Jukka Puotila on ollut monessa mukana siitä asti, kun ponnahti parikymppisenä esiin kykykilpailussa. Pikkupoikana leikkinä alkanut imitointi huipentui viime vuonna 35-vuotisjuhlakiertueeseen, ja ensi vuonna tulee täyteen 30 vuotta Suomen Kansallisteatterissa.

Monipuolinen esiintyminen vaatii jaksamista. 58-vuotias näyttelijä on timmissä trimmissä, sillä liikunta kuuluu melkein jokaiseen päivään jossain muodossa.

– Liikun hyvän olon takia, en kunnon kohennuksen tai jonkun tavoitteen takia. Päivittäinen hikoilu on hyvä asia, sillä jo puolen tunnin liikuntasuoritus saa endorfiinit liikkeelle, Puotila sanoo.

Moni mies kerää vuosien mittaan vatsan seudulle ylimääräisiä kiloja, vaan ei Puotila. Painoa on jopa vähemmän kuin nuorempana, sillä lihasmassa on vähentynyt aerobisten treenien myötä.

– Vaikka ikää tulee, mahaa en aio hankkia. Se on asia, johon pystyy itse vaikuttamaan ruokavaliolla, hän sanoo tiukkana.

Lautaselle kalaa ja makeiset pois

Hoikkana pysyy, kun katsoo, mitä suuhunsa panee. Puotila on tarkka syömisistään ja valitsee usein lautaselleen kalaa. Makeiset ja pulla jäävät pois joskus jopa puoleksi vuodeksi, mikä hänen mukaansa terävöittää oloa.

Puotila ei halua puuttua toisten ulkonäköön millään tavalla, hän antaa hyväksi vinkiksi painonpudotukseen pitkät, yli tunnin kestävät kävelylenkit. Niistä saa liikuntaa vaivattomasti mutta tehokkaasti.

Hyvä terveys on parasta eläkettä

Monilahjakas esiintyjä suhtautuu omaan ikääntymiseensä tyynesti. 

– Suurin rikkaus on se, että saa elää pitkään terveenä. Kaiken edelle menee terveys, joka nuoremmille on itsestäänselvyys. Voisi sanoa, että hyvä terveys on sitä parasta eläkettä. Liikunnasta kannattaa nauttia silloin, kun siihen ei vielä ole rajoitteita.

Puotila on huvittuneena huomannut, miten keskustelunaiheet muuttuvat iän myötä. Siinä missä nuoremmat tavatessaan käyvät läpi työasioita ja ihmissuhteita, yli 50-vuotiaat kertovat kolesteroli- ja verenpainearvoistaan tai kolotuksistaan.

Näyttelijän työn kannalta ikääntymisestä on etuja; suoritukset parantuvat, kun itsetuntemus on kohdillaan ja turha meuhkaaminen jää pois.

– Tärkeää on, ettei työhön leipäänny vaan tuntee, että sillä on merkitystä. Esimerkiksi nyt olen mukana Neljäs tie -nimisessä näytelmässä, joka on herättänyt paljon keskustelua. Siinä on mukana huumoria ja informaatiota mutta myös kritiikkiä.

 

Jaa