DNA sijaitsee soluissa rihmamaisena muodostelmana. DNA-rihman tulee olla ehjä, jotta solun koneisto voi lukea DNA-rihmassa sijaitsevia geenejä oikein.

Siittiöiden DNA:n pilkkoutuminen

Jos rihmaan tulee katkoksia, DNA:n lukeminen ja siitä johtuen myös solun toiminta häiriintyy. Siittiö voi hedelmöittää munasolun vaikka siittiösolun DNA:ssa esiintyisikin pilkkoutumista eli fragmentaatiota, Pilkkoutunut DNA voi kuitenkin vaikuttaa hedelmöittyneeseen soluun ja siitä muodostuvan alkion kehitykseen, ja aiheuttaa keskenmenon. Tästä syystä siittiöiden DNA:n pilkkoutumisen määrää kuvaava fragmentaatioindeksi on hyvä selvittää tapauksissa, joissa pariskunnan lapsettomuudelle ei ole löytynyt aiheuttajaa, ja takana on useita epäonnistuneita hoitoja tai keskenmenoja.

Syyt fragmentoitumiselle

Siittiöiden DNA:n fragmentoituminen voi aiheutua monesta syystä. On havaittu mm. että syöpä ja syöpähoidot lisäävät siittiön DNA:n fragmentoitumista. Myös kova fyysinen rasitus, kivesten altistuminen korkeille lämpötiloille ja muut ympäristötekijät sekä elämäntapatekijät voivat nostaa DNA:n fragmentaatioindeksiä

DNA:n fragmentaatioindeksi -tutkimuksessa tutkitaan siemennestenäytteestä fragmentoituneiden siittiöiden osuus.

Lue lisää miehen lapsettomuudesta ja sen tutkimisesta >>

Jaa