White spot-behandling av missfärgade tänder

Många har tänder som är brokiga, har ränder eller vita eller bruna fläckar. De är ofta en följd av medfödda emaljskador, ibland orsakas de av alltför mycket fluor i dricksvattnet. Även tandreglering kan ge emaljskador och på så sätt ge färgvariationer. Vi rekommenderar tandblekning före white spot-behandlingen.

Boka tid till en gratis konsultation

Både bruna och vita fläckar kan behandlas av en munhygienist med icon infiltration – det vill säga white spot-behandling, som reparerar ytliga skador på tänderna och ibland även avlägsnar dem helt.

Det är möjligt att behandla en eller flera tänder på samma gång. Oftast finns de störande fläckarna på framtänderna eller på andra tänder som syns när man ler.

Så här görs en white spot-behandling

En white spot-, det vill säga en icon infiltrationsbehandling genomförs i tre skeden. Innan behandlingen inleds skyddar munhygienisten tandköttet med ett skyddsmedel som ljushärdas. När tandköttet är skyddat är behandlingen trygg och kan även utföras på barn.

I den egentliga behandlingens första skede behandlas den fläckiga tanden med saltsyra. Därefter torkas tanden av med etanol och till sist appliceras ett behandlingsämne på tandens yta, som avlägsnar fläckarna och stänger tandens yta. Behandlingen i sig känns inte alls.

Under behandlingen upprepas de tre skedena tre gånger. I de flesta fall minskar fläcken på tanden eller till och med försvinner. Om fläcken finns djupt inne i tanden kan man eventuellt inte avlägsna den helt.

I slutet av behandlingen kan tanden kännas sträv, men strävheten försvinner snabbt. Till sist poleras även tanden. Behandlingen skadar inte tandemaljen. Efter behandlingen ska du låta bli att äta och dricka i en timme.

White spot-behandlingen är bestående och kräver inget underhåll. Om slutresultatet inte efter en gång är tillräckligt kan behandlingen upprepas.

Blekning före white spot-behandling

Vi rekommenderar tandblekning före white spot-behandlingen, eftersom blekningen bidrar till ett bättre slutresultat. En kombination av kraftblekning och white spot-behandling ger det bästa resultatet.

Om du funderar över om en white spot-behandling lämpar sig för dig kan du boka tid till en gratis konsultation. En munhygienist kan bedöma om behandlingen lämpar sig för just dina tänder.

Boka tid till en gratis konsultation via Mehiläinens tidsbokning  eller genom att ringa kundtjänsten 010 273 8000. (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min)

Boka tid till en gratis konsultation

Som expert i artikeln Hammas Mehiläinens munhygienist Enni Janhunen.

Priser

TjänstPrisSjälvriskMer information
Tandundersökning72 €
56,50 €
Röntgen av tänderna och käken103 €
94 €
83 € (kelakorvauksen jälkeen, lääkärin lähetteellä 74 €)
Panoramatomografi
Borttagning av tandsten96-170 €
91-152 €
Besök hos munhygienist 30–45 min.
Tandlagning 91-248 €
81-225 €
En till tre ytor
Keramisk fyllning244-675 €
227-601 €
En till tre ytor
Tandkrona 538-698 €
538-698 €

Laboratoriekostnader ingår inte i prisuppskattningen.

Bedövning 35-36 €
32-33 €
Spricka 91-248 €
81-225 €
Tandläkarens prisuppskattning
Tandutdragning 103-694 €
93-632 €
Tandläkarens prisuppskattning
Blekningskonsultation0 €
0 €
Tandblekning 86-399 €
86-399 €
Prisuppskattning vid avgiftsfri blekningskonsultation