Auringon terveysvaikutukset

Silmien alueella esiintyy erilaisia silmäluomien virheasentoja ja iän mukanaan tuomia muutoksia, joita voidaan kirurgisesti hoitaa.

Mehiläisen silmäkirurgit hoitavat silmien ongelmia. Tutustu yleisimpiin, silmäkirurgialla hoidettaviin silmien ongelmiin.

Artikkelin on kirjoittanut Mehiläisen silmätautien erikoislääkäri ja silmäkirurgi Kaarina Vannas

Tutustu Mehiläisen asiantuntijoihin, jotka hoitavat silmän alueen kirugisia toimenpiteitä >>

Raskaat silmäluomet eli ns lippaluomet

Ihon ja ihonalaisen kudoksen muutosten seurauksena yläluomet laskeutuvat ripsien päälle ja niiden yli. Oireita ovat kaventunut näkökenttä, silmäluomien ja silmänpinnan tulehdukset, ja silmien väsyminen. Kun silmäluomet eivät aukea kunnolla otamme otsalihaksen avuksi. Otsalihaksen liiasta jännittymisestä ja silmien väsymisestä voi seurata päänsärkyä.

Leikkauksessa poistetaan ja muotoillaan ylimääräinen luomikudos.

Lue pidempi asiantuntija-artikkeli lippaluomista >>

Kulmakaarien laskeutumien eli browptosis

Oireet ovat samoja kuin lippaluomissa. Pääsyy kulmakaarien laskeutumiselle on kulmakaarikudoksen painuminen alaspäin silmien päälle. Hoitona on leikkaus, jossa kulmakaaret kohotetaan paikalleen.

Riippuluomi eli ptoosi

Riippuluomessa yksi tai molemmat yläluomet ovat laskeutuneet, johtuen silmäluomea aukaisevan lihaksen häiriöstä. Lihas ei siis aukaise silmää normaalisti.

Tilanteessa edes otsalihaksen käyttäminen apuna ei auta kuten lippaluomessa. Oireita ovat näkökentän kaventuminen. Ylös ja sivuille ei näe kuin kääntämällä päätä sivuille tai nostamalla leukaa ylös. Myös lukeminen alaviistoon esimerkiksi kirjan lukeminen sylissä voi olla vaikeutunut.

Riippuluomi leikataan siten, että leikkauksessa yläluomea avaava lihas kiinnitetään oikealle paikalleen ja silmäluomi avautuu normaalisti.

Sisäänpäin kääntynyt alaluomi eli entropium

Sisäänpäin kääntynyt alaluomi on virheasennossa, jolloin alaluomi pääsee kääntymään kaksinkerroin sisäänpäin. Tällöin ripset hankaavat silmän pintaa, ja aiheuttavat kipua, tulehdusta, silmän vuotoa, ja alentunutta näkökykyä. Hoitamattomana sisäänpäin kääntynyt alaluomi voi aiheuttaa sarveiskalvon tulehdusta, samentumaa, ja haavaumia, sekä silmänsisäisen tulehduksen, mikä taas on uhkana näölle.

Alaluomea voidaan hoitaa leikkauksella, jossa alaluomen asento korjataan pysymään oikeassa asennossa.

Ulospäin kääntynyt alaluomi eli ektropium

Ulospäin kääntyneessä alaluomessa on kyse virheasennosta, jossa alaluomi on kääntynyt ulospäin ja roikkuu irti silmäpallon pinnasta. Silmä on vuotava, tulehtunut, ja punoittava. Hoitamattomana se voi aiheuttaa sarveiskalvotulehdusta, samentumaa, ja haavaumia.

Leikkauksessa alaluomea korjataan niin, että se asettuu oikealle paikalle vasten silmän pintaa.

Luomirakkula eli Chalazion

Luomirakkula on ylä- ja alaluomissa sijaitsevien rauhasten tulehduksen seurauksena syntyvä kova patti. Se voi antaa tulehdusoireita tai olla oireeton. Luomirakkuloita voi olla samanaikaisesti useampia.

Luomirakkuloita hoidetaan leikkauksella, jossa luomen muutos avataan ja tyhjennetään silmäluomen sisäpuolelta.

Siipikalvo eli Pterygium

Siipikalvo on silmämunan valkoisen osan, eli kovakalvon, päällä kasvava verisuoniverkko. Se alkaa silmäpallon reunasta ja etenee kiilamaisesti (kuin siipi) kohti silmän etuosan läpinäkyvää pintaa eli sarveiskalvoa ja sen päälle. Se aiheuttaa silmän punoitusta, ja ärtymistä. Jos se kasvaa kohti sarveiskalvon keskustaa se vaikeuttaa näkemistä.

Leikkauksessa poikkeava verisuonikasvu poistetaan ja alueelle laitetaan sidekalvosiirrännäinen toisaalta silmästä siipikalvon uudelleen kasvamisen estämiseksi.

Näppylät ja kasvaimet silmien alueella

Kasvoilla ja varsinkin silmien seudulla esiintyy monenlaisia näppylöitä, jotka ovat terveydelle harmittomia, toki helposti poistettavia, jos häiritsevät. Yleisin kasvain tällä alueella on basaliooma eli tyvisolukasvain,  mutta myös useita muitakin kasvaimia voi olla.

Jos olet epävarma kasvoille kasvaneesta ihomuutoksesta, se kannattaa tarkistuttaa. Mitä pienempänä poisto tehdään, sen pienempi on toimenpide. Voit ottaa yhteyttä sinua hoitavaan lääkäriin, työterveyslääkäriin tai ihotautilääkäriin. Kasvoista muutokset poistaa yleensä plastiikkakirurgi.

Silmäpussien korjausleikkaus

Myös alaluomien eli ”silmäpussien” korjausleikkauksia tehdään Mehiläisessä plastiikkakirurgien toimesta.

Kuuntele Mehiläisen silmätautien erikoislääkäri ja silmäkirurgi Kaarina Vannaksen radiohaastattelu

Radiohaastattelussa Kaarina Vannas kertoo laajemmin seuravista teemoista

  • roikkuvat yläluomet ja laskeutuneet kulmakaaret
  • silmäluomien korjausleikkaukset
  • silmänalueen näppylät