Vauvaa hoivataan

Lasten tavallisin kyyneltieongelma on kyynelteiden synnynnäinen tukos, jossa kyynelteiden nenään aukeava rakenne ei aukeakaan ensimmäisinä kuukausina normaalisti. Tällöin silmä on jatkuvasti vetinen ja rähmii toistuvasti. Silmä ei kuitenkaan punoita.

Kyyneltietukoksen hoito lapsilla

Pikkulasten kyyneltievaivaa hoidetaan sondeerauksella, jos tilanne ei ole korjautunut itsestään noin ensimmäiseen ikävuoteen mennessä. Toimenpiteessä viedään yleisanestesiassa ohut tylppäkärkinen instrumentti kyynelteitä pitkin nenänpuoleiseen päähän, jossa ongelmakohta sijaitsee. Kyynelvirtauksen esteenä oleva jo usein rustottunut rakenne rikotaan sondilla.

Useimmilla tämä riittää hoitotoimenpiteeksi. Jollain lapsilla tukoskohta valitettavasti ”paranee” ennalleen ja vetistys jatkuu. Tällöin sondeeraus voidaan joko uusia tai harkita kyynelteiden putkitusta, jossa kyyneteihin asetetaan muutamaksi kuukaudeksi silikoninen putki.

Lue lisää:

Lasten kyynelteiden huuhtelu >>

Vauvan vetistävä silmä ja synnynnäinen kyyneltietukos

Tyypillisesti synnynnäisen kyyneltietukoksen oireet alkavat jo muutaman viikon iässä, jolloin vauva molemmat tai toinen silmä vetistävät, ja usein rähmiikin. Silmä ei ole kipeä, mutta vetistys ja rähmä ärsyttävät usein vauvan ohutta silmänympärysihoa.

Vauvan kyyneltietukoksen hoito

Kyynelpussin seutua voi hieroa, jotta tukos aukeaisi. Pahimpaan rähmimiseen käytetään myös joskus antibioottitippoja kuuriluonteisesti, vaikkakin oireet usein palaavat kuurin loputtua.

Suurin osa synnynnäisistä kyyneltietukoksista aukeaa ilman hoitoa ennen lapsen 1-vuotias syntymäpäivää. Jos näin ei tapahdu voidaan kyynelteitä avata nukutuksessa. Tämä tehdään yleensä aikaisintaan noin 1 vuoden iässä.

Kyyneltietukos vai silmätulehdus?

Pitkään jatkunutta vetistystä tai toistuvia silmätulehduksia, eli hyvin samankaltaisia oireita ,voivat aiheuttaa myös vastasyntyneen bakteriellit silmätulehdukset, silmänpainetauti (glaukooma), tai silmäluomien virheasennot, joiden diagnostiikka ja hoito kuuluvat silmälääkärille.

Tutustu myös

Jaa