Kaihi ja kaihileikkaus

Kaihin sumentamilla silmillä näkee huonosti ja värit näyttävät kelmeiltä. Kaihileikkaus palauttaa näön kirkkaaksi. Leikkauksessa silmän oman mykiön tilalle vaihdetaan uusi kirkas muovilinssi. Samalla pystytään korjaamaan taittovirheitä.

Silmän oma linssi eli mykiö pysyy kirkkaana yleensä 50-70 -vuotiaaksi asti, jonka jälkeen se alkaa pikkuhiljaa samentua. Sameneminen tapahtuu usein niin hitaasti, että ihminen tottuu näön huononemiseen. Hoitoon hakeudutaan yleensä vasta siinä vaiheessa, kun oireet alkavat häiritä päivittäistä elämää.

- Lukeminen vaikeutuu, häikäisy lisääntyy ja maailma näyttää siltä, kuin sitä katsoisi huonosti raaputetun tuulilasin takaa, kuvailee kaihioireita silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Petri Jalli Töölön Mehiläisestä, Helsingistä.

Kaihi ja taittovirhe pois

Kaihi todetaan silmälääkärin vastaanotolla tapahtuvassa tutkimuksessa, jossa lääkäri tarkistaa mikroskoopilla silmän etuosan, mykiön sekä silmänpohjan. Jos oireiden taustalta löytyy kaihi, sen ainoa hoitokeino on leikkaus.

Kaihidiagnoosin jälkeen potilas varaa itselleen leikkausajan. Yhdellä hoitokerralla voidaan usein leikata molemmat silmät. Ennen leikkausta potilaan silmistä otetaan mitat, joiden perusteella lääkäri määrittää sopivan silmään asetettavan linssin eli tekomykiön.

Päiväkirurgisena toimenpiteenä tehtävässä kaihileikkauksessa silmä puudutetaan ensin geelillä. Tämän jälkeen lääkäri tekee mikroskooppiavusteisesti sarveiskalvon reunaan kaksi pientä viiltoa. Niiden kautta hän pilkkoo ultraääni-imulaitteen ja apuinstrumenttien avulla samentuneen linssin, imee linssipussin sisällön pois ja asettaa injektorin avulla tilalle uuden, kirkkaan muovilinssin.

Kaihileikkauksen yhteydessä pystytään samalla korjaamaan myös silmän taittovirheitä.

- Leikkauksen jälkeen silmälasien tarve vähenee, ja usein pärjätään vain lukulasilla. Leikkauksessa silmään asetettavalla uudella tekomykiöllä korvataan silmän entinen mykiö, joka ei ole ollut taittovoiman kannalta optimaalinen. Tämä tekee toimenpiteen houkuttelevaksi myös niille, joilla kaihi on vielä varhaisvaiheessa, mutta jotka haluavat päästä eroon sekä taittovirheestä että kaihista, Jalli huomauttaa.

Näkö tarkentuu, värit täyteläistyvät

Kivuton leikkaus kestää kymmenestä minuutista puoleen tuntiin, jonka jälkeen potilas pääsee saattajan kanssa kotiin. Sairauslomaa määrätään työtehtävistä riippuen parista päivästä kahteen viikkoon. Infektioiden ehkäisemiseksi potilas tiputtelee silmiinsä antibioottitippoja ennen ja jälkeen leikkauksen. Lisäksi on tiputeltava kortisonitippoja silmän rauhoittamiseksi.

Näkö saattaa olla kirkkaampi jo heti leikkauspäivänä, mutta yleensä näkö paranee vielä seuraavina päivinä.

Jallin mukaan potilaat hämmästelevät leikkauksen jälkeisessä jälkitarkastuksessa näön kirkastumisen ohella myös värimaailman väkevöitymistä. Moni on kokenut katsovansa maailmaa ennen leikkausta ikään kuin kellertävien aurinkolasien läpi.

Tarkastukset paljastavat silmäsairaudet 

Lisääntyvät näkemisen vaatimukset yhdessä yhä parempien leikkaustulosten kanssa ovat aikaistaneet kaihileikkauksiin hakeutumista. ”Ajokorttinäön” säilyttäminen toimii monelle viimeisenä pontimena tulla leikkaukseen.

Petri Jalli korostaa, että kaihin leikkausajankohta on pitkälle potilaan päätettävissä.

- Leikkausta ei ole syytä pitkittää, koska kaihi on etenevä tauti. Kaihi on siinä mielessä mukava sairaus, ettei se aiheuta korjaamattomia ongelmia huomaamatta - toisin kuin monet muut silmäsairaudet kuten näköhermoa vaurioittava silmänpainetauti. Silmäsairauksien löytämiseksi silmien säännöllinen tarkistuttaminen on erityisesti ikääntyvien kohdalla tärkeää.

Lue myös:

Tietoa kaihileikkauksesta

Silmätaudit