Yhä useampi suomalainen matkustaa lomalla tai työnsä puolesta. Kun kyseessä on tavallinen turistimatka, omatoimimatka, muutto toiseen maahan tai vain purjehdusmatka Suomen saaristossa, on aiheellista tarkistaa voimassa olevat rokotukset. Terveysriskejä voi vähentää hoitamalla rokotukset kuntoon ennen matkaa.

Mehiläisen palveluihin kuuluvat rokotusneuvonta sekä erilaisten rokotteiden antaminen. Useissa toimipisteissä toimii myös matkailulääkäri ja rokotushoitaja, joilta saa uusinta tietoa ja henkilökohtaisen rokotusohjelman matkakohteessa tarvittavista rokotuksista. Useat rokotteet vaativat monta annosta, ja mitä eksoottisempi maa on kyseessä, sitä aiemmin rokotussuojan hankkiminen kannattaa aloittaa, tropiikkiin suuntautuvien matkojen kohdalla jo pari kuukautta ennen matkalle lähtöä. Lähikohteisiin matkustettaessa riittää rokotusten ottaminen kaksi viikkoa ennen matkaa.

Suomessa perusrokotteita ovat jäykkäkouristus, kurkkumätä ja polio, jota ei enää tarvita joka maahan. Matkalle lähtijän perusrokotuksiin kuuluu lisäksi A-hepatiittirokote.

Riippuen siitä, kuinka eksoottinen matkakohde on ja millainen on matkan laatu, saatetaan tarvita myös B-hepatiittirokote tai A ja B -hepatiittiyhdistelmärokote, lavantautirokote, Japanin aivokuumerokote, meningokokkirokote sekä keltakuumerokote. Viimeksi mainitusta osa maista vaatii virallisen leiman rokotuspassiin.

Rabies- eli vesikauhurokote on tarpeen harvemmin. Näitä rokotteita saatetaan tarvita, mikäli matkailija liikkuu turistikohteiden ulkopuolella taudin esiintymisalueilla tai alkeellisissa oloissa.

Jos kyseessä on matkailu saaristossa tai punkkien esiintymisalueella, saattaa olla aiheellista ottaa puutiaiskuumeelta suojaava "punkkirokote".

Malarian estolääkitystä suositellaan joissakin maissa tai sen osissa. Lääkemääräyksen saa lääkäriltä.

Lähes kaikissa Mehiläisen toimipisteissä annetaan rokotuksia. Sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja voi antaa jäykkäkouristus-, kurkkumätä-, polio- ja A- sekä B-hepatiittirokotteet useimmissa Mehiläisen toimipisteissä ilman ajanvarausta. Mikäli rokotettava on raskaana, allergikko tai käytössä on erityinen lääkitys, antaa rokotteet lääkäri. Vastaanotolle tultaessa on hyvä ottaa mukaan vanhat rokotustiedot.

Joka syksyksi valmistetaan uudet, sen vuoden influenssaviruksiin tehoavat influenssarokotteet, joiden pistosajankohta on viimeistään marraskuussa.

Mehiläisen tarjoamia rokotuspalveluja voi tiedustella toimipisteiden neuvonta- ja ajanvarausnumeroiden kautta.

Lue myös 6 väittämää matkailijan rokotteista>>

Jaa