Silmätautien erikoisvastaanotot

Useimmat silmiin liittyvät sairaudet ja ongelmat hoituvat silmätautien erikoislääkärien vastaanotoilla.

Jos sinulla on näköön tai silmiin liittyviä oireita, varaa aika silmätautien erikoislääkärille. Voit tulla vastaanotolle minkä hyvänsä ongelman kanssa, vaikka hoidon tarve ja luonne olisi vielä epäselvä.

Tutustu silmätautien erikoislääkäreihin

Voit varata ajan verkkoajanvarauksesta tai soittamalla asiakaspalveluumme. Verkkoajanvarauksen chatissä opastamme tarpeen mukaan asiantuntijan valinnassa.

Milloin silmätautien erikoisvastaanotolle?

Erikoisvastaanotot ovat tarpeen tapauksissa, joissa tarvitaan silmätaudeilta jonkin kapeamman alueen erityisosaamista. Moni erityisvastaanoton lääkäri ottaa vastaan myös muita kuin oman erityisalueen potilaita.

Tutustu erikoisvastaanottoihimme tarkemmin.

Glaukooman laserhoito (SLT)

Glaukoomaa voidaan hoitaa tippojen sijaan tai ohella laserhoidolla. Lue lisää glaukooman laserhoito

Helsinki, Ympyrätalo: Marko Määttä, Mira Koskinen
Turku, Neo: Mika Kotimäki, Janne Liukkonen

Glaukoomaleikkaus

Glaukoomaleikkauksessa silmään voidaan asentaa pieni putki ohjaamaan nesteen virtausta ulos silmästä.

Kaihipoliklinikka

Kaihikirurgia ja taittovirheitä korjaava linssikirurgia sujuvasti ja jonottamatta kokeneiden lääkärien toimesta.

Pääkaupunkiseutu: Pääkaupunkiseudulla leikkaukset tapahtuvat Töölön toimipisteessä, mutta leikkaavan lääkärin vastaanotolle voi hakeutua muissakin toimipisteissä (Mehiläinen Ympyrätalo).

Antti Riikonen, Anu Vaajanen, Jukka Moilanen, Matts Linder, Milla Riski, Mira Koskinen, Peeter Kuddu, Petri Jalli, Tuomas Paimela, Veli-Pekka Suomalaine

Mehiläinen Synsam Helsinki Erottaja ja Mehiläinen Synsam Helsinki Kamppi: Sonja Kiehelä

Hämeenlinna: Katjuska Mursunen

Pori:Taina Naatula-Hyyti, Ulla Reunanen, Hanna Saarela, Ville Paavilainen

Raisio:Matti Pöllönen

Tampere: Joona Ahvenainen, Petri Mäkinen, Petri Oksman

Turku, Kauppiaskatu: Matti Pöllönen

Turku, Neo: Mika Kotimäki, Janne Liukkonen

Oulu: Jouni Ruokonen

Karsastusvastaanotto

Karsastuksessa silmät katsovat joko ajoittain tai jatkuvasti eri suuntiin. Tämä aiheuttaa näkemisen vaikeutta tai kaksoiskuvia. Karsastus voi olla myös ns. piilokarsastusta. Karsastuksen hoitona on useimmiten prismalasit tai leikkaus. Lapsilla karsastus voi pysyvästi estää näön kehittymistä karsastavassa silmässä ja siksi hoito eroaa aikuisen karsastuksesta. Lue lisää lasten näöstä ja silmäsairauksista.

Espoo, Leppävaara: Suvi Lähdeoja
Helsinki, Ympyrätalo: Laura Lindberg

Kyyneltievastaanotto

Kyyneltievastaanotolla tutkitaan kyynelteiden toiminta, sekä arvioidaan kirurgian tarve ja suunnitellaan mahdollinen leikkaushoito. Kyyneltiepotilaan tyyppioire on vetistys, joka on usein vain toisessa silmässä. Tavallisimmat leikkaukset ovat kyyneltiepisteiden laajentaminen, kyyneltieputkitus ja kyynelteiden luuaukkoleikkaus. Lapsilla yleisin toimenpide on kyynelteiden sondeeraus eli kyynelteiden huuhtelu.

Espoo, Leppävaara: Enckell Maria, Leivo Tiina, Markus Lilja (vain leikkaukset)

Lasten silmävastaanotto

Lasten silmäyksikön lääkärit ovat kokeneita nimenomaan lasten silmäsairauksien ja ongelmien hoidossa. Heidän puoleensa kannattaa kääntyä suoraan missä hyvänsä lapsia koskevissa silmäasioissa.

Helsinki, Töölö:Vasara Kristiina, Suvi Lähdeoja
Espoo, Leppävaara: Enckell Maria
Helsinki, Ympyrätalo: Laura Lindberg
Turku, Kauppiaskatu, Raisio ja Salo:Pia Timgren

Neuro-oftalmologian vastaanotto

Neuro-oftalmologiassa yhdistyvät neurologia ja silmäsairaudet. Siinä tutkitaan näköhermon ja näköratojen sairauksia, mustuaisen toiminnan häiriöitä ja silmän liikkeiden neurologisia ongelmia. Neuro-oftalmologit ovat silmätautien erikoislääkäreitä, jotka ovat hankkineet erityispätevyyden neuro-oftalmologiaan jatkokoulutuksella. Neuro-oftalmologia konsultoidaan usein epäselvissä näkemisen ongelmissa myös muiden silmälääkäreiden toimesta. Myös esimerkiksi näköhermon nystyn epäselvät löydökset ovat syy konsultoida neuro-oftalmologia. Myös neurologit tarvitsevat usein tarkempaa arviota neurologissa vaivoissa silmien osalta. Neuro-oftalmologian tutkimuksissa tarvitaan usein vastaanottokäynnin lisäksi mm. näkökenttä- ja pään kuvantamistutkimuksia.

Turku: Pia Timgren

Sarveiskalvosairauksien vastaanotto

Sarveiskalvosairauksien vastaanoton osaamisalueeseen kuuluvat mm. keratokonuksen eli sarveiskalvon kartiopullistumasairauden diagnostiikka ja hoito. Sarveiskalvon rappeumasairauksien erotusdiagnostiikka vaatii usein asiaan erikoisesti perehtyneen silmälääkärin arviota. Myös vaikea kuivasilmäisyys aiheuttaa sarveiskalvon ongelmia. Sarveiskalvon topografia on tavallinen diagnostiikassa ja seurannassa apuna käytettävä tutkimus.

Helsinki, Töölö: Linder Matts ja Peeter Kuddu

Helsinki, Forum: Linder Matts

Silmän pintasairauksien vastaanotto

Pitkäaikaisten silmien pintakudosten tulehdustilojen taustalla voi olla ihosairauksia ja allergioita. Luomien ihottumat ja luomireunojen ongelmat ovat yleisiä hankalahoitoisen kuivasilmäisyyden osatekijöitä. Silmän pintasairauksien poliklinikalla haetaan ratkaisuja sekä diagnostiikan ja hoidon osalta tilanteissa, joissa hoidossa ei ole saavutettu tyydyttävää tilannetta.

Helsinki, Töölö: Juho Wares

Hämeenlinna: Mursunen Katjuska

Silmäluomikirurgian poliklinikka

Silmäluomikirurgian poliklinikalla arvioidaan kirurgian tarve ja suunnitellaan leikkaushoito. Leikkauksia suoritetaan sekä toiminnallisista että esteettisistä syistä. Tyypillisiä leikkauksia ovat yläluomileikkaus, alaluomileikkaus, kulmakarvan kohotus ja ptoosileikkaus eli riippuluomileikkaus. Tyypillisiä leikkauksia ovat myös silmän virheasentojen korjausleikkaukset, silmäluomikasvainleikkaukset, sidekalvokasvainleikkaukset ja siipikalvon poistoleikkaus.

Helsinki, Töölö: Leivo Tiina, Vannas Kaarina

Silmänpohjan laserhoito

Helsinki, Ympyrätalo

Verkkokalvo- ja lasiaiskirurgian poliklinikka

Tyypillisiä ongelmia ovat verkkokalvon reikä, makulan reikä, lasiaisen hankalat samentumat ja makulan ryppykalvo eli pucker.

Helsinki, Töölö: Sonja Kiehelä
Mehiläinen Synsam Helsinki Erottaja ja Mehiläinen Synsam Helsinki Kamppi: Sonja Kiehelä
Turku, Neo: Janne Liukkonen

Verkkokalvosairauksien poliklinikka

Verkkokalvosairauksien poliklinikalla hoidetaan yleisimmin verkkokalvon ikärappeumaa, johon tarvittaessa on saatavissa myös pistoshoitoja. Myös erilaiset diagnostiset ongelmat hoituvat poliklinikalla.

Helsinki, Ympyrätalo: Usmi Petri
Oulu:Jouni Ruokonen

Lue lisäksi:
Silmätutkimukset ja toimipisteet
Näkökenttätutkimukset
Silmänpaineen mittaukset
Värinäkötutkimukset
Silmän valokuvaus
Sarveiskalvon tutkimus
Silmäsairaudet

joulukuu 2022viikko 48