Siirry suoraan sisältöön

Käytössä palveluseteli

Palvelusetelillä hyvinvointialue sitoutuu maksamaan yksityisen palveluntuottajan antamasta palvelu- ja perusmaksuun kohdistuvasta palvelusta setelin suuruisen summan. Hyvinvointialue myöntää palvelusetelin, päättää sen käyttökohteista ja sen sopivuudesta asiakkaille, joilla on todettu palvelutarve.

Palveluseteli ei ole konkreettinen ”seteli”, vaan se voi olla esimerkiksi viranhaltijapäätös (palvelupäätös). Palvelusetelin arvo on osuus, jonka hyvinvointialue maksaa asiakkaan palvelusta palvelun tuottajalle. Asiakkaan maksama omavastuuosuus palvelusta on palveluntuottajan hinnan ja palvelusetelin arvon välinen erotus. Muista kustannuksista asiakas huolehtii itse.

Paljonko palveluseteli korvaa?

Palvelusetelin arvo voi olla tulosidonnainen tai tasasuuruinen. Tulosidonnaisella palvelusetelillä tarkoitetaan palveluseteliä, jonka arvo määräytyy asiakkaan jatkuvien ja säännöllisten tulojen mukaan. Palvelusetelin arvon suuruudelle määritellään vähimmäis- ja enimmäisarvo hyvinvointialueen määrittämien perusteiden mukaisesti. Mitä suuremmat ovat tulot, sitä suurempi on myös asiakkaan omavastuu. Tasasuuruisen palvelusetelin arvo puolestaan on kaikille asiakkaille samansuuruinen, eivätkä asiakkaan tulot vaikuta sen arvoon.

Kuka ja mistä palvelusetelin saa?

Asiakkaalla tai potilaalla on oltava sosiaali- tai terveyspalveluihin liittyvä palvelutarve, johon hän hakee hyvinvointialueelta apua. Jos hyvinvointialue käyttää palveluseteliä kyseisen palvelun tuottamiseen, asiakas voi ilmoittaa haluavansa palvelua varten palvelusetelin. Aivan ehdotonta oikeutta palvelusetelillä tuotettuihin palveluihin ei ole, vaikka palveluseteli olisikin hyvinvointialueella käytössä. Palveluasumisessa palvelusetelin käyttömahdollisuus on asiakkailla, jotka täyttävät nykyiset palveluasumispalvelujen piiriin pääsyn kriteerit eli heille on tehty hoitotason arviointi (SAS-arviointi).

Palvelusetelin saa hyvinvointialueen terveysasemalta, sosiaalivirastosta ja muista hyvinvointialueen palveluyksiköistä, jotka myös antavat lisätietoja palvelusetelistä. Oman hyvinvointialueen palvelusetelin suuruuden ja myöntämiskäytännön voi tarkistaa oman hyvinvointialueen nettisivuilta.

Kuinka toimin, kun minulla on myönteinen palvelusetelipäätös?

  1. Palvelusetelipäätöksen saatuasi (voi olla myös asiakkaan edustaja) ota yhteyttä palveluntuottajaan. Hyvinvointialueella on lista palveluntuottajista, jotka täyttävät hyvinvointialueen hakukriteerit ja sitoutuvat palveluseteliin liittyviin sääntöihin.
  2. Tee palveluntuottajan kanssa sopimus palveluun liittyvistä yksityiskohdista.
  3. Palveluntuottaja laskuttaa sinulta omavastuuosuuden, joka määräytyy tulojesi perusteella. Mahdolliset lisäpalvelut maksat kokonaisuudessaan itse palveluntuottajalle.

Palveluseteli Mehiläisen hoivakodeissa Mainiokodeissa

Mehiläinen on hyväksytty palvelusetelituottajaksi monissa hyvinvointialueissa. Kysythän meiltä rohkeasti lisää soittamalla tai yhteydenottolomakkeella.

Palveluseteliin liittyviä käsitteitä

  • Asiakkaan omavastuu = palvelun hinta – palvelusetelin arvo
  • Palvelun hinta = palveluntuottajalle palvelusta maksettava hinta
  • Palvelusetelin arvo = hyvinvointialueen maksama osuus palvelun hinnasta
  • Omavastuu = asiakkaan maksama osuus palvelun hinnasta
  • Palvelusetelistä verkossa: