
Harmaakaihilla tarkoitetaan silmän mykiön samentumista, joka aiheuttaa vähitellen näön heikkenemistä. Jotkut silmäsairaudet ja yleissairaudet voivat aiheuttaa harmaakaihia, mutta useimmiten kaihi kehittyy iän myötä. Joillakin ihmisillä on todettavissa harmaakaihea jo synnynnäisesti.
Kaihileikkaus
Kaihileikkaus tehdään yleisimmin paikallispuudutuksessa. Leikkauksessa samentunut mykiö eli linssi poistetaan ultraäänitekniikalla ja poistetun mykiön tilalle asetetaan tekomykiö. Kaihileikkauksella voidaan korjata myös samanaikaisesti esiintyviä voimakkaita taittovirheitä.
Leikkauksen jälkeen silmän suojaksi laitetaan läpinäkyvä kilpi ja asiakas kotiutuu lyhyen seurannan jälkeen. Tarvittaessa sairaalaan voi jäädä yöksi.
Toimenpiteen jälkeen tavanomaisimpana lääkityksenä on kortisoni-antibiottitippojen tiputtelu leikattuun silmään muutaman viikon ajan.
Ns. jälkikaihi saattaa kehittyä silmään, johon on tehty kaihileikkaus. Tällöin mykiön takakotelo samenee ja hämärtää näköä. Jälkikaihileikkaus on nopea toimenpide, joka tehdään laserilla lääkärin vastaanottokäynnin yhteydessä.
Kaihileikkauksen jälkitarkastus on 1-3 kk kuluttua, jolloin silmälääkäri arvioi silmälasien tarpeen. Leikkauksen tekee silmälääkäri/silmäkirurgi.
Kaihileikkaukseen pääsee jonottamatta.
Lisätietoja ja leikkausajanvaraus Mehiläisen Sairaaloista.
Leikkausta varten tarvitaan silmälääkärin lähete tai vastaanottokäynti Mehiläisen silmälääkärin/silmäkirurgin vastaanotolla.
Leikkausajanvaraus ja hintatiedustelut Mehiläisen Sairaaloista.