Kaihi ja kaihileikkaus

Harmaakaihi on yksi tavallisimpia varttuneemman väestön näönheikentymisen syitä. Päinvastoin kuin useimmat muut näköä heikentävät sairaudet, se on leikkauksella pysyvästi korjattavissa. Kaihileikkaus suoritetaan nykyään niin sanottua fakotekniikkaa käyttäen. Se mahdollistaa lyhyen toipumisajan ja erinomaiset tulokset. Menetelmässä kaihi poistetaan ultraäänilaitteella ja silmään asennetaan tekomykiö.

Harmaakaihi tarkoittaa silmän oman linssin eli mykiön samenemista. Tästä johtuen silmän taittovoima usein aluksi muuttuu; aiemmin kaukotaitteinen silmä muuttuu likitaitteiseksi, jolloin sillä alkaakin nähdä lukea ilman laseja. Samanaikaisesti, kun lähinäkö paranee, kaukonäkö kuitenkin huononee. Kaihin sitten lisääntyessä myös lähinäkö vähitellen heikkenee.

Miten leikkaus auttaa?

Moderni kaihileikkaus on yksi lääketieteen ihmeellisimmistä saavutuksista. Näkökykynsä menettäneen silmän toiminta saadaan palautetuksi, ja useissa tapauksissa jopa paremmaksi kuin se oli ennen kaihin tuloa. Tämä johtuu siitä, että kaihileikkauksen yhteydessä voidaan muuttaa silmän taittovoimaa.

Kun valitaan sopiva tekomykiön voimakkuus, aiemmin kauko- tai likitaitteinen silmä voidaan leikata normaalitaitteiseksi, jolloin silmä näkee hyvin kauas ilman laseja ja lukea voi normaaleilla lukulaseilla. Vaihtoehtoisesti silmä voidaan leikata likitaitteiseksi, jolloin lukeminen onnistuu paljaalla silmällä, ja lasit ovat tarpeen vain kaukokatselussa.

Perusteellinen esitarkastus

Esitarkastuksen yhteydessä tutkitaan kaihin aste, näöntarkkuus ja silmän taittovoima sekä määritetään silmän pituus ja sarveiskalvon kaarevuus. Näistä sitten tietokoneella lasketaan, millainen tekomykiö kyseiseen silmään sopii. Leikkauksen jälkeisen taittovoiman valinnassa otetaan huomioon aikaisemmin henkilön tarvitsemien lasien voimakkuus sekä potilaan mahdolliset henkilökohtaiset toiveet.

Nopea ja turvallinen leikkaus

Itse leikkaus tehdään nykyisin useimmiten tippapuudutuksessa, joka on potilaan kannalta miellyttävin vaihtoehto. Silmää ei tarvitse pistellä piikeillä, ja se on leikkauksen jälkeen normaalin näköinen. Kokeneen kirurgin tekemänä leikkaus on nopea ja turvallinen. Mikäli kaikki sujuu hyvin, ei leikkaus yleensä kestä kymmentä minuuttia pidempään.

Silmän eteen asetetaan leikkauksen jälkeen muovinen kilpi, jonka läpi voi katsella. Potilas kotiutuu saman tien, ja näkö toipuu muutamassa päivässä. Yleensä jo kuukauden kuluttua leikkauksesta voidaan jälkitarkastuksen yhteydessä määrätä tarvittavat silmälasit.

Lue lisää:

Tietoa kaihileikkauksesta