Tuhkarokko, vihurirokko ja sikotauti

Yleisen rokotusohjelman mukaisesti lapset saavat tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokotteen (MPR) ensimmäisen kerran 12-18 kk iässä ja tehosteen 6 vuoden iässä. Pitkäaikainen ja hyvä suoja saavutetaan valtaosalle väestöstä 2 rokotteella, joten myös aikuisten tulisi huolehtia rokotteesta.

Jos et ole sairastanut MPR-tauteja tai saanut MPR-rokotusta, tulisi rokotus ottaa etenkin sellaisiin maihin matkustettaessa, joissa on tuhkarokko-, sikotauti ja vihurirokkoepidemioita. Tässä tapauksessa suositellaan kahta MPR-rokotetta tarvittaessa vähintään kuukauden välein. MPR-tauteja esiintyy edelleen epidemioina useissa Keski-, Etelä- ja Itä-Euroopan maissa ja
varsinkin Euroopan ulkopuolella. Yhden MPR -taudin sairastaminen tai rokotus yksittäistä tautia vastaan ei ole este MPR -rokotuksille.

Rokotteen tehostaminen: tehosterokotuksia ei anneta niille, jotka ovat sairastaneet useamman kuin yhden MPR -taudin tai saaneet joskus kaksi MPR -rokoteannosta (=rokotussuoja kunnossa).

Tuhkarokon oireet

Tuhkarokko on herkästi tarttuva ja hoitamattomana vaarallinen infektiosairaus. Kehitysmaissa kuolleisuus tautiin on edelleen 10-15 % luokkaa. Tartunta tapahtuu ilmateitse sekä kosketus- ja pisarateitse ja tartunnan saanut tartuttaa tautia eteenpäin jo kaksi päivää ennen oireiden alkua. Tästä johtuen tauti leviää herkästi. Tuhkarokko on merkittävin rokotuksilla estettävissä oleva kuolinsyy lapsilla maailmanlaajuisesti.

Tuhkarokon oireet:

  • kuume ja hengitystieoireita kuten nuhaa ja yskää
  • silmien valonarkuus tai silmätulehdus
  • ihottuma noin 3-5 vuorokauden kuluttua ensioireista.

Takaisin rokotukset-pääsivulle >>