Rokotuksilta suojaan pneumokokki-infektioilta

Pneumokokkibakteerit aiheuttavat mm. välikorvan tulehduksia, hengityselinsairauksia, keuhkokuumetta ja aivokalvontulehduksia, kertoo lastentautien ja lasten hematologian erikoislääkäri Jukka Vakkila.Lääketehtaat ovat viime vuosina kehittäneet aktiivisesti uusia rokotteita. Erityisesti edistystä on tapahtunut niissä rokotteissa, joiden avulla voidaan suojata vastustuskyvyltään heikkoja potilaita, kuten imeväisikäiset, vanhukset ja perussairauksien heikentämät potilaat.

Pneumokokkibakteerit aiheuttavat mm. välikorvan tulehduksia, hengityselinsairauksia, keuhkokuumetta ja aivokalvontulehduksia. Pneumokokki-infektio on tavalliselle terveelle ihmiselle useimmiten vaaraton, mutta vastustuskyvyltään heikommille pneumokokki-infektio voi olla jopa hengenvaarallinen.

Jo pitkään on ollut saatavilla ns. polysakkaridipneumokokkirokote, joka antaa isommille lapsille ja aikuisille suojan 23 erilaiselle pneumokokkibakteerille. Rokote ei ole toimiva imeväisikäisillä joten pneumokokkitautien kannalta suurin riskiryhmä, eli alle 2-vuotiaat lapset, ovat jääneet suojaamatta. Rokoteteknologian kehittyminen on tuonut markkinoille kuitenkin ns. konjugaattirokotteet, joiden teho perustuu immunologisesti ”heikon” rokoteaineksen liittämiseen (eli konjugoimiseen) immunologisesti ”vahvaan” valkuaisaineeseen. Ensimmäisiä tällä tavalla toimivia rokotteita on 7:ää eri pneumokokkialatyyppiä vastaan suunnattu pneumokokkirokote.

Lapset pneumokokkitartunnan lähteinä?

Kyseinen rokote on ollut jo 10 vuoden ajan käytössä eri puolilla maapalloa neuvolarokotteena ja erityisesti Yhdysvalloissa saadut kokemukset rokotteen tehosta ovat olleet mielenkiintoisia. Alle 2-vuotiaiden lasten laajamittainen rokottaminen vähensi pienten lasten vakavia pneumokokki-infektioita (sepsikset, aivokalvontulehdukset) 80-90 %:lla, mutta merkittävää oli myös se, että rokottamattoman vanhusväestön pneumokokkitaudit vähenivät puoleen aiemmasta. Lapset ovat siis selvästi pneumokokkien suhteen tartunnan lähde ja lasten rokottaminen suojaa muutakin väestöä pneumokokkitaudeilta.

Sama ilmiö on havaittu myös influenssaviruksen aiheuttamissa taudeissa. Rokote ei ole kuitenkaan kovin tehokas lasten tavallisimmassa pneumokokkitaudissa eli korvatulehduksessa. Vain alle 10 % pneumokokin aiheuttamista tulehduksista estyy rokotteen avulla. Viimeisen vuoden aikana saataville on tullut kaksi uutta nk. laajakirjoisempaa (laajemmin eri bakteereihin vaikuttavaa) rokotevalmistetta, joiden uskotaan vähentävän korvatulehdusten ja korvatulehduskierteiden ilmaantuvuutta merkitsevästi. Odotukset perustuvat tutkimuksiin, jotka osoittivat, että rokotetuilla lapsilla korvatulehdukset vähenivät 30–40 % rokottamattomiin verrattuna.

Pneumokokkirokotteet sisällytetään myös Suomessa julkiseen rokotusohjelmaan tämän vuoden aikana. Uudentyyppisen pneumokokkirokotteen saavat neuvolan kautta kaikki 1.7.2010 jälkeen syntyneet vauvat. Tätä ennen syntyneille lapsille voi halutessaan hankkia rokotteen omalla kustannuksella.Pneumokokkirokotteet ovat siis hyväksi havaittuja ja ne sisällytetään myös Suomessa julkiseen rokotusohjelmaan tämän vuoden aikana. Uudentyyppisen pneumokokkirokotteen saavat neuvolan kautta kaikki 1.7.2010 jälkeen syntyneet vauvat. Tätä ennen syntyneille lapsille voi halutessaan hankkia rokotteen omalla kustannuksella.

Pneumokokkitaudit ovat tavallisia ja potentiaalisesti jopa henkeä uhkaavia. Aiemmin vallitsevana näkemyksenä Suomessa on ollut, että vain tietyt riskiryhmät, kuten immuunipuutteiset ihmiset ja vanhusväestö pitäisi suojata rokotteella ja muille rokotteita ei pitäisi määrätä. Uudet pienilläkin lapsilla tehokkaat rokotteet ovat muuttaneet käsitystä eikä mitään periaatteellista estettä ole sille, etteivätkö vanhemmat voisi halutessaan hankkia pneumokokkirokotteen ennen 1.7.2010 syntyneille alle 2–3 -vuotiaille lapsilleen omalla kustannuksellaan.

Vanhempien perusterveiden lasten ja nuorten sekä aikuisten rokottamisessa mielipiteen muodostaminen on vaikeampaa. Viime vuoden aikana monet hakivat lisäsuojaa sikainfluenssan varalta pneumokokkirokotteista. Yleisessä tiedossa oli, että influenssan hankalimmat komplikaatiot liittyvät pneumokokkien aiheuttamaan keuhkokuumeeseen ja pääteltiin, että pneumokokkirokotteen avulla keuhkokuumeen riskiä voisi vähentää.

Ei kuitenkaan ole suoraa näyttöä siitä, että pneumokokkirokotetut perusterveet aikuiset olisivat terveempiä influenssapandemian aikana kuin rokottamattomat aikuiset. Espanjantaudissa influenssapandemian aikana v. 1918 kuolleisuus oli suurta juuri pneumokokkikeuhkokuumeen takia. Lisäksi on tutkimusnäyttöä siitä, että pneumokokkirokotteilla voidaan keuhkokuumeiden määrään vaikuttaa, joten rokotteiden kirjoittamiseen perusterveille isommille lapsille tai aikuisille etenkin influenssaepidemian tai –pandemian aikana ei pitäisi olla esteitä. Tuore tutkimus osoitti pneumokokkirokotteen olevan tässä suhteessa mahdollisesti jopa kustannustehokas koko yhteiskunnan kannalta.