Kaihileikkaus

Kaihileikkaus, on sairaalassa tehtävä toimenpide, jossa oma samentunut mykiö korvataan tekomykiöllä. Kaihileikkauksen tekee silmäkirurgi.

Mikä on kaihileikkaus?

Kaihileikkauksessa parin pienen sarveiskalvon reunaan tehtävän viillon kautta samentunut mykiö, eli silmän oma linssi, korvataan tekomykiöllä. Oma mykiö poistetaan käyttäen ns. phaco-tekniikkaa, jossa ultraääniavusteisesti mykiömassa hajotetaan ja imetään pois silmästä. Jäljelle jääneeseen kapselipussiin laitetaan tilalle tekomykiö, joka päästää valon kulkemaan taas virheettömästi silmänpohjaan kirkastaen näön.

Nykyaikainen leikkaustekniikka mahdollistaa lyhyen toipumisajan ja erinomaiset tulokset.

Milloin kaihileikkaukseen?

Silmälääkäri tai silmäkirurgi arvioi jokaisen kaihileikkauspotilaan tilanteen yksilöllisesti. Kaihissa mykiö samentuu. Samentumien läpi valo ei enää pääse normaalisti silmänpohjaan, jolloin näkö heikkenee tai häikäistyminen lisääntyy. Kaihisamentumia on erityyppisiä ja ne voivat vaikuttaa näön heikkenemisen eri tavoin.

Ennen kaihileikkausta tutkitaan mm.

  • näön tarkkuus ja silmän taittovoima
  • silmän rakenne
  • kaihin aste ja tyyppi
  • muut mahdolliset kaihileikkaukseen vaikuttavat silmäsairaudet tai yleissairaudet.

Leikkauksen esitutkimukseen kuuluvat myös silmän pituuden ja sarveiskalvon taittovoiman määrittäminen. Näiden arvojen perusteella voidaan laskea erilaisten kaavojen avulla silmään asennettavan tekomykiön oikea vahvuus. Kaihileikkausta edeltävät esimittaukset voidaan usein tehdä vasta leikkauspäivänä.

Lievässä ja vasta aluillaan olevassa kaihissa tilannetta voidaan seurata vuosia.  Kaihin syntyyn vaikuttaa voimakkaimmin ikä, mutta myös tietyt lääkkeet, sairaudet, silmävammat ja silmään tehdyt leikkaukset voivat nopeuttaa kaihin kehittymistä.

Oikea aika kaihileikkaukselle on yleensä silloin, kun potilaan itsensä mielestä näkö ei ole enää laseilla korjattuna tyydyttävä ja silmälääkäri on sitä mieltä, että ongelma johtuu kaihista. Osalla näkemisongelmat tulevat huomattavasti toisia varhemmin.

Kaihileikkauksessa silmän taittovoimaa korjataan tekomykiön avulla, eli silmälasien tarve vähenee olennaisesti. Näkemisongelmien lisäksi kaihileikkausta suunnitellessa myös silmän muut mahdolliset sairaudet ovat huomioon otettavia asioita leikkauspäätöstä tehdessä. Leikkauspäätös on aina tehtävä yksilöllisesti.

Mitä kaihileikkauksessa tapahtuu?

Kaihileikkaus tehdään useimmiten paikallispuudutuksessa, joka tehdään tipan tai geelin avulla, eikä nukutusta tai puudutuspistoksiakaan tarvita. Rentouttavaa lääkitystä käytetään tarpeen mukaan. Potilas makaa hammaslääkärituolin kaltaisella leikkaustasolla, toimenpide tehdään käyttäen leikkausmikroskooppia.

Leikkauksessa samentunut mykiö eli silmän linssi poistetaan ultraäänitekniikalla ja poistetun mykiön tilalle asennetaan tekomykiö. Kaihileikkauksella voidaan hoitaa ja korjata myös samanaikaisesti silmien taittovirheitä, myös hajataitteisuutta. Monitehotekomykiöiden käytöllä voidaan joskus tavoitella kokonaan laseista eroon pääsemistä. Leikkaus kestää tyypillisesti 10–30 minuuttia. Useimmiten molemmat silmät voidaan leikata turvallisesti samana päivänä. Päätös molempien silmien leikkaamisesta kerralla on leikkaavan lääkärin harkittava tapauskohtaisesti, siihen vaikuttavat silmien rakenne ja muut mahdolliset silmäsairaudet

Ennen kaihileikkausta

Kaihileikkausta varten tarvitaan aina silmälääkärin lähete tai vastaanottokäynti silmälääkärin tai silmäkirurgin vastaanotolla. Silmien tilanne on arvioitava huolellisesti myös muiden asioiden kuin kaihen osalta.

Toipuminen – kaihileikkauksen jälkeen

Silmä on leikkauksen jälkeen nopeasti normaalin näköinen, mutta toki vähäistä punoittelua tai verenpurkaumia voi tulla. Näkö kirkastuu tyypillisesti 1–3 päivän kuluessa.  Kotiin pääsee pian leikkauksen jälkeen. Toimenpiteen jälkeen silmään ei saa mennä likaa eikä sitä saa hieroa 1–2 viikkoon. Öisin silmän suojana käytettään alkuun muovista kilpeä, jonka saa sairaalasta mukaan. Silmän tulehtumisen ehkäisyyn käytetään leikkauksen jälkeen antibioottitippoja ja silmää rauhoitetaan kortisoni/tulehduskipulääketipoin. Sairasloman tarve riippuu työtehtävistä - tavallisesti sitä tarvitaan 3–10 päivää

Kaihileikkauksen jälkitarkastus on 1–2 kuukauden kuluttua leikkauksesta, jolloin silmälääkäri arvioi myös silmälasien tarpeen. Väliaikana voi käyttää esimerkiksi lukemiseen marketista saatavia lukulaseja, jos omilla laseilla lukeminen ei suju.

Joskus kaihileikkauksen jälkeen silmään saattaa kehittyä jälkikaihi, jolloin mykiön takakapseli samenee ja näkö hämärtyy tai häikäisy lisääntyy. Jälkikaihileikkaus on nopea ja turvallinen toimenpide, jossa laserilla puhkaistaan näköä heikentävä samentunut kalvo. Jälkikaihi ei enää uusi tämän jälkeen.

Kaihileikkauksen hyödyt

Kaihileikkauksen jälkeen näkö kirkastuu ja näöntarkkuus paranee. Silmälasien tarve usein vähenee taittovirheiden korjaamisen myötä. Tämä korostuu etenkin niillä henkilöillä, joilla on etukäteen reilu kauko- tai likitaitteisuus tai esimerkiksi hajataittoa

Silmiä ei enää kaihileikkauksen jälkeen häikäise yhtä herkästi kuin aiemmin. Lisäksi värien näkeminen kirkastuu. Värien näkemisen heikentymistä on usein vaikea havaita ennen leikkausta. Leikkauksen jälkeen värien muuttuminen kirkkaammiksi on monelle iloinen yllätys.

Jos haluat tietää lisää tai varata ajan toimenpiteeseen, tutustu silmätautien asiantuntijoihimme, varaa aika ja/tai ota yhteyttä Mehiläisen ajanvarauksen asiakaspalveluun!

Teksti: Kaihileikkausartikkelia varten haastateltu silmätautien erikoislääkäriä, silmäkirurgia Petri Jallia.

Katso myös:

Silmätautien erikoispoliklinikoiden asiantuntijat

Kaihileikkaus palauttaa näön nopeasti

Tietoa silmäsairauksista