Allergier hos barn

De vanligaste orsakerna till allergiska reaktioner är yttre faktorer såsom pollen, djurdamm och vissa födoämnen. Nästan vad som helst kan orsaka allergi. Det är viktigt att ta reda på orsaken till allergier. Det är bra att den vuxna känner till både sina egna och sina barns allergier. Det är även en god idé att kartlägga allergiframkallande faktorer på förhand för att kunna minimera och undvika exponering för dessa.

Vår barnläkare Ove Mickelsson som har specialiserat sig på allergier och lungsjukdomar hos barn berättar i intervjun i videon nedan om barns allergier, uppkomst och förebyggande av allergier, allergier och ärftlighet. Han berättar även om när man borde låta undersöka barnet, de vanligaste allergiundersökningarna och behandling av allergier.

Symtom på allergier hos barn

De allergiska symtomen hos ett barn varierar beroende på barnets ålder. Redan under de första levnadsmånaderna kan ett barn ha atopiskt eksem. En del av dessa barn utvecklar senare födoämnesallergier och en del pollenallergi eller astma.

Behandling av allergier hos barn

Allergitest ger närmare information om vad som orsakar en allergi och genom att testa lungfunktionen kan eventuell astma utredas. Allergisymtom går att lindra effektivt genom att undvika allergener och med symtomatisk medicinering. Immunterapi används för att öka toleransen. En del allergier kan försvinna permanent på detta sätt. I behandlingen av lindrigare allergiska reaktioner används antihistamin. För svårare symtom krävs dessutom kortison. Som första hjälpen vid allvarliga allergiska symtom används adrenalin.

Målet med behandlingen av alla allergiska sjukdomar är att få ett balanserat och gott liv med så få symtom som möjligt.

När ska man uppsöka läkare?

Vid vissa allergiska symtom är det bäst att uppsöka läkare genast. Sådana är till exempel svårbehandlade eksem, kraftiga reaktioner på ett födoämne, andnöd och andra kraftiga reaktioner.

Läs även: Allergier hos barn (på finska)

Boka en tid till närmaste läkare, om du misstänker att ditt barn är allergiskt. Hos Mehiläinen får barnen hjälp av våra barnläkare, allmänläkare och specialister i öron-, näsa- och halssjukdomar. Om du behöver råd eller en läkartid till ditt barn, ring Barnens Mehiläinen, tfn 010 414 0414 (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min) eller boka en tid direkt på nätet. Du kommer väl ihåg att du får hjälp varje dag, dygnet runt i Digikliniken i MinMehiläinen-appen och -webbtjänsten!

Läs mer:

Allergiundersökningar

Allergisk snuva hos barn (på finska)

Det går att påverka barnets allergier tidigt – till och med redan under graviditeten (på finska)

Atopiskt eksem hos barn (på finska)

Vanliga hudproblem hos barn

Astma hos barn (på finska)

Specialister och verksamhetsställen

Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.7
Henrikka Aito
LT, lastentautien erikoislääkäri
Minna Aromaa
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.8
Justin Bejedi
LL, lastentautien erikoislääkäri

Läs mer