen keräyksen jälkeen. Tällöin voit huoletta ottaa muutaman särkylääkkeen. Jos tuntuu, että tarvitset tulehduskipulääkkeitä useamman päivän ajan, kannattaa ottaa yhteyttä omaan klinikkaasi ja hoitavaan lääkäriisi.

Asiantuntijat-sivulta löydät lisätietoa Felicitaksen hoitajista ja lääkäreistä.

Siirry asiantuntijat-sivulle

Toimipisteiden ja klinikoiden yhteystiedot löydät puolestaan Yhteystiedoista.

Munasolupunktion jälkeen voi esiintyä verenvuotoa pistoskohdista. Tämä vuoto on yleensä niukkaa ja tyrehtyy nopeasti. Joskus emättimen pohjalle voi kertyä hyytymiä, jotka valuvat parin päivän aikana pois. Pienen tulehdusriskin vuoksi suosittelemme pidättäytymään yhdynnöistä niin kauan kuin veristä vuotoa esiintyy.

Munasarjat voivat olla kookkaat ja aristavat ja lantion pohjalle on myös voinut kertyä nestettä. Tästä syystä yhdyntä voi tuntua epämiellyttävältä muutaman päivän ajan keräyksen jälkeen. Kannattaa myös välttää äkkinäisiä ja tärisyttäviä liikkeitä.

Haluatko keskustella asiantuntijamme kanssa?

Asiantuntijat-sivulta löydät lisätietoa Felicitaksen hoitajista ja lääkäreistä.

Siirry asiantuntijat-sivulle

Toimipisteiden ja klinikoiden yhteystiedot löydät puolestaan Yhteystiedoista.

Alkion kiinnittymiseen kohtuun ja raskauden alkamiseen vaikuttaa kaikkein eniten itse alkio. Ja vaikka alkio olisi meidän arviomme mukaan paras mahdollinen, niin silti se ei aina kiinnity. Kohdun vastaanottavaisuus vaikuttaa omalta osaltaan alkion mahdollisuuteen kiinnittyä. Kohdun limakalvon vastaanottavaisuuden arvioinnissa käytössämme on ultraäänitutkimus, jonka perusteella voimme vain karkeasti arvioida kiinnittymismahdollisuuksia. Kohdun limakalvo on hormonien vaikutuksen alainen ja lääkitys, jota käytät ennen alkionsiirtoa tai oma hormonituotantosi valmistavat kohdun limakalvon niin hyvin kuin se kyseisessä kierrossa on mahdollista.

Kun alkio siirretään kohtuonteloon, se ei jää kellumaan mihinkään onttoon tilaan vaan on hyvin suojattuna kohdun limakalvon poimujen sisällä, jolloin alkio ei pääse tippumaan pois. Koska munasolupunktion jälkeen voi olla vähäistä veristä vuotoa muutaman päivän ajan, kannattaa ammekylpyjä ja yhdyntöjä välttää niin kauan kuin veristä vuotoa näkyy. Urheilun ja saunomisen suhteen suosittelemme kuuntelemaan omaa kehoa.

Haluatko keskustella asiantuntijamme kanssa?

Asiantuntijat-sivulta löydät lisätietoa Felicitaksen hoitajista ja lääkäreistä.

Siirry asiantuntijat-sivulle

Toimipisteiden ja klinikoiden yhteystiedot löydät puolestaan Yhteystiedoista.

Emättimeen annosteltu keltarauhashormoni imeytyy nopeasti limakalvon läpi. Suurin osa kapselia on annostelun mahdollistavaa sidosainetta, joka liukenee ja valuu pois kehon lämmön vaikutuksesta. Valuminen on kiusallista, mutta ei vaaranna itse lääkeaineen vaikutusta. Uimaan kannattaa mennä ennen lääkkeen ottoa.

Haluatko keskustella asiantuntijamme kanssa?

Asiantuntijat-sivulta löydät lisätietoa Felicitaksen hoitajista ja lääkäreistä.

Siirry asiantuntijat-sivulle

Toimipisteiden ja klinikoiden yhteystiedot löydät puolestaan Yhteystiedoista.

Myös hoitojen avulla raskaaksi tulleet saattavat tarvita psykologista tukea. Kun raskautta on toivottu vuosia, voivat raskauteen liittyvät menettämisen pelot ja vanhemmuuteen liittyvät paineet ja epävarmuuden tunteet olla suuria. Asiantuntijan tuki antaa mahdollisuuden onnellisempaan ja nautittavampaan odotusaikaan.

Haluatko keskustella asiantuntijamme kanssa?

Asiantuntijat-sivulta löydät lisätietoa Felicitaksen terapeuteista, hoitajista ja lääkäreistä.

Siirry asiantuntijat-sivulle

Toimipisteiden ja klinikoiden yhteystiedot löydät puolestaan Yhteystiedoista.

Pariskunnan hakeutuessa Felicitas Mehiläisen lapsettomuusklinikalle aloitetaan tilanteen kartoitus tunnin ensikäynnillä erikoislääkärin vastaanotolla. Tuolloin käydään tarkasti läpi molempien terveydellinen tausta, elintavat, lapsettomuuden kesto ja tehdään gynekologinen tutkimus sekä ultraäänitutkimus. Käynnin yhteydessä laaditaan perustutkimussuunnitelma.

Lapsettomuushoitojen perustutkimuksissa tutkitaan muun muassa naisen kuukautiskierron hormonaalinen tilanne, ultraäänitutkimuksin seurataan munarakkulan kasvu ja varmistetaan rakkulan puhkeaminen eli ovulaatio. Seuraavaan alkukiertoon sovitaan munatorvien aukiolotutkimus, jossa nesteruiskutuksen ja ultraäänen avulla tutkitaan ovatko munatorvet auki.

Lapsettomuustutkimukset miehen kohdalla aloitetaan vuorostaan yleensä siemennesteanalyysillä. Näytteen voi ottaa kotona ja tuoda klinikalle 1-2 tunnin kuluessa kylmältä suojattuna.

Vastauksen valmistuminen noin 2 viikkoa. Jos miehen siemenneste on poikkeava, tehdään tarkempi ns. androloginen tutkimus ja tarvittaessa hormoni – ja kromosomitutkimukset.

Kaikilta pariskunnilta otetaan hepatiitti B -, hepatiitti C -, HIV-näytteet, kansainvälisen käytännön mukaan.

Tulosten valmistuttua sovitaan pariskunnan kanssa tapaaminen, jossa käydään yhdessä tulokset läpi ja tarvittaessa ohjelmoidaan tarkemmat lapsettomuustutkimukset. Näin toimitaan, mikäli miehen siemennesteanalyysi antaa siihen aihetta. Yhteenvetokäynnin aikana käydään huolellisesti läpi lapsettomuushoitojen eri muodot ja tuodaan esille kyseiselle pariskunnalle tuloksellisin hoitovaihtoehto. Hoitovaihtoehtoon vaikuttavat paitsi laboratoriotulokset ja ultraäänilöydökset myös lapsettomuuden kesto, molempien terveystaustat sekä pariskunnan, etenkin naisen ikä. lisäksi huomioidaan pariskunnan oma valmius lapsettomuushoitoihin. Hoitoharkinta on aina yksilöllinen ja huolellinen.

Lisätietoa lapsettomuudesta ja lapsettomuushoidoista

Tavanomaisimmin käytettyjä lapsettomuuden hoitovaihtoehtoja ovat muun muassa:

Hormonihoito naiselle, joko yhdyntään tai inseminaatioon liitettynä. IVF (= koeputkihedelmöityshoito) johon voidaan yhdistää munasolun mikroinjektio (=ICSI) jos miehen siemennestenäyte antaa siihen aihetta.

IVF :n yhteydessä käytetään hormonihoitoa, jolloin saadaan useita munasoluja.

Lahjasukusoluhoidot tulevat kyseeseen niissä tapauksissa, joissa omat sukusolut eivät toimi tai ne puuttuvat.

Tuloksellisin hoitovaihtoehto on edelleen koeputkihedelmöitys, jossa tulokset naisen iästä riippuen ovat 30–40 % yhtä hoitokertaa kohti.

Lisätietoa lapsettomuudesta ja lapsettomuushoidoista

Erilaiset hedelmöityshoidot, kuten kohdunsisäinen inseminaatio, koeputkihedelmöitys ja siitä johdetut menetelmät ovat avuksi, kun siittöiden määrää ja laatua ei voida parantaa. Näistä tärkein on mikrohedelmöitys, jossa siittiö ruiskutetaan suoraan munasoluun. Se on ainoa hoito vaikeissa spermavioissa ja kun sperman laatu on todettu heikoksi. Jos siittiöt puuttuvat siemennesteestä kokonaan, niitä voidaan tietyissä tapauksissa kerätä suoraan kiveksestä tai lisäkiveksestä.

Miehestä johtuvan hedelmättömyyden hoito ja raskaustulokset ovat merkittävästi parantuneet viime vuosina, kun hedelmöityshoidot ovat kehittyneet.

Lisätietoa miehestä johtuvasta lapsettomuudesta ja miehen hedelmällisyydestä

Sekä alkoholin runsas käyttö, että tupakointi ovat haitallisia raskaaksi tulemisen kannalta. Jos ajattelet, että et halua herättää epätoivottua huomiota, voit juoda lasillisen viiniä tai olla juovinasi, mutta emme suosittele alkoholin käyttöä hoidon tai raskauden aikana.

Tupakoinnin on todettu selvästi heikentävän siittiöiden hedelmöityskykyä. Tupakointi huonontaa myös munasolujen laatua. Suosittelemme tupakoinnin lopettamista heti kun raskautta yritetään.

Haluatko keskustella asiantuntijamme kanssa?

Asiantuntijat-sivulta löydät lisätietoa Felicitaksen terapeuteista, hoitajista ja lääkäreistä.

Siirry asiantuntijat-sivulle

Toimipisteiden ja klinikoiden yhteystiedot löydät puolestaan Yhteystiedoista.

Alkio siirretään kohtuonteloon ohuen katetrin avulla. Lääkäri arvioi oikean sijainnin joko ultraäänen tai katetrin mittojen mukaan. Siirron jälkeen katetri tarkistetaan vielä huolellisesti IVF laboratoriossa. Kohtuontelo ei ole nimestä huolimatta ontto, vaan alkio jää kohdun sisälimakalvon poimujen suojaan eikä pääse tippumaan pois. Voit käydä huoletta WC:ssä siirron jälkeen.

Haluatko keskustella asiantuntijamme kanssa?

Asiantuntijat-sivulta löydät lisätietoa Felicitaksen terapeuteista, hoitajista ja lääkäreistä.

Siirry asiantuntijat-sivulle

Toimipisteiden ja klinikoiden yhteystiedot löydät puolestaan Yhteystiedoista.

Kilpirauhasen normaali toiminta on yksi ihmisen hyvinvoinnin kulmakiviä. Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ovat väsymys, painonnousu, hiustenlähtö, ihon kuivuminen, ummetus ja masennus. Liikatoiminnan oireita taas ovat levottomuus, unettomuus, sydämentykytys ja laihtuminen. Usein häiriöt ovat kuitenkin niin lieviä, ettei mitään selkeitä oireita ole havaittavissa. Osa kilpirauhashäiriöistä kuuluu ” autoimmuunisairauksiin”. Jos henkilöllä on yksi autoimmuunisairaus, on hänellä keskimääräistä suurempi riski muihin autoimmuunisairauksiin

Kilpirauhashäiriöt, sekä liika- että vajaatoiminta, ovat hyvin tunnettu syy lapsettomuuteen ja toistuviin keskenmenoihin. Tämän vuoksi kilpirauhasen toimintakoe (TSH) kuuluu perustutkimuksiin hedelmällisyyshäiriöitä kartoitettaessa. Hedelmällisyyshäiriöissä hoidetaan lieväkin kilpirauhasen vajaatoiminta, jota muuten ehkä jäätäisiin seuraamaan. Autoimmuunisairauksien hyvä diagnostiikka ja häiriön hoito parantavat omalta osaltaan raskausennustetta. Usein pelkkä kilpirauhashäiriön hyvä hoito riittää siihen, että raskaus alkaa eikä varsinaisia hedelmällisyyshoitoja edes tarvita.

Haluatko keskustella asiantuntijamme kanssa?

Asiantuntijat-sivulta löydät lisätietoa Felicitaksen terapeuteista, hoitajista ja lääkäreistä.

Siirry asiantuntijat-sivulle

Toimipisteiden ja klinikoiden yhteystiedot löydät puolestaan Yhteystiedoista.

Nyrkkisääntö on, että mitä aikaisemmin hakeutuu hoitoon, sen parempi. Nuorten naisten kannattaa tulla vastaanotolle vuoden raskaaksi yriittämisen jälkeen, mutta jos on ollut tulehduksellisia tauteja tai miehellä epäilyä siemennesteen muutoksesta, on hyvä tulla jo aikaisemmin. Yli 35-vuotiaiden kannattaa hakeutua Mehiläinen Felicitaksen vastaanotolle jo puolen vuoden yrityksen jälkeen.

Felicitas Mehiläisen vastaanotolle voi toki tulla, oli minkä ikäinen tahansa. Vaikka lapsettomuushoitoon ei päädyttäisikään, tilanteen pohtiminen asiantuntijan kanssa voi olla tärkeää ja myös helpottavaa. Voimme yhdessä käydä läpi raskauden alkamisen realiteetit kuten kohdun ja munasarjojen tilanteen sekä perusterveyden, jotka ovat yksilöllisiä asioita.

Varaa aika lapsettomuuslääkärille

Varaa maksuton aika lapsettomuushoitajalle

Sekä naisen että miehen ylipainon on todettu aiheuttavan elimistön hormonitasapainossa muutoksia, jotka heikentävät hedelmällisyyttä, ja saattavat vaikuttaa lapsettomuuteen. Naisella tämä ilmenee ovulaatiohäiriönä, jossa munasolu ei irtoa joka kuukausi tai pahimmillaan jää kokonaan irtoamatta. Miehellä ylipaino heikentää siittiöiden tuotantoa.

Jos naisella on todettu selvä ylipaino ja ovulaatiohäiriö, lapsettomuututkimuksia kannattaa harkita jo alle vuoden yrittämisen jälkeen, vaikka paino olisi entisellään. Vuoden yrittämisen jälkeen lapsettomuustutkimuksiin kannattaa hakeutua joka tapauksessa. Mehiläinen Felicitaksessa voimme tarvittaessa antaa myös ravintoneuvoja ja laatia laihdutusohjelman. Jo 5-10 prosentin pysyvä painonpudotus auttaa ylipainoisia pariskuntia raskaaksi tulemisessa.

Varaa aika lapsettomuuslääkärille

Varaa maksuton aika lapsettomuushoitajalle

Suosituksena on tupakoimattomuus, korkeintaan kohtuullinen alkoholinkäyttö, normaalipaino sekä voimakkaan henkisen ja fyysisen stressin välttäminen. On myös tärkeää kertoa lääkärille käytössä olevista lääkkeistä, koska tietyt lääkeaineet voivat heikentää hedelmällisyyttä. Oman ryhmänsä muodostavat kehonrakennuksessa käytettävät anaboliset steroidit, jotka hyvin voimakkaasti ja pitkäaikaisesti jarruttavat kivesten siittiönmuodostusta.

Jo pieni siittiöiden määrän ja laadun koheneminen voi parantaa hedelmöityshoidon onnistumismahdollisuutta. Vaikka siittiöiden alentunut määrä tai laatu vaatisi mikroinjektiohoidon (ICSI), kannattaa hoitoon valmistautua elintapojaan tarkastamalla. Osassa siittiöitä voi olla vaurioita, jotka johtavat heikompaan hedelmöityskykyyn.

Korjaavia hoitoja kehitetään, ja eräs näistä on antioksidanttihoito (E- ja C-vitamiinilisä), joilla on saatu joissain tapauksissa lupaavia tuloksia. Siemennesteen muodostumista ajatellen muutoksia on odotettavissa sekä elintapojen muutoksissa että korjaavissa hoidoissa aikaisintaan 2–3 kuukauden kuluessa.

Haluatko keskustella asiantuntijamme kanssa lapsettomuushoitoihin liittyen?

Asiantuntijat-sivulta löydät lisätietoa Felicitaksen terapeuteista, hoitajista ja lääkäreistä.

Siirry asiantuntijat-sivulle

Toimipisteiden ja klinikoiden yhteystiedot löydät puolestaan Yhteystiedoista.

Lapsettomuustutkimukset tai lapsettomuushoidot eivät ole sidottu ikärajoihin, mutta potilaan täytyy olla täysi-ikäinen. Yläikärajan sanelee lähinnä käytäntö. Hoitotulokset heikentyvät naisen iän myötä, ja 40–45-vuotiailla lapsettomuushoitojen onnistuminen on hyvin yksilöllistä ja vaatii tarkkaa räätälöintiä. Felicitaksessa kaikki hoidot suunnitellaan aina yksilöllisesti asiakkaan kokonaistilanne huomioiden.

Yli 45-vuotiaille ei todennäköisesti saada raskauksia alkamaan omilla sukusoluilla ja lahjasoluhoitojakin on tehty hyvin rajallisesti. Lisäksi on syytä huomioida, että raskauden riskit kasvavat iän myötä. Mitä iäkkäämpi nainen on, sitä todennäköisemmin hän tarvitsee luovuttajan munasoluja. Oman ikärajoituksensa asettaa Kela, joka korvaa varsin harvoin yli 43-vuotiaiden lapsettomuushoitoja.

Haluatko keskustella asiantuntijamme kanssa lapsettomuushoitoihin liittyen?

Asiantuntijat-sivulta löydät lisätietoa Felicitaksen terapeuteista, hoitajista ja lääkäreistä.

Siirry asiantuntijat-sivulle

Toimipisteiden ja klinikoiden yhteystiedot löydät puolestaan Yhteystiedoista.

Ellei raskaus ala aiemmin todetun tai kirurgisesti hoidetun endometrioosin jälkeen, on koeputkihedelmöitys todettu ainoaksi tehokkaaksi lapsettomuuden hoitomenetelmäksi. Kun verrataan sen tuloksia muista syistä tehtyihin koeputkihedelmöityksiin, ovat endometrioosipotilaiden tulokset lievissä tapauksissa yhtä hyvät. Vaikeiden endometrioosipotilaiden raskaustulokset ovat jonkin verran matalammat, mutta paremmat kuin muilla menetelmillä.

Raskauden alettua endometrioosi inaktivoituu eikä aiheuta sen herkemmin esimerkiksi keskenmenoja. Koska inaktivoituminen jatkuu myös imetyksen ajan, voi seuraava raskaus alkaa parhaassa tapauksessa ilman hoitoja. Jos epäilet itselläsi endometrioosia, tai se on jo todettu tai hoidettu kirurgisesti, voit varata Felicitas Mehiläisestä ajan gynekologiseen tarkastukseen ja tilannearvioon.

Haluatko keskustella asiantuntijamme kanssa lapsettomuushoitoihin liittyen?

Asiantuntijat-sivulta löydät lisätietoa Felicitaksen terapeuteista, hoitajista ja lääkäreistä.

Siirry asiantuntijat-sivulle

Toimipisteiden ja klinikoiden yhteystiedot löydät puolestaan Yhteystiedoista.

Miehen hedelmällisyys

Miehen hedelmällisyyttä huonontavista tekijöistä tärkeimpiä ovat tupakanpoltto, alkoholi, stressi ja ylipaino. Tupakointi vähentää siittiöiden määrää ja liikkuvuutta, sekä heikentää siittiöiden laatua. Myös hedelmöityshoitojen tulokset ovat heikompia, kun mies tupakoi säännöllisesti. Runsas alkoholinkäyttö vaikuttaa suoraan kiveksiin vähentäen sitä kautta siittiöiden tuotantoa. Voimakkaaseen, pitkään jatkuneeseen stressiin liittyy monia hormonaalisia muutoksia, jotka muuttavat aineenvaihduntaa. Siten pitkään jatkunut stressi voi heikentää siittiöiden tuotantoa. Ylipainoisilla miehillä runsas rasvakudos muodostaa ylimääräistä estrogeenia, mikä puolestaan voi jarruttaa siittiöiden tuotantoa.

Muutoksia elintapoihin

Suosituksena on tupakoimattomuus, korkeintaan kohtuullinen alkoholinkäyttö, normaalipaino sekä voimakkaan henkisen ja fyysisen stressin välttäminen. On myös tärkeää kertoa lääkärille käytössä olevista lääkkeistä, koska tietyt lääkeaineet voivat heikentää hedelmällisyyttä. Oman ryhmänsä muodostavat kehonrakennuksessa käytettävät anaboliset steroidit, jotka hyvin voimakkaasti ja pitkäaikaisesti jarruttavat kivesten siittiönmuodostusta.

Pienikin tilanteen koheneminen voi riittää

Jo pieni siittiöiden määrän ja laadun koheneminen voi parantaa hedelmöityshoidon onnistumismahdollisuutta. Vaikka siittiöiden alentunut määrä tai laatu vaatisi mikroinjektiohoidon (ICSI), kannattaa hoitoon valmistautua elintapojaan tarkastamalla. Osassa siittiöitä voi olla vaurioita, jotka johtavat heikompaan hedelmöityskykyyn. Korjaavia hoitoja kehitetään, ja eräs näistä on antioksidanttihoito (E- ja C-vitamiinilisä), joilla on saatu joissain tapauksissa lupaavia tuloksia. Siemennesteen muodostumista ajatellen muutoksia on odotettavissa sekä elintapojen muutoksissa että korjaavissa hoidoissa aikaisintaan 2-3 kuukauden kuluessa.

Lisätietoa miehen hedelmällisyydestä

Miehen lapsettomuuden tutkimuksessa selviää usein syy heikentyneeseen siemennesteeseen ja alentuneeseen hedelmöityskykyyn. Hormonivajauksessa saadaan hormonihoidolla hyviä tuloksia ja kiveskohjutapauksissa voidaan siittiöiden muodostusta elvyttää kirurgisella toimenpiteellä. Kiveskohjut voidaan tutkia tunnustelun ja ultraäänen avulla.

Lisätietoa miehen hedelmällisyydestä

Lapsettomuuden syyt löytyvät noin puolella pariskunnista kokonaan tai osittain miehen puolelta. Sperma-analyysi on tärkeä perustutkimus, joka tehdään yleensä lapsettomuustutkimusten alkuvaiheessa.

Miehen hedelmällisyyden kannalta on oleellista, että siemennesteessä on riittävästi normaalimuotoisia ja hyvin liikkuvia siittiöitä, jotta ne jaksavat uida emättimestä munanjohtimeen, missä hedelmöittyminen tapahtuu. Siemennestettä silmämääräisesti tarkastellen ei voi tietää, onko siinä siittiöitä, joten sperma-analyysi on tarvittava tutkimus. Yhdyntöjen onnistuminen ja siemensyöksy emättimeen, on myös edellytys raskaudelle.

Siemennesteen laatu määritetään siittiöiden lukumäärän, liikkuvuuden ja muodon perusteella. Siemennesteanalyysissä selviää myös spermassa mahdollisesti esiintyvä piilevä tulehdus. Jos siemennesteanalyysin tulos on poikkeava, tutkimus pitää kontrolloida 2–3 viikon kuluttua.

Sperma-analyysin lausunto antaa lapsettomuuslääkärille vihjeitä siihen, miten edetä tutkimuksissa ja hoidossa. Siittiöiden DNA-testillä voidaan tarvittaessa tarkentaa sperma-analyysissa saatuja tuloksia.

Heikentyneen siemennesteen tausta jää usein vaille selitystä ja näin ollen parantavaa hoitoa ei ole, mutta hedelmöityshoitojen kuten inseminaation, koeputkihedelmöityksen (IVF) tai mikrohedelmöityksen (ICSI) avulla saadaan hyviä raskaustuloksia.

Lisätietoa miehen hedelmällisyydestä

Tunnetuimmat ja tutkituimmat siittiöihin vaikuttavat tekijät ovat tupakka ja alkoholi. Tupakka heikentää siittiöiden liikkuvuutta ja ulkonäköä. Alkoholi voi vähentää siittiöiden muodostusta ja tupakan lailla heikentää niiden laatua. Raskautta yritettäessä kannattaakin lopettaa tupakanpoltto ja alkoholin nauttiminen. Pieni alkoholimäärä (korkeintaan lasi viiniä tai pullo keskiolutta) ei näyttäisi olevan haitallinen.

Siemennesteen laatuun vaikuttavat alkoholin ja tupakan lisäksi perussairaudet, lääkitykset, tupakointi, alkoholi, huumeet, ympäristön myrkyt ja anaboliset steroidit. Sairastettu vaikea klamydiatulehdus voi aiheuttaa siementiehyiden tukkeutumisen. Sikotautiin liittynyt kivestulehdus voi tuhota kiveskudosta ja siittiötuotanto heikkenee. Kiveksiin kohdistuneet vammat tai leikkaukset voivat vaurioittaa kiveskudosta samoin seurauksin.

Kiveksen suonikohju tai laskeutumaton kives heikentää siittiötuotantoa leikkauksenkin jälkeen. Edellä mainittuihin tilanteisiin voi liittyä myös siittiövasta-aineiden muodostumista. Ne puolestaan heikentävät siittöiden liikkumista.

Lisätietoa miehen hedelmällisyydestä

Kivesten toimintaan ja siittiöiden muodostukseen vaikuttaa myös lämpötila. On tärkeää, että kivespussit eivät ole ihan kiinni kehossa, jotta niiden lämpötila pysyy pari astetta kehon muuta lämpötilaa alhaisempana.

Jos pidät jatkuvasti tiukkoja alushousuja ja työskentelet kovin lämpimässä ympäristössä, siittiöt voivat kärsiä. Samoin on todettu, että kannettavan tietokoneen jatkuva pitäminen sylissä aiheuttaa lämpöstressin siittiöille.

Kun lämpöaltistus poistuu, siittiöiden muodostus palautuu jälleen normaaliksi. Tämä kestää noin kolme kuukautta, jonka jälkeen uusi siittiöerä on muodostunut kiveksissä.

Kivespussin lämpötila voi tilapäisesti kohota, jos mies istuu pitkiä aikoja tai käyttää tiukkoja vaatteita. Samoin tietokoneen pitäminen sylissä voi nostaa kivespussin lämpötilaa. Tilapäinen lämmönnousu aiheuttaa siittiöiden DNA:n pilkkoutumista, mikä vaikeuttaa raskauden alkamista. Kivespussin lämpösäätely toimii kuitenkin sen verran tehokkaasti, ettei saunominen muutaman kerran viikossa näytä vaikuttavan haitallisesti miehen hedelmällisyyteen.

Lisätietoa miehen hedelmällisyydestä

Suomessa saunomisen vaikutusta siittiönmuodostukseen on tutkittu paljon. Vaikka siittiöiden tuotanto on yhteydessä lämpötilaan, pari kertaa viikossa saunomisen ei ole todettu vähentävän siittiöiden määrää tai sperman laatua. Innokas saunominen ei myöskään aiheuta merkittäviä muutoksia miesten testosteroni- tai aivolisäkehormonitasoissa.

Kiveksen keskilämpötila vaihtelee 33 ja 34,5 celsiusasteen välillä eli se on noin 3,5–4,5 celsiusastetta alhaisempi kuin peräsuolesta mitattu lämpötila. Kivespussin ihon lämpötila on vielä 0,5–1,0 celsiusastetta alhaisempi kuin kiveksen lämpötila. Näin iho toimii hyvänä jäähdytysjärjestelmänä.

Lisätietoa miehen hedelmällisyydestä

Siittiöiden muodostus on myös herkkä reagoimaan ihmisessä tapahtuville muutoksille. Jos olet esimerkiksi stressaantunut, huonokuntoinen tai masentunut pitkään, se vaikuttaa todennäköisesti myös kivestesi toimintaan. Lievempinä näihin asioihin voi itse puuttua, mutta vakavammissa tapauksissa on turvauduttava lääkärin apuun.

Lisätietoa miehen hedelmällisyydestä

Jos käytät säännöllisesti jotakin lääkettä, kannattaa tarkistaa lääkäriltä, että se ei vaikuta siittiöiden laatuun. Tietyt lääkeaineet aiheuttavat häiriöitä siittiöiden tuotannossa ja heikentävät niiden hedelmöityskykyä. Yleensä lääke voidaan vaihtaa sellaiseen, joka ei vaikuta siittiöihin.

Kehonrakentajien käyttämät anaboliset steroidit aiheuttavat kivesten vajaatoimintaa ja lamannuttavat siittiöiden tuotantoa. Vielä pitkään niiden käytön lopettamisen jälkeen siittiöiden tuotanto voi loppua väliaikaisesti tai kokonaan. Anabolisia steroideja on siis syytä välttää, jos raskaus on jossain vaiheessa suunnitteilla.

Lisätietoa miehen hedelmällisyydestä

Niin naisen kuin miehen ylipainon on havaittu heikentävän hedelmällisyyttä. Yli- ja alipaino hidastavat raskauden alkamista ja huonontavat hoitojen tuloksia ja lisäävät keskenmenojen riskiä.

Ylipainoisilla miehillä todetaan jopa kolme kertaa useammin alentunut siittiötuotanto ja siittiöiden liikkuvuus kuin normaalipainoisilla. Tällöin raskauden alkua voi joutua odottamaan keskimääräistä pitempään. Lihavilla miehillä rasvakudos tuottaa estrogeeniä, ja lisääntynyt estrogeenituotanto voi heikentää kivesten toimintaa.

Lisätietoa miehen hedelmällisyydestä

Siittiöiden muodostus on jatkuva tapahtuma, jossa siittiöt kehittyvät hedelmöityskykyisiksi soluiksi erilaisten jakautumis- ja kypsymisvaiheiden kautta. Tämä prosessi kestää vajaat kolme kuukautta. Tietyissä vaiheissa siittiöt ovat alttiita erilaisille tekijöille, jotka voivat vähentää niiden muodostusta tai heikentää niiden laatua.

Lisätietoa miehen hedelmällisyydestä

Siittiöiden määrää, muodostumista ja toimintaa heikentävät esimerkiksi tietyt kemikaalit, lääkkeet, nautintoaineet ja elämäntavat. Kiireestä johtuvalla stressillä voi myös olla ohimenevä, hedelmällisyyttä alentava vaikutus.

Säännöllinen tupakointi heikentää siittiöiden määrää ja laatua. Ne tupakoivat miehet, joilla on jo alun perin heikkolaatuinen sperma, näyttäisivät olevan herkkiä tupakan aiheuttamalle siittiöiden laadun heikkenemiselle. Runsaan alkoholinkäytön on todettu aiheuttavan häiriöitä kiveksen siittiönmuodostuksessa.

Siittiöiden hedelmöityskykyyn haitallisesti vaikuttavat lääkkeet tulee vaihtaa turvallisiin. Anaboliset steroidit, joita jotkut kehonrakentajat käyttävät, heikentävät siittiönmuodostusta ja johtavat jopa täydelliseen siittiökatoon.

Lisätietoa miehen hedelmällisyydestä

Naisen hedelmällisyys

Voivat, mutta aina niillä ei ole lapsettomuuden kanssa mitään tekemistä. Kovia kuukautiskipuja voi esiintyä jo kuukautisten alkamisesta lähtien, eivätkä ne sinänsä aiheuta lapsettomuutta. Kuukautiskierrot ovat normaaleja ja ovulaatio tapahtuu normaalisti. Kivuliaiden kuukautisten ajatellaan johtuvan kohdun suuremmasta supistusherkkyydestä kuukautisten aikana.

Sen sijaan jos kuukautiset ovat vähitellen muuttuneet kivuliaammiksi ja vaivat vain pahenevat, on syytä epäillä endometrioosia eli kohdun limakalvon pesäkesirottumatautia. Se aiheuttaa lapsettomuutta ja lisäksi usein yhdyntäkipuja ja vatsakipuja. Endometrioosin oireisiin liittyy usein myös tiputteluvuotoa ja kipuja jo ennen varsinaisten kuukautisten alkua. Endometrioosia esiintyy yleisimmin hedelmällisessä iässä olevilla naisilla.

Lisätietoa naisen hedelmällisyydestä

Endometrioosissa kohdun limakalvoa on päässyt jossain vaiheessa kohdun ulkopuolelle. Sitä esiintyy tavallisimmin vatsakalvolla, munasarjoissa, virtsarakossa tai suolessa. Lähes kaikilla naisilla vuotaa kuukautisverta munatorvia pitkin vatsaonteloon, mutta vain 10 prosenttia heistä saa siitä endometrioosin. Endometrioosia voi esiintyä myös kohdun lihaskerroksessa, jolloin puhutaan adenomyoosista. Se aiheuttaa yhtälailla kovia kuukautiskipuja ja vatsakipuja.

Endometrioosidiagnoosi tehdään ultraäänen ja vatsan tähystyksen, eli laparoskopian, avulla. Laparoskopia tehdään sairaalaolosuhteissa. Jos tähystyksessä todetaan endometrioosia, se voidaan samalla kirurgisesti hoitaa. Endometrioosin hoitoon liitetään usein myös hormonihoito. Endometrioosin hoidon jälkeen noin 20 prosentilla raskaus alkaa puolen vuoden sisällä spontaanisti.

Endometrioosista aiheutunutta lapsettomuutta voidaan hoitaa. Tehokkain hoito on usein koeputkihedelmöitys, jos raskaus ei ala hoidon jälkeen spontaanisti. Se on ainoa hyvä vaihtoehto silloin, jos endometrioosi on vaikea ja siihen liittyy pikkulantion kiinnikkeitä.

Endometrioosin oireet aiheuttavat usein vatsakipuja, yhdyntäkipuja ja tärinäarkuutta ennen kuukautisia, mutta joskus ainoa oire voi olla lapsettomuus.

Haluatko keskustella endometrioosiin liittyen asiantuntijamme kanssa?

Asiantuntijat-sivulta löydät lisätietoa Felicitaksen terapeuteista, hoitajista ja lääkäreistä.

Siirry asiantuntijat-sivulle

Toimipisteiden ja klinikoiden yhteystiedot löydät puolestaan Yhteystiedoista.

Marihuana on maailman eniten käytetty huume ja sen hedelmällisyyttä alentava vaikutus on ollut jo pitkään tiedossa. Marihuana on sekoite Cannabis sativa -kasvin eli hampun lehtiä ja kukkivia kärkiosia. Se sisältää ainakin 20 aktiivista kannabinoidia, joista aktiivisin psykotrooppinen aine on tetrahydrokannabinoli (THC).

Miehillä siemennesteen volyymi pienenee ja siittiömäärät laskevat. Siittiöt käyttäytyvät siemennesteessä hyperaktiivisesti, mikä säilyy swim up:in jälkeen. Siittiöt ”palavat loppuun” nopeasti ja niiden hedelmöityskapasiteetti pienenee.

In vitro kannabinoidit estävät siittiöiden sitoutumista zona pellucidaan, estävät akrosomireaktiota ja muuttavat siittiöiden normaalia liikkuvuutta.

Naisilla, jotka polttavat marihuanaa, todetaan kohonneita THC-pitoisuuksia synnytinelimissä, joten siittiöihin kohdistuu em. vaikutuksia kohdunkaulan, kohdun ja munanjohtimien tasolla.

Lisätietoa naisen hedelmällisyydestä
Lisätietoa miehen hedelmällisyydestä

Huumeet aiheuttavat sekä miehellä että naisella häiriöitä sukupuolihormonien erityksessä ja voivat edesauttaa lapsettomuutta. Miehellä marihuana, heroiini ja metadoni saavat aikaan testosteronitasojen laskua ja siittiöiden tuotannon heikkenemistä. Naisella huumeet aiheuttavat häiriöitä munasolun irtoamisessa.

Lisätietoa naisen hedelmällisyydestä
Lisätietoa miehen hedelmällisyydestä

Ei välttämättä. Kuukautiset eivät aina merkitse sitä, että ovulaatio eli munasolun irtoaminen tapahtuu. Ilman ovulaatiota raskaus taas ei voi alkaa.

Jos kuukautiskiertosi on lyhyt, esimerkiksi 23 päivää, voi olla, että ovulaatiota ei tapahdu. Näin voi olla myös, jos kierto on paljon yli 28 päivää. Vaikka ovulaatio tapahtuisikin, lyhyissä ja pitkissä kierroissa kohdun limakalvo ei aina pysy tarpeeksi hyvässä kunnossa alkion kiinnittymiseksi.

Jos kuukautiskiertosi on säännöllisesti 28 päivää, ovulaatio todennäköisesti tapahtuu. Raskaaksi tulemista voi kuitenkin viivästyttää moni muukin asia. Kyse voi olla myös monen tekijän summasta.

Mikäli lasta ei vuoden yrittämisestä huolimatta kuulu, kannattaa hakeutua Felicitas Mehiläisen vastaanotolle puhumaan lapsettomuudesta ja mahdollisista lapsettomuushoidoista – näin tilanteenne voidaan selvittää perusteellisesti. Yli 35-vuotiaiden on hyvä jo puolen vuoden raskauden yrittämisen jälkeen tulla vastaanotollemme keskustelemaan siitä, onko tutkimusten aloittaminen tarpeellista.

Haluatko keskustella asiantuntijamme kanssa lapsettomuushoitoihin liittyen?

Asiantuntijat-sivulta löydät lisätietoa Felicitaksen hoitajista ja lääkäreistä.

Siirry asiantuntijat-sivulle

Toimipisteiden ja klinikoiden yhteystiedot löydät puolestaan Yhteystiedoista.

Suurinta osaa yhdessä koettu kriisi lähentää ja parisuhde lujittuu entisestään. Toisaalta lapsettomuus voi nostaa vanhat ongelmat esiin ja aiheuttaa uusia. Jokainen pari on omanlaisensa – lisäksi naiset ja miehet luontaisesti reagoivat eri tavoin. Nainen voi esimerkiksi kokea, että mies on välinpitämätön vetäytyessään parisuhteessa sivummalle. Kuitenkin mies vain yrittää välttää avuttomuuden tunteen siitä, ettei voi poistaa lapsettomuutta eikä kumppanin tuskaa.

Lapsettomuus on yksityinen asia, joten siitä puhuminen ulkopuolisille, jopa omalle kumppanille, voi olla vaikeaa. Parisuhde voi kärsiä puhumisen tai puhumattomuuden pelosta.

Parisuhdeongelmat ovat tavallisia, kun lapsettomuuden syy on todettu vain toisessa osapuolessa. Normaali pettymyksen ja kiukun tunteiden käsittely hankaloituu. Tässä tilanteessa toinen voi jopa kehottaa kumppaniaan hakeutumaan uuteen parisuhteeseen, jotta edes tämä saisi lapsen.

Seksuaalisuus on ihmiselämän herkkä alue, johon erilaiset vaikeudet helposti heijastuvat. Seksi saattaa muistuttaa lapsettomuudesta. Seksin päätavoitteeksi voi nousta raskauden alkuun saattaminen, jolloin seksuaaliset tunteet ja hellyys jäävät taka-alalle. Vaikka raskaus alkaisikin lapsettomuushoitojen ansiosta, jotkut saattavat surra sitä, että he eivät keskenään rakastelemalla voineet luoda uutta elämää.

Felicitas Mehiläisen lapsettomuusklinikoiden terapeuttien kanssa voitte pohtia, miten käsitellä lapsettomuutta parisuhteessa, kuinka tukea puolisoa ja millaisia tapoja teillä kummallakin on käsitellä asiaa. Jo muutama keskustelu voi tarjota tärkeitä näkökulmia. Jos taakkaa ei jaeta, se jää toisen yksin kannettavaksi.

Haluatko keskustella asiantuntijamme kanssa?

Tukea ja neuvontaa-sivulta löydät lisätietoa terapiapalveluihin liittyen. Asiantuntijat-sivulta löydät puolestaan lisätietoa Felicitaksen terapeuteista.

Siirry asiantuntijat-sivulle

Toimipisteiden ja klinikoiden yhteystiedot löydät puolestaan Yhteystiedoista.

Ovulaatiohäiriön välttämiseksi raskautta suunnittelevan naisen tulisi välttää turhaa tulehduskipulääkkeiden käyttöä. Ovulaation on todettu palautuvan normaaliksi heti lääkkeen lopettamisen jälkeen. Jos joudutaan jatkuvasti käyttämään voimakasta tulehduskipulääkettä, tulisi sen käyttöä välttää ainakin muutaman päivän ajan ovulaation aikoihin.

Lisätietoa naisen hedelmällisyydestä

Naisella särkylääkkeiden jatkuva käyttö saattaa aiheuttaa ovulaatiohäiriöitä ja heikentää raskaaksi tulemista. Haitallisiksi ovat osoittautuneet varsinkin ne tulehduskipulääkkeet, jotka toimivat prostaglandiinien estäjinä. Näitä ovat mm. indometasiini, diklofenaakki, naprokseeni, ibuprofeeni ja ketoprofeeni.

On todettu, että prostaglandiineja tarvitaan normaalissa ovulaatiossa, jossa munarakkula puhkeaa ja munasolu pääsee kulkeutumaan munanjohtimeen. Ultraäänikuvausten perusteella on voitu osoittaa, että munarakkulan puhkeaminen jää tapahtumatta prostaglandiinien estäjälääkettä saaneilla naisilla.

Samaan ryhmään kuuluvat myös uusimmat tulehduskipulääkkeet, ns. koksibit, jotka estävät protaglandiinia tuottavan entsyymin toiminnan ja näin ollen vaikuttavat munasolun irtoamiseen. Ne voivat myös heikentää hedelmöittyneen munasolun kiinnittymistä kohdun limakalvolle. Edellä mainittuja lääkkeitä on markkinoilla parisenkymmentä ja niitä on saatavilla sekä käsikauppa- että reseptilääkkeinä.

Lisätietoa naisen hedelmällisyydestä

Monesti kysytään myöhemmästä lapsensaantimahdollisuudesta, jos pillereitä on käytetty useita vuosia. Se, miten pitkään ja kuinka yhtäjaksoisesti on käyttänyt pillereitä, ei vaikuta raskaaksi tulemiseen. Tärkeätä on kuitenkin tietää, että naisen hedelmällisyys laskee jo 30 ikävuoden jälkeen, riippumatta siitä onko hän käyttänyt hormonaalista ehkäisyä. Pillerit itsessään eivät kuitenkaan lisää lapsettomuutta. Ehkäisypillereitä määrätään myös kivuliaisiin kuukautisiin. Kivuliaiden kuukautisten takana voi olla myös endometrioositauti, mikä myöhemmin voi vaikeuttaa raskaaksituloa. Pillereillä ei ole todettu olevan endometrioosia pahentavaa vaikutusta. Koska endometrioosiin liittyvät kuukautiskivut helpottuvat usein pillereiden myötä, on ajateltu, että pillereillä voisi olla jopa endometrioosin etenemistä hillitsevä vaikutus.

Ehkäisypillereillä on todettu myös monia hedelmällisyyttä säilyttäviä tekijöitä, joilla on merkitystä pillereiden lopettamisen jälkeen. Joillakin naisilla on taipumusta toiminnallisiin munasarjakystoihin. Tämä voi liittyä myös epäsäännöllisiin kuukautisiin. Kystat saadaan vähenemään, jos käytetään ehkäisypillereitä. Puhjetessaan munasarjakystat voivat aiheuttaa verenvuotoa ja joissakin tapauksissa myös kiinnikkeitä.

Ehkäisypillerit eivät aiheuta naiselle hormonihäiriöitä. Jos kuukautiskierto on ollut epäsäännöllinen, se saadaan useimmiten pillereillä säännöllistymään. Ehkäisypillereitä voidaan myös käyttää lyhyitä jaksoja aloitettaessa lapsettomuushoitoja naisilla, joilla kierto on epäsäännöllinen. Pillerit eivät kuitenkaan sinänsä korjaa aikaisemmin esiintynyttä hormonihäiriötä, josta tavallisimpana mainittakoon munasolun irtoamiseen liittyvä toimintahäiriö (ovulaatiohäiriö).

Ehkäisypillereiden lopettamisen jälkeen kuukautiskierrot palautuvat välittömästi. On todettu, että uusien munarakkuloiden kehitys palautuu jo seitsemän vuorokauden kuluttua pillereiden lopettamisen jälkeen. Näin ollen raskautta voi yrittää heti pillereiden lopettamisen jälkeen ilman pitempiä taukoja. Jos nainen tulee raskaaksi pillereiden käytön aikana, ne lopetetaan välittömästi ja on syytä ottaa yhteyttä gynekologiin. Raskautta voidaan jatkaa turvallisesti ja seuranta tapahtuu normaalin raskauden tapaan.

Lisätietoa naisen hedelmällisyydestä

Ovulaatiolla tarkoitetaan sitä hetkeä, kun munasolu irtoaa munasarjasta. Ovulaatio tapahtuu suunnilleen 12–16 vuorokautta ennen kuukautisten alkua. Ovulaation ajankohta riippuu kuukautiskierron pituudesta. Munasolu on hedelmöittymiskykyinen noin 12–24 tuntia ovulaatiosta.

Kuukautiskierron pituus lasketaan ensimmäisestä vuotopäivästä seuraavan vuodon ensimmäiseen vuotopäivään. Tiputtelua ja ruskeaa vuotoa ei vielä lasketa.

Kun esimerkiksi hedelmöityshoitoja varten halutaan tietää kierron ensimmäinen päivä mahdollisimman tarkasti, niin tällöin sinulle ominaisen kunnon vuodon alku lasketaan kierron ensimmäiseksi päiväksi.

Lisätietoa kuukautiskierrosta ja kuukautiskierron kartoituksesta

Lue myös

Miksi Felicitas Mehiläinen

17 500

lasta autettu maailmaan

30

vuotta lapsettomuushoitojen edelläkävijänä

1990

vuodesta lähtien

Felicitas Mehiläinen on lapsettomuushoitojen uranuurtajana Suomessa.
Meille kaikki ovat samanarvoisia. Haluamme auttaa juuri sinua toteuttamaan unelmasi perheestä.
Pääset nopeasti ja helposti alkuun varaamalla maksuttoman ensikäynnin lapsettomuushoitajalle. Aiempia tutkimuksia tai lähetettä ei tarvita.
Meillä on pitkä ja vankka kokemus ja osaaminen lapsettomuuden hoidosta hyvin tuloksin. Hoitoon tulevista 80 % saa lopulta syliinsä toivomansa lapsen.
Käytössämme ovat lapsettomuustutkimuksen viimeisin tietämys ja uusimmat menetelmät. Meiltä saat yksilöllistä hoitoa.
Toimimme neljällä paikkakunnalla: Helsinki, Turku, Oulu ja Lappeenranta. Hoitojen aloitus onnistuu myös Vaasassa. Vastaanottoja myös etänä.