Mehiläisen lastenlääkäripalvelujen ytimen muodostavat kokeneet ja asiantuntevat lääkärit, hoitoa tukevat tutkimukset ja ammattitaitoinen henkilökunta. Mehiläisen lastenlääkäripalvelujen ytimen muodostavat kokeneet ja asiantuntevat lääkärit, hoitoa tukevat tutkimukset ja ammattitaitoinen henkilökunta.

Lapsen sairastuessa hoitoon on päästävä nopeasti ja heti oikealle asiantuntijalle. Mehiläinen Töölön Lastenlääkäriaseman palveluista vastaava lastentautien erikoislääkäri Jukka Vakkila kehottaakin vanhempia hyödyntämään ajanvarauksessa työskentelevien palveluneuvojien korkeaa ammattitaitoa.

– Mikäli vanhemmat ovat epävarmoja siitä, minkä erikoisalan asiantuntija parhaiten pystyy lapsen oireita auttamaan, on hyvä kääntyä ajanvarauksemme puoleen. Kokeneina sairaanhoidon ammattilaisina he osaavat lapsen oireiden kuvailun perusteella kysyä tarkentavia kysymyksiä, ohjata lapsen heti oikealle asiantuntijalle ja varata käynnille sopivasti aikaa. Jos taas vaiva on sellainen, ettei se vaadi ajanvarausta, niin sekin on hyvä tietää. Ajan voi varata myös suoraan nettisivuiltamme koska vaan. Esimerkiksi korvakipuiselle lapselle voi ajan varata vaikkapa keskellä yötä seuraavaksi aamuksi, Vakkila muistuttaa.

Laaja-alaista erityisosaamista

Ympäri maata sijaitsevilla Mehiläisen lastenlääkäriasemilla työskentelee lastentautien erikoislääkäreitä ja hoitoon pääsee yleensä saman päivän aikana. Lisäksi Helsingissä, Turussa, Oulussa, Kuopiossa ja Tampereella potilaita ottavat vastaan myös erityisalojen osaajat kuten lasten sydänlääkärit, neurologit, radiologit, endokrinologit, allergologit ja kirurgit.

Lastentautien diagnosoinnin tukena toimivat laboratorio- ja kuvantamispalvelut, joita tarvitaan aikuisten hoitoa useammin, sillä lapsi ei aina osaa kertoa oireistaan luotettavasti. Lastentautien hoito, tutkimus ja tulkinta poikkeaa aikuisten hoidosta siinäkin suhteessa, että kaikkia löydöksiä tarkastellaan aina lapsen kehitystä silmälläpitäen. Laboratorio- ja kuvantamispalveluissa työskenteleviä näytteiden ottajia on lisäksi erityiskoulutettu ottamaan näytteitä juuri lapsilta, jotka toisinaan asettavat työskentelylle omat haasteensa.

– Mikäli vanhemmat ovat epävarmoja siitä, minkä erikoisalan asiantuntija parhaiten pystyy lapsen oireita auttamaan, on hyvä kääntyä ajanvarauksemme puoleen, Jukka Vakkila sanoo.Hoidon laatuun vaikuttaa myös lääkärin erityisosaaminen.

- Löydös 1-vuotiaalla tarkoittaa aivan eri asiaa kuin vaikkapa 5-vuotiaalla. Kun ultraäänitutkimuksen tuloksen tulkitsee nimenomaan lasten radiologi, pystyy hän kokemuksensa perusteella arvioimaan, mikä on normaalia ja mikä ei, Vakkila kuvailee.

Mehiläisessä eri alojen asiantuntijat myös konsultoivat tiiviisti keskenään, jolloin esimerkiksi Jyväskylässä syöpädiagnoosia epäilevä lääkäri saa joustavasti uusinta tietoa lasten syöpään ja veritauteihin erikoistuneelta, Helsingissä työskentelevältä Vakkilalta.

Herkkyyttä jämäkästi

Lastenlääkäriltä vaaditaan ”hyvän kliinisen silmän” lisäksi muitakin ominaisuuksia.

- Lasten kanssa työskentely vaatii samanaikaisesti herkkyyttä sekä jämäkkyyttä niin lääkäreiltä, kuin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen työntekijöiltäkin. On epärealistinen ajatus, ettei lääkärissä käyntiin liittyisi lapsella koskaan pelkoja, mutta niitä voidaan hälventää tehokkaasti. Työ muistuttaa joskus kaupankäyntiä, jossa tarrojen ja makutikkujen merkitystä ei kannata väheksyä. Tavoitteena on, että lääkärikäynnistä jäisi hyvä mieli koko perheelle.

Jaa