Silmätautien erikoispoliklinikat

Useimmat silmiin liittyvät sairaudet ja ongelmat hoituvat silmätautien erikoislääkärien vastaanotoilla.

Jos sinulla on näköön tai silmiin liittyviä oireita, varaa aika silmätautien erikoislääkärille. Voit tulla vastaanotolle minkä hyvänsä ongelman kanssa, vaikka hoidon tarve ja luonne olisi vielä epäselvä.

Tutustu silmätautien erikoislääkäreihin

Voit varata ajan verkkoajanvarauksesta tai soittamalla asiakaspalveluumme. Verkkoajanvarauksen chatissä opastamme tarpeen mukaan asiantuntijan valinnassa.

Milloin Silmätautien erikoispoliklinikalle?

Erikoispoliklinikat ovat joskus tarpeen tapauksissa, joissa tarvitaan silmätaudeilta jonkin kapeamman alueen erityisosaamista. Moni erityispoliklinikan lääkäri ottaa vastaan myös muita kuin oman erityisalueen potilaita.

Tutustu erikoisyksikköihimme ja asiantuntijoihimme tarkemmin.

Glaukooman laserhoito (SLT)

Glaukoomaa voidaan hoitaa tippojen sijaan tai ohella laserhoidolla. Lue lisää glaukooman laserhoito

Helsinki, Ympyrätalo: Marko Määttä, Mira Koskinen

Turku, Neo: Mika Kotimäki, Janne Liukkonen

Glaukoomaleikkaus

Glaukoomaleikkauksessa silmään voidaan asentaa pieni putki ohjaamaan nesteen virtausta ulos silmästä.

Kaihipoliklinikka

Kaihikirurgia ja taittovirheitä korjaava linssikirurgia sujuvasti ja jonottamatta kokeneiden lääkärien toimesta.

Helsinki, Töölö: Jalli Petri, Liesto Kimmo, Moilanen Jukka, Suomalainen Veli-Pekka, Linder Matts, Kiehelä Sonja, Riikonen Antti, Milla Riski , Vaajanen Anu

Helsinki, Ympyrätalo: Riikonen Antti, Kuddu Peeter, Tuomas Paimela, Vaajanen Anu

Mehiläinen Synsam Helsinki Erottaja ja Mehiläinen Synsam Helsinki Kamppi: Sonja Kiehelä

Hämeenlinna: Katjuska Mursunen

Pori: Taina Naatula-Hyyti, Ulla Reunanen, Hanna Saarela, Ville Paavilainen

Raisio: Matti Pöllönen

Tampere: Joona Ahvenainen, Petri Mäkinen, Petri Oksman

Turku, Kauppiaskatu: Matti Pöllönen

Turku, Neo: Mika Kotimäki, Janne Liukkonen

Oulu: Jouni Ruokonen

Karsastuspoliklinikka

Karsastuksessa silmät katsovat joko ajoittain tai jatkuvasti eri suuntiin. Tämä aiheuttaa näkemisen vaikeutta tai kaksoiskuvia. Karsastus voi olla myös ns. piilokarsastusta. Karsastuksen hoitona on useimmiten prismalasit tai leikkaus. Lapsilla karsastus voi pysyvästi estää näön kehittymistä karsastavassa silmässä ja siksi hoito eroaa aikuisen karsastuksesta. Lue lisää lasten näöstä ja silmäsairauksista.

Espoo, Leppävaara: Suvi Lähdeoja

Helsinki, Ympyrätalo: Laura Lindberg

Kasvainpoliklinikka

Kasvainpoliklinikan lääkärit ovat perehtyneet sekä silmän hyvänlaatuisten että pahanlaatuisten kasvaimien seurantaan ja erotusdiagnostiikkaan. Myös yliopistosairaalassa jo hoidetun syövän jatkoseuranta sujuu kasvainpoliklinikalla Myös silmiin voi tulla kasvaimia: luomille, silmän sidekalvolle ja silmän sisälle. Valtaosa muutoksista on hyvänlaatuisia, mutta joidenkin poisto voi olla tarpeen esteettisistä tai toiminnallisista syistä. Esimerkiksi silmän pinnan kasvain voi hyvänlaatuisuudestaan huolimatta esimerkiksi hangata. Suonikalvon luomi on tavallinen silmänsisäinen kasvainmuutos, jollainen löytyy noin yhdeltä kahdestakymmenestä eurooppalaisesta. Nämä luomet ovat vastaavia kuin ihon tavalliset pigmenttiluomet. Aivan kuten iholla, voi silmänpohjan luomikin muuttua pahanlaatuiseksi melanoomaksi. Iholla tapahtuvan muutoksen huomaa potilas itsekin ja osaa hakeutua lääkäriin, mutta silmänpohjan melanooma saa kasvaa liian pitkälle, ennen oireiden ilmaantumista. Tästä syystä silmänpohjien luomien säännöllinen seuranta silmälääkärissä on suositeltavaa. Apuna käytetään usein muutoksen valokuvausta, jonka avulla muuttumisen havaitsee herkemmin. Tavanomaisen luomen seuraaminen sujuu mainiosti ”tavallisellakin” silmälääkärillä, mutta kasvainpoliklinikalta saa tarvittaessa apua epäselvissä tai hankalissa tapauksissa.

Helsinki Töölö: Leivo Tiina (silmäluomi-, kyyneltie- ja silmäkuoppakasvaimet)

Kyyneltiepoliklinikka

Kyyneltiepoliklinikalla tutkitaan kyynelteiden toiminta, sekä arvioidaan kirurgian tarve ja suunnitellaan mahdollinen leikkaushoito. Kyyneltiepotilaan tyyppioire on vetistys, joka on usein vain toisessa silmässä. Tavallisimmat leikkaukset ovat kyyneltiepisteiden laajentaminen, kyyneltieputkitus ja kyynelteiden luuaukkoleikkaus. Lapsilla yleisin toimenpide on kyynelteiden sondeeraus eli kyynelteiden huuhtelu.

Espoo, Leppävaara: Enckell Maria, Leivo Tiina, Markus Lilja (vain leikkaukset)

Lasten silmäpoliklinikka

Lasten silmäyksikön lääkärit ovat kokeneita nimenomaan lasten silmäsairauksien ja ongelmien hoidossa. Heidän puoleensa kannattaa kääntyä suoraan missä hyvänsä lapsia koskevissa silmäasioissa.

Helsinki, Töölö:Vasara Kristiina, Sheida Nuri, Mikko Lehto

Espoo, Leppävaara: Enckell Maria

Helsinki, Ympyrätalo: Laura Lindberg, Sheida Nuri, Mikko Lehto

Turku, Kauppiaskatu, Raisio ja Salo: Pia Timgren

Neuro-oftalmologian poliklinikka

Neuro-oftalmologiassa yhdistyvät neurologia ja silmäsairaudet. Siinä tutkitaan näköhermon ja näköratojen sairauksia, mustuaisen toiminnan häiriöitä ja silmän liikkeiden neurologisia ongelmia. Neuro-oftalmologit ovat silmätautien erikoislääkäreitä, jotka ovat hankkineet erityispätevyyden neuro-oftalmologiaan jatkokoulutuksella. Neuro-oftalmologia konsultoidaan usein epäselvissä näkemisen ongelmissa myös muiden silmälääkäreiden toimesta. Myös esimerkiksi näköhermon nystyn epäselvät löydökset ovat syy konsultoida neuro-oftalmologia. Myös neurologit tarvitsevat usein tarkempaa arviota neurologissa vaivoissa silmien osalta. Neuro-oftalmologian tutkimuksissa tarvitaan usein vastaanottokäynnin lisäksi mm. näkökenttä- ja pään kuvantamistutkimuksia.

Helsinki: Töölö ja Ympyrätalo: Mikko Lehto

Turku: Pia Timgren

Sarveiskalvosairauksien poliklinikka

Sarveiskalvosairauksienpoliklinikan osaamisalueeseen kuuluvat mm. keratokonuksen eli sarveiskalvon kartiopullistumasairauden diagnostiikka ja hoito. Sarveiskalvon rappeumasairauksien erotusdiagnostiikka vaatii usein asiaan erikoisesti perehtyneen silmälääkärin arviota. Myös vaikea kuivasilmäisyys aiheuttaa sarveiskalvon ongelmia. Sarveiskalvon topografia on tavallinen diagnostiikassa ja seurannassa apuna käytettävä tutkimus.

Helsinki, Töölö ja Forum: Linder Matts

Silmän pintasairauksien poliklinikka

Pitkäaikaisten silmien pintakudosten tulehdustilojen taustalla voi olla ihosairauksia ja allergioita. Luomien ihottumat ja luomireunojen ongelmat ovat yleisiä hankalahoitoisen kuivasilmäisyyden osatekijöitä. Silmän pintasairauksien poliklinikalla haetaan ratkaisuja sekä diagnostiikan ja hoidon osalta tilanteissa, joissa hoidossa ei ole saavutettu tyydyttävää tilannetta.

Helsinki, Töölö: Juho Wares

Silmäluomikirurgian poliklinikka

Silmäluomikirurgian poliklinikalla arvioidaan kirurgian tarve ja suunnitellaan leikkaushoito. Leikkauksia suoritetaan sekä toiminnallisista että esteettisistä syistä. Tyypillisiä leikkauksia ovat yläluomileikkaus, alaluomileikkaus, kulmakarvan kohotus ja ptoosileikkaus eli riippuluomileikkaus. Tyypillisiä leikkauksia ovat myös silmän virheasentojen korjausleikkaukset, silmäluomikasvainleikkaukset, sidekalvokasvainleikkaukset ja siipikalvon poistoleikkaus.

Helsinki, Töölö: Leivo Tiina, Vannas Kaarina

Silmänpohjan laserhoito

Helsinki, Ympyrätalo

Verkkokalvo- ja lasiaiskirurgian poliklinikka

Tyypillisiä ongelmia ovat verkkokalvon reikä, makulan reikä, lasiaisen hankalat samentumat ja makulan ryppykalvo eli pucker.

Helsinki, Forum: Rajaste Juha

Helsinki, Töölö: Sonja Kiehelä

Mehiläinen Synsam Helsinki Erottaja ja Mehiläinen Synsam Helsinki Kamppi: Sonja Kiehelä

Turku, Neo: Janne Liukkonen

Verkkokalvosairauksien poliklinikka

Verkkokalvosairauksien poliklinikalla hoidetaan yleisimmin verkkokalvon ikärappeumaa, johon tarvittaessa on saatavissa myös pistoshoitoja. Myös erilaiset diagnostiset ongelmat hoituvat poliklinikalla.

Helsinki, Ympyrätalo: Usmi Petri,

Oulu: Jouni Ruokonen

Lisää tietoa:

toukokuu 2022viikko 21