Suonikohjujen laserhoito

Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa. Suonikohjut ovat yleinen, verisuonikirurgin vastaanotolla hoidettava sairaus. Suonikohjut aiheuttavat kosmeettista haittaa sekä elämää häiritseviä oireita, kuten turvotusta ja kipua.
Suonikohjuja esiintyy kaiken ikäisillä miehillä ja naisilla. Suonikohjujen esiintyvyys länsimaisessa aikuisväestössä on keskimäärin 30–40 prosenttia. Riskitekijöinä ovat ilmeisesti ikääntyminen, synnytykset, naissukupuoli ja laskimovajaatoiminnan esiintyminen suvussa.

Suonikohjuja voidaan hoitaa laserilla. Suonikohjujen laserhoito on yleisin ja parhaiten tutkittu suonikohjujen hoitomuoto. Sen pitkäaikaiset hoitotulokset ovat hyvin tiedossa.

Kenelle suonikohjujen laserhoito sopii?

Suonikohjujen laserointi sopii lähes kaikille, joiden suonikohjuja hoidetaan ensimmäistä kertaa. Laserointi sopii myös useimmille, joiden tauti on uusinut, sillä uusimisen tavallisin syy on hoitamatta jäänyt suoni. Kovin mutkaisia suonia ei voi laseroida, sillä laserkuitu ei välttämättä etene mutkaisessa suonessa. Kovin pinnallisia suonia ei kannata laseroida, sillä suoni saattaa laseroinnin jälkeen näkyä pintaan tummana juosteena vuosienkin ajan.

Mitä suonikohjujen laserhoito maksaa?

Suonikohjujen laseroinnin hintaan vaikuttaa se tehdäänkö hoito yhteen jalkaan vai molempiin ja tehdäänkö se paikallispuudutuksella vai nukutuksessa eli yleisanestesiassa. Esimerkiksi yhden jalan suonikohjujen laserhoito paikallispuudutuksessa Töölön Mehiläisessä maksaa alkaen 1764 euroa.

Toipumisaika ja jälkihoito laserhoidon jälkeen

Pelkän laseroinnin jälkeen ei tarvitse välttämättä ollenkaan sairauslomaa, eikä jälkihoitoa. Luomelta näyttävä pistoreikä häviää puolessa vuodessa. Usein laserointiin liitetään paikallisten kohjujen poisto. Silloin toipuminen urheilukuntoon vie 1-4 viikkoa.

Onko suonikohjujen laserhoidolle esteitä?

Laserointi ei ole paras hoito, jos potilaalla on veren hyytymishäiriö, erittäin kookas nivusen yhtymäkohta tai suonikohjun päärunko on hyvin lähellä ihoa. Lääkäri selvittää mahdolliset esteet, kun oikeaa hoitomuotoa arvioidaan.

Suonikohjujen laserhoidon komplikaatiot ja uusiutumisriski

Suonikohjujen laseroinnin riskit ovat pienet. Syvälaskimoveritulppaa esiintyy noin yhdellä tuhannesta potilaasta. Ihon punktiokohtaan saattaa tulla mustelma ja erittäin harvoin infektio. Kirurgiaan yleisemmin liittyvä tuntohermovaurio on laseroinnin yhteydessä harvinaista, mutta mahdollista, ja aiheuttaa silloin säären sisäsyrjän tunnottomuutta.

Suonikohjujen uusiutumisriskiä on arvioitu 5-vuotisseurannassa. Siinä on havaittu, että hoidetulle alueelle uuden suonikohjun syntymisen riski on alle 5 % . Uusia suonikohjuja voi kuitenkin tulla toiselle alueelle.

Suonikohjujen laserhoidon asiantuntijalääkärit

Artikkelissa on haastateltu Töölön Mehiläisessä toimivaa, verisuonikirurgisen huipputiimiä, johon kuuluvat dos Pekka Aho, dos Anders Albäck, prof Maarit Venermo ja dos Pirkka Vikatmaa. He ovat kaikki olleet alusta asti modernin laskimokirurgian kehitystyössä mukana kansallisesti ja kansainvälisesti. Voit varata ajan heille tai muille Mehiläisen verisuonikirurgeille

Asiantuntijat ja toimipisteet

Pekka Aho
LKT, dosentti, verisuonikir erikoislääkäri
9.9
Voitto Aittola
Sydän- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri
9.7
Anders Albäck
Dosentti, verisuonikirurgi
9.8
Jarkko Lehtonen
Thorax- ja verisuonikirurgi
9.6

Lisää aiheesta

marraskuu 2021viikko 48