Polven eturistisiteen leikkaus

Polven eturistiside menee revetessään yleensä kerralla kokonaan poikki. Osittaiset repeämät ovat harvinaisempia. Polven eturistisiteen leikkaukseen päädytään siksi, ettei elimistö itse osaa korjata eturistisidettä. Kuntoutushoitoa ei useimmiten koeta riittäväksi, jotta katkenneen eturistisiteen kanssa pääsisi jatkamaan liikkumista samaan tapaan kuin ennen.

Ortopedi keskustelee leikkauspäätöksestä ja -suunnitelmasta aina yhdessä potilaan kanssa. Ammatti, harrastukset ja potilaan omat toivomukset huomioidaan suunnitelmaa tehdessä. Esimerkiksi ammattiurheilijan ollessa kyseessä useimmiten leikkaus pyritään tekemään heti, kun mahdollista.

Katso video!

Polven eturistisiteen vamma

Polven eturistiside menee poikki polven vääntövammassa, esimerkiksi urheillessa. Riskialttiita lajeja ovat sellaiset, joissa tulee paljon nopeita suunnanmuutoksia ja/tai kontakteja, kuten kampailulajit, laskettelu, jalkapallo, salibandy ja muut pallopelit.  Nykyään eturistisiteen repeämistä yli puolet on sellaisia, joissa ei tule lainkaan kontaktia esimerkiksi toiseen pelaajaan.

Verrattuna polven kierukan repeämään, joka syntyy myös väännön tai kierron aiheuttamana, polven eturistisiteen vammassa vääntyminen on usein astetta pahempi. Joskus voi käydä myös niin, että useampi paikka vaurioituu polvessa samalla kertaa.

Lue myös: Tietoa urheiluvammoista

Milloin polven eturistisiteen korjausleikkaukseen?

Yleensä polven eturistisiteen katkettua potilas tietää, että nyt jotain meni oikeasti rikki polvessa. Osa tuntee muljahduksen tai naksahduksen.  Tyypillisesti polvi on heti kipeä, eli urheilua, peliä tai treeniä ei pysty jatkamaan. Yleensä polvi turpoaa parissa tunnissa verenvuodon takia, mutta joissakin tapauksissa polvi ei turpoa, esimerkiksi polvelle ensiapuna annetun kylmähoidon ollessa nopeaa. Polvi voi tuntua eturistisiteen revettyä ”pettävän alta”.

Leikkauksen vaihtoehtona on polven kuntouttaminen. Tutkimuksissa on todettu, että jopa puolet voi pärjätä ilman eturistisidettä. Potilaan polven rakenne saattaa nimittäin olla riittävän tukeva toimimaan normaalisti, vaikka eturistisidettä ei enää olekaan tukemassa. Edes polvea tarkasti tutkimalla tai magneettikuvienkaan perusteella ei voida etukäteen arvioida sitä, kuka lopulta kuntoutuisi ja pärjäisi arjessa ilman leikkausta.

Yksilöllisiä eroja löytyy valtavasti. Osa ei selviä vamman kanssa edes arkiaskareista ja osalla polvi taas toimii normaalisti. Joskus polven eturistisiteen vamma ilmoittaa itsestään esimerkiksi juostessa tai muun urheilusuorituksen aikana, mutta arjessa polvi toimiikin normaalisti. Lähes poikkeuksetta urheilijat ja erityisesti kaikki kilpa-/ ammattiurheilijat päädytään leikkaamaan.

Ennen polven eturistisiteen leikkausta

Ortopedi osaa useimmiten epäillä eturistisiteen vammaa jo alussa, kun selvitetään tarkemmin, vääntyikö polvi vammautuessaan, turposiko se ja miltä se tuntuu nyt. Polvi tutkitaan aluksi ortopedin vastaanotolla ja diagnoosi vahvistetaan lopulta magneettikuvauksella. Kuvantamisen avulla vahvistetaan myös se, onko eturistisiteen vamman lisäksi polvessa muita liitännäisvammoja.

Ennen eturistisiteen leikkausta olisi hyvä, että polvesta olisi suurin turvotus jo laskenut. Polven tulisi myös liikkua ja etenkin suoristua hyvin. Myös etureiden voima olisi oltava hyvässä kunnossa. Jos etureisi on kovin huonossa kunnossa, voi se hidastaa toipumista. Ortopedi arvioi aina yksilöllisesti jokaisen tilanteen ennen leikkausta. Yleensä tutkimukset ja leikkaussuunnitelman tehnyt ortopedi myös itse leikkaa polven.

polven eturistiside vamma

Kuva: Vasemmalla ehjä polven eturistiside ja oikealla eturistisiteen repeämä.

Mitä polven eturistisiteen leikkauksessa tapahtuu?

Polven eturistisiteen korjausleikkaus tehdään joko spinaalipuudutuksessa tai nukutuksessa. Ennen leikkausta anestesialääkäri kertoo vaihtoehdoista ja keskustelee asiasta potilaan kanssa.

Leikkauksessa poistetaan katkennut/revennyt eturistiside ja rakennetaan ”potilaan omia varaosia” käyttäen uusi eturistiside. Polven eturistisiteen siirre voidaan ottaa ns. hamstringsiirteenä polven sisäreunasta lähtevästä ja polven koukistamisesta huolehtivasta jänteestä, joka kiinnittyy takareiteen. Toinen mahdollinen siirre voidaan ottaa lähentäjäjänteestä.

Joskus voidaan myös päätyä ottamaan BTB-siirre, jossa siirre otetaan polvilumpion alapuolella olevan jänteen keskikolmanneksesta. BTB-siirteessä on mukana myös pala luuta siirteen molemmissa päissä. Lopputuloksen kannalta ei ole juurikaan eroa BTB-siirteen tai hamstringsiirteen välillä.

Pari harvinaisempaa vaihtoehtoa ovat joko polvilumpion yläpuolelta otettu siirre tai allografti, eli elinsiirtona saatu jänne. Esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa polvesta on mennyt useampi nivelside kerralla rikki, eli vaikkapa eturistisiteen lisäksi myös takaristiside, voidaan päätyä kudospankkisiirteen käyttöön. Myös uusintaleikkauksissa, joissa potilaan jo aiempi siirre on mennyt poikki, voidaan päätyä käyttämään kudospankkisiirrettä potilaan oman siirteen sijaan.

Toipuminen toimenpiteestä – eturistiside leikattu

Lähes aina leikkauksen jälkeen pääsee samana päivänä kotiin, eli kyseessä on päiväkirurginen toimenpide. Leikkauksen jälkeen kyynärsauvat ovat 2–3 viikkoa käytössä siihen saakka, kunnes kävely alkaa sujua.

Yleensä painoa saa varata jalalle vapaasti mutta alkuun kävely on ontuvaa. Jos samalla kertaa polveen on tehty myös muita leikkauksia, voi olla, ettei jalalle voi varta painoa ainakaan yhtä nopeasti kuin pelkän eturistisiteen korjausleikkauksen jälkeen.

Leikkauksen jälkeen kohoasento ja kylmähoito auttavat polvea toipumaan. Fysioterapeutilta saa myös aina kotihoito-ohjeet ja fysioterapia aloitetaan fysioterapeutin johdolla noin 2–3 viikon kuluttua leikkauksesta. Kuntoutuksen alussa keskitytään eniten aivan perusasioihin ja reisilihaksen herättelyyn.

Liikunta aloitetaan rauhallisesti. Esimerkiksi kuntopyöräily ja vesijuoksu ovat hyviä tapoja aloittaa kevyt liikkuminen mahdollisesti kuukauden kuluttua leikkauksesta. 6–12 kuukauden jälkeen treenien pariin pääsee palaamaan – toki lajista riippuen. Polven oman voiman, hallinnan ja koordinaation palautuminen vaikuttaa yksilöllisesti siihen, miten pian polvi on taas hyvässä toimintakunnossa. Kuntoutuksen ja fysioterapeutin tapaamisen lisäksi jälkitarkastuksia on ortopedin kanssa yhteensä 3–4 kertaa.

polven eturistiside leikattu

Kuva: Vasemmalla uusi siirre laitettu paikalleen ja oikealla polven eturistisiteen siirre vuosi leikkauksen jälkeen.

Polven eturistisiteen korjauksen hyödyt

Polven eturistisiteen leikkauksen tavoitteena on se, että potilas pystyy tekemään samoja asioita kuin ennen vammaa. Tutkimusten mukaan yli 80 % ammattiurheilijoista palaa samalle tasolle leikkauksen jälkeen. Lapsilla ja nuorilla paranemistaipumus on yleensä vieläkin parempi, eli heistä jopa 90 % palaa samalle tasolle kuin ennenkin vammaa ja leikkausta. Toipumisessa on suuria yksilöllisiä eroja ja potilaan oma motivaatio kuntouttamiseen on myös tärkeää hyvän lopputuloksen kannalta.

Mitä ongelmia voi ilmetä?

Aivan kuten alkuperäinen ja potilaan omakin eturistiside, voi myös uudelleenrakennettu siirrekin revetä ja napsahtaa poikki. Alle 25-vuotiailla siirteen repeämisriski on selvästi korkeampi kuin vaikkapa aikuisurheilijoilla. Onkin erittäin tärkeää huolehtia kuntoutuksesta kunnolla ja aloittaa urheilu maltilla leikkauksen jälkeen.

Myös mahdolliset liitännäisvammat voivat vaikuttaa siihen, miten hyvin toipuminen ja kuntoutus onnistuu. Potilaan oma motivaatio vaikuttaa tietenkin myös.

Jos haluat tietää lisää tai varata ajan toimenpiteeseen, varaa aika ja/tai ota yhteyttä Mehiläisen ajanvarauksen asiakaspalveluun!  

Teksti: Artikkelia varten haastateltu Mehiläinen NEO Turun ortopedian ja traumatologian erikoislääkäriä Janne Sarimoa.

Katso myös:

Polven kierukan leikkaus

Polvivammat

Polvikipu

Sairaalat ja leikkauset