Influenssa on influenssavirusten (tyypit A ja B) aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus, jota esiintyy joka talvi. Arviolta 5-15% aikuisista sairastuu kausi-influenssaan vuosittain. Suomessa influenssaan sairastuu vuosittain noin puoli miljoona ihmistä. Vuosittaiseen influenssaepidemian laajuuteen vaikuttaa, miten samantyyppiset virukset ovat jo kiertäneet väestössä aiemmin ja kuinka paljon väestössä on vasta-aineita kulloinkin kiertävää virustyyppiä vastaan.

Influenssan oireet

Tavalliseen nuhakuumeeseen verrattuna kausi-influenssan oireet ovat huomattavasti rajummat. Tyypilliset influenssan oireet ovat

  • nopeasti nouseva ja korkea kuume,
  • voimakkaat lihaskivut,
  • vilunväristykset,
  • väsymys,
  • päänsärky,
  • huonovointisuus ja
  • kova yskä.

Kausi-influenssan hoito

Koska influenssa on virustauti, antibiootit eivät siihen tehoa ja se on eri tauti kuin flunssa tai nuhakuume. Terveillä työikäisillä kausi-influenssa on yleensä korkeakuumeinen, mutta kotihoidolla paraneva.

Oireisena on syytä pysyä kotona. Useimmiten influenssan hoitoon riittää kotihoitona lepo, runsas nesteiden nauttiminen sekä oireita lieventävänä lääkityksenä kipu- ja särkylääkkeet. Työterveyshoitajalta saa tarvittaessa puhelimitse lisätietoja kotihoidon suhteen. Jos säästyy lisätaudeilta, tauti paranee yleensä alle kahdessa viikossa.

Influenssatartunnan ehkäisy

Yksinkertainen keino torjua influenssaa on

  • pestä käsiä ahkeraan vessassa käyntien lisäksi myös ennen ruokailuja sekä nenän niistämisen ja ulkona käymisen jälkeen.
  • vältää kasvojen koskettelua sormin, koska sillä tavalla virukset pääsevät helposti hengityselimistön limakalvoille.
  • yskiä poispäin muista ihmisistä kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan, jos olet saanut taudin.

Influenssarokotteen teho

Rokottaminen on tehokkain keino suojautua influenssalta ja estää sen leviämistä. Rokotteen antama suoja influenssaa vastaan on paras työikäisillä (teho yleensä 70–90 %). Perusterveillä työikäisillä rokottaminen estää parhaimmillaan 7-8 influenssaa tartuntaa kymmenestä. Koska influenssavirukset muuntuvat vuosittain, kausi-influenssarokote tulee ottaa uudestaan joka syksy.

Suojan keston kehittyminen vie noin kaksi viikkoa, eikä rokotteessa ole eläviä viruksia, joten siitä ei voi saada influenssaa. Rokote suojaa myös nk sika-influenssalta, vaikka tätä nimitystä ei enää suositella käytettäväksi. Kausi-influenssarokote suojaa kuitenkin ainoastaan influenssalta, se ei suojaa flunssalta tai muilta hengitystietulehduksilta.

Vaikka influenssaan sairastuisikin, oireet ovat rokotetuilla yleensä lievempiä kuin rokottamattomilla. Aiempaan tapaan influenssarokotetta suositellaan osana yleistä rokotusohjelmaa terveydentilansa perusteella riskiryhmiin kuuluville potilaille. Perussairauksia, joiden hoitoon vuotuinen influenssarokotus kuuluu, ovat esimerkiksi krooniset sydän-, keuhko- ja munuaissairaudet sekä diabetes.

Näin saat influenssarokotteen

Lisätietoa influenssasta:

 

Jaa