Nainen voi usein kokea rintojensa omatoimisen tutkimisen vaikeaksi ja hankalaksi. Suomalaisessa seurantatutkimuksessa on todettu, että säännöllisellä, oikealla rintojen tarkkailutekniikalla on merkitystä rintasyövän löytymiseksi sen varhaisvaiheessa (Gästrin 1994).

Rintasyövistä jopa 70 % löydetään itse tai todetaan terveystarkastuksessa. Rintojen tutkiminen ja omatarkkailun opastus tulisikin tämän vuoksi liittää jokaisen naisen terveystarkastukseen.

Miten tarkkailet rintojasi?

Rintojen tarkkailu tehdään kerran kuukaudessa kuukautisten päätyttyä, jolloin kuukautisia edeltävä turvotus on poistunut ja rintakudos on mahdollisimman pehmeä (ks. oheinen kuvasarja).

Kaikki kyhmyt eivät ole syöpää

Yhdeksän kymmenestä rinnan kyhmystä ei ole syöpää. Kaikki löytyneet kyhmyt eivät siis ole vaarallisia, sillä rinnoissa voi olla nestettä sisältäviä kystiä (nesteonteloita) tai sidekudos- ja/tai rasvakyhmyjä (fibroadenoomat), jotka voivat olla kiinteitä ja tuntua ajoittain kivuliailta. Rintansa tuntemaan oppineet naiset pystyvät omatarkkailulla löytämään jopa pienen 1 cm:n kokoisen kyhmyn rinnastaan.

Kipu rinnassa

Rinnassa tai rinnoissa tuntuva kipu on kaikenikäisillä naisilla tavallinen vaiva, jonka syy on useimmiten rintarauhasen normaaliin toimintaan, esim. ennen kuukautisia tuntuva aristus, tai hyvänlaatuisiin muutoksiin liittyvä.

Rinnassa tuntuvan kivun syy on harvoin pahanlaatuinen. Rintasyövän mahdollisuus on kuitenkin syytä selvittää silloin, kun nainen valittaa epätavallista, jatkuvaa tai selvästi paikannettavaa kipua rinnassa.

Rintaeritteen väri ilmaisee jatkotutkimustarpeen

Maitomainen, vaalea tai vihertävä erite, joka usein liittyy sidekudosta ja kystiä sisältäviin muutoksiin, ei anna aihetta jatkotutkimuksiin. Kirkas tai verinen rintaerite voi olla merkki maitorauhastiehyen sisäisestä rintasyövästä. Oljenkeltainen erite viittaa hyvänlaatuiseen papilloomaan.

Kirkkaan, verisen tai oljenkeltaisen eritteen syy selvitetään ns. galaktografiassa eli maitorauhastiehyiden varjoaineröntgenkuvauksessa.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä Suomessa

Noin joka 10. suomalainen nainen sairastuu jossain elämänsä vaiheessa rintasyöpään. Rintasyövän ennuste on parantunut varhaisemman syövän toteamisen ja hoitomenetelmien kehittymisen ansiosta.

Rintasyövän riski kasvaa iän myötä, mutta on syytä muistaa, että joka viides nainen on alle 50-vuotias sairastuessaan. Riskitekijöitä on lueteltu oheisessa taulukossa.

Rintasyövän riskitekijät:

 • kuukautisten varhainen alkamisikä
 • myöhään alkaneet vaihdevuodet
 • synnyttämättömyys
 • ensimmäinen synnytys yli 30-vuotiaana
 • suvussa esiintyvä rintasyöpä
 • liikalihavuus
 • runsas alkoholin käyttö
 • pitkäaikainen (yli 5 v) vaihdevuosien hormonikorvaushoito
 • mastopatia

Liikuntaa harrastavilla naisilla on 10-20 % pienempi riski sairastua rintasyöpään kuin liikuntaa harrastamattomilla. Kestävyysliikunnan lisäksi myöskohtuullisesti kuormittava liikunta, jo puolen tunnin kävelylenkkeily kaksi-kolme kertaa viikossa pienentää riskiä.

Mammografiaseulontakuvaus tehdään Suomessa 50-59 -vuotiaille naisille kahden vuoden välein. Jos naisella on edellä mainittuja riskitekijöitä, suositellaan omakustanteista mammografiaa ja rintojen ultraäänikuvausta jo 40-ikävuoden jälkeen. Jos naisella on lähisuvussaan nuorella iällä ilmennyttä rintasyöpää ja/tai munasarjasyöpää, mammografiakuvausta suositellaan jo tätä aiemmin.

Mammografiassa rintaan tulevan säteilyn terveysriskit ovat hyvin pienet, sillä rintaan kohdistuu tutkimuksen aikana säteilyä saman verran kuin yhdellä pitkällä lentomatkalla saa avaruudesta tulevaa säteilyä.

Rintasyövän tavallisin oire on kivuton kyhmy, joka saattaa kuitenkin joskus aristaa.

Lääkäriin on syytä ottaa yhteyttä:

 • jos tunnet kovettuman tai kyhmyn rinnassa tai kainalossa
 • jos iho vetäytyy kuopalle
 • jos iho on punoittava, kuumottava tai siinä on muu ihomuutos
 • jos nänni on pysyvästi sisäänvetäytynyt
 • jos rinnasta tulee veristä tai kirkasta eritettä
 • jos rinnassa on jatkuvaa kipua, pistelyä tai painontunnetta
 • jos rintatulehdus ei parane tavanomaisella antibioottihoidolla

Rintojen omatoiminen tutkiminen kannattaa. Tärkeää on myös se, että lääkäri tai terveydenhoitaja tutkii naisen rinnat vuosittain.

 

Jaa