arkiliikunta liikunta sauvakävely

Punasolut kuljettavat happea ja niiden muodostukseen tarvitaan rautaa. Urheilijan sydän joutuu myös kovalle kuormitukselle. Etenkin kestävyysurheilijoilla punasolujen ja raudan kulutus on kiihtynyt ja anemia voi yllättää. Suorituskyvyn muutokset voivat olla merkki riittämättömästä ravinnonsaannista tai sydämen ongelmista. 

KENELLE URHEILIJAN LABORATORIOTUTKIMUSTA SUOSITELLAAN?

Urheilijan laboratoriopaketti on tarkoitettu tavoitteellisesti harjoitteleville, yli 12-vuotiaille henkilöille. Urheilijapakettiin kuulu perusverenkuva (PVKT), rautavarastoja mittaava ferritiini sekä leposydänfilmi (EKG). Tutkimuksilla seulotaan henkilön soveltuvuutta kovempaan harjoitteluun sekä mm. ravitsemuksen riittävyyttä. Tarkastus tehdään erityisesti urheiluharjoittelun vaatimusten näkökulmasta. 

  • Perusverenkuva kertoo laajalti elimistön tilanteesta paljasten esim. vuodot, tulehdustilat, häiriöt veren muodostuksessa ja urheilijan kannalta erityisen tärkeitä ravitsemukseen liittyviä seikkoja: Etenkin kasvuikäisillä, hedelmällisessä iässä olevilla naisilla ja kestävyysurheilijoilla raudanpuute on tavallinen ja heikentää suorituskykyä huomattavasti aiheuttamalla anemiaa. Verenkuvassa näkyy myös B12 –vitamiinin sekä foolihapon puute. Edellä mainittujen tekijöiden puutetta saattaa ilmaantua kovan kulutuksen ja riittämättömän ravinnon saannin seurauksena (esim. tietyt perussairaudet, imeytymishäiriöt, lääkitykset, erityisruokavaliot, kasvissyöjät).

  • EKG saattaa paljastaa sydämen poikkeavaa kuormitusta, hapenpuutetta tai rytmihäiriötaipumuksen. 

Tutkimukset on suositeltavaa tehdä vuosittain ja myös, jos suorituskyvyssä on jotain poikkeuksellista. Tuloksista kannattaa keskustella lääkärin kanssa ja tarvittaessa suunnitella myös muita lisätutkimuksia (keliakia- ja kilpirauhaskokeet, tulehduskokeet).

URHEILIJAN LABORATORIOTUTKIMUKSEN HINTA

Urheilijan laboratoriopaketin hinta on 115,50 € (Kela-korvauksen jälkeen 107,50 €). Kela-korvauksen saaminen edellyttää lääkärin lähetettä.

MITEN TUTKIMUKSEEN PÄÄSEE?

Urheilijan laboratoriopakettiin voi tulla ilman lähetettä. Voit varata ajan verkkoajanvarauksesta mihin tahansa Mehiläisen toimipisteeseen. Näytettä ennen ei tarvitse olla syömättä tai juomatta eikä sitä tarvitse ottaa tiettyyn kellonaikaan.

Hinta sisältää:

  • Verinäytteen ja leposydänfilmin (EKG) oton ja tutkimisen valitsemassasi Mehiläisen toimipisteessä.

  • Tulosten toimittamisen.

TULOSTEN SAAMINEN

Laboratoriokokeiden osalta tulokset tulevat OmaMehiläiseen ja jäävät sinne talteen. Laboratoriokokeiden tulokset tulevat OmaMehiläiseen ja jäävät sinne talteen. OmaMehiläistä voit käyttää kännykälläsi lataamalla OmaMehiläinen-sovelluksen sovelluskaupasta. Tietokoneella toimivaan OmaMehiläinen-verkkoversioon pääset täältä.  Leposydänfilmi (EKG) annetaan asiakkaalle mukaan.

Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus iPhoneen>>

Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus Android-puhelimeen>>

Lausunnot Digiklinikalta tai omalta lääkäriltäsi

On hyvä huomioida, että pakettiin ei sisälly erillistä lausuntoa laboratoriopaketin tuloksista. Keskustelemalla lääkärisi kanssa terveysriskejä kartoittavien laboratoriotestien tuloksista saat niille ammattilaisen tulkinnan sekä ohjeet oman terveytesi edistämiseen.Voit olla yhteydessä omaan lääkäriisi tai Digiklinikan yleislääkäriin lausunnon saamiseksi. Digiklinikan maksu on 29€ Kela-korvauksen jälkeen. Jos olet käynyt testissä lääkärin lähetteellä, kannattaa lääkärin kanssa sopia tulosten saamisesta ja jatko-ohjauksesta.

Mehiläisen Liikuntaklinikka>>