Leikkaussaleissa näkyy käytännöllisyys ja hyvä työergonomia.Sairaalatilojen saneeraukset ovat lisänneet viihtyisyyttä ja turvallisuutta Mehiläisen toimipisteissä eri puolilla maata. Viimeksi uuden ilmeen sai sairaala Mehiläinen Helsingissä.

Uusien ratkaisujen tuominen vanhaan kiinteistöön vaatii kekseliäisyyttä. Töölön Mehiläisessä käynnistyi reilu vuosi sitten iso remontti, jossa leikkaussalit, toimenpidesalit, heräämöt, odotustilat ja vuodeosasto siirrettiinsamaan kerrokseen.

– Aiemmin potilaita kuljetettiin kakkoskerroksesta neljänteen kerrokseen, koska leikkaussalit ja vuodeosasto sijaitsivat eri kerroksissa. Nyt kaikki operatiiviset toiminnot kaihileikkauksia ja sydäntutkimusyksikköä lukuun ottamatta sijaitsevat neljännessä kerroksessa, kertoo sairaalan palvelupäällikkö Taru Mäki.

Koko leikkaussalikerros on kokenut perusteellisen muutoksen: tilaratkaisuja on muokattu, kaikki pinnat ehostettu, kalusteet vaihdettu ja tekniset laitteet uusittu vastaamaan moderneja vaatimuksia. Mehiläisen värimaailman sävyt - limen vihreä, harmaa ja puupinnat - täydentävät rauhallista tunnelmaa.

– Tilat ovat nyt viihtyisämmät ja käytännöllisemmät niin potilaiden kuin henkilökunnan kannalta, kertovat leikkaussalikoordinaattori Eva-Lena Gästrin ja leikkaussalihoitaja Catharina Standertskjöld-Nordenstam.

Samassa kerroksessa työskentely mahdollistaa sujuvamman yhteistyön vuodeosaston, heräämön, toimenpideyksikön ja leikkaussalihenkilökunnan kesken. Järjestely on avannut henkilökunnalle mahdollisuuden kouluttautua eri työnkuviin omien intressien ja osastojen tarpeiden mukaan.

Innovatiivisia ratkaisuja

Mehiläisen sairaalat toimivat uusissa ja nykyaikaisissa tiloissa myös muilla kahdeksalla paikkakunnalla. Nuorekas ilme näkyy odotustiloista leikkaussaleihin.

Helsingin sairaalassa on seitsemän leikkaussalia aikuisille, kolme toimenpidesalia, 10-paikkainen heräämö ja vuodeosasto yhdeksälle potilaalle sekä sydäntutkimusyksikkö. Lisäksi lapsille on oma odotustila leluineen, leikkaussali ja heräämö erillisen käytävän varrella.

Päiväkirurgisten potilaiden toipumista seurataan heräämön jälkeen viihtyisässä kakkosvaiheen heräämössä kunnes kotiutuminen on turvallista.

– Aikuisten leikkaussaleista neljä on sijoitettu siten, että niillä on yhteinen välinevarasto, josta voi hakea tarvikkeita leikkauksen aikana. Suunnittelulla on pystytty vähentämään pääovien availua ja kulkua käytävään, jolla on vaikutusta leikkaussalityöskentelyn steriiliyteen, Mäki toteaa.

Valoa, ilmastointia ja lämpötilaa säädetään leikkaussalikohtaisesti.Turhaa trafiikkia vähentää myös jokaiseen leikkaussaliin asennettu digitaalinen kosketusnäyttö, josta voi säädellä salikohtaisesti ilmastoinnin tehoa, valojen kirkkautta ja lämpötilaa. Laminaariseen ilmavirtaukseen perustuva ilmastointiratkaisu parantaa osaltaan hygieniatasoa.

Hauska ja käytännöllinen yksityiskohta ovat leikkaussalien oviin sijoitetut luukut, joiden sälekaihtimet saa suljettua sisältä ja ulkoa. Tämä suojaa potilaiden yksityisyyttä ja auttaa henkilökuntaa vilkaisemaan, mikä vaihe salissa on meneillään ilman, että ovea tarvitsee avata.

Turvallisuutta ja ergonomiaa

– Sairaaloiden suunnittelussa on kuunneltu henkilökunnan ja ammatinharjoittajien toiveita ja ideoita. Leikkaussaleissa näkyykin käytännöllisyys ja hyvä työergonomia, Mäki kertoo.

– Meillä on nyt käytössä kevyesti liikuteltavat kattokeskukset, joihin toimenpidelaitteet varustellaan. Ne korvaavat aiemmat lattiatason tornit, jotka veivät tilaa työskentelyltä, Standertskjöld-Nordenstam kiittelee.

Myös odotustilat ovat saaneet viihtyisämmän ilmeen.Ergonomian kannalta iso parannus ovat myös kattoon sijoitetut monitorit, joita on nyt käytössä kaksi yhden sijasta.

– Ne välittävät kuvaa tähystysoperaation kulusta ja vähentävät lääkärin ja hoitajien kääntyilyn tarvetta. Potilaskin voi seurata halutessaan monitorista toimenpiteen kulkua, Gästrin lisää.

Potilasturvallisuutta lisää uusi keskusvalvontajärjestelmä, jota muun muassa anestesialääkärit hyödyntävät seuratessaan monitorista eri saleissa olevien potilaiden tilannetta. Toimintojen ohjauksen helpottamiseksi leikkaussaleihin, heräämöön ja valvomoon on sijoitettu kamerat, jotka antavat yleisnäkymän tiloihin ja informaatiota esimerkiksi siitä, milloin leikkaus on ohi ja sali vapaana.

Jaa