Rokotteella voidaan estää virusperäiseen puutiaisaivotulehdukseen sairastuminen. Suomessa tartunnan voi saada punkin puremasta vain tietyillä alueilla. Ahvenanmaan maakunnassa sairastuvuus on kansainvälisesti vertailtuna erittäin korkea.

Päivitetty 23.3.2015

Puutiaisaivotulehdusrokotteella (TBE-rokote) voidaan estää virusperäiseen puutiaisaivotulehdukseen sairastuminen. Suomessa tartunnan voi saada punkin puremasta vain tietyillä alueilla. Ahvenanmaan maakunnassa sairastuvuus on kansainvälisesti vertailtuna erittäin korkea. Puutiaisaivotulehdusta esiintyy yksittäistapauksina myös muualla Suomessa: Turun saaristossa, Kokkolan seudulla, Helsingin ulkosaarilla sekä Lappeenrannan ja Imatran seudulla.  

Muualla maailmassa tartunnan voi saada Ruotsissa Tukholman saaristossa ja sieltä etelään lähinnä rannikolla (myös Gotlannissa ja Öölannissa), Baltian maissa, Venäjällä ja osissa Keski-ja Itä-Eurooppaa.

Vaikka alle 7-vuotiaat sairastuvat harvoin ja silloinkin yleensä lievin oirein, rokote voidaan antaa jo kolme vuotta täyttäneille, jotka altistuvat virukselle liikkuessaan luonnossa edellä mainituilla alueilla. Rokotteen ottaminen on tarpeen varsinkin heille, jotka oleskelevat viikkoja tai kuukausia taudin esiintymisalueilla sekä liikkuvat paljon luonnossa. TBE-rokote ei ole välttämätön lyhyellä leirillä Turun saaristossa ja Ahvenanmaalla.

Puutiaiset voivat levittää myös borrelioosia Etelä- ja Keski-Suomessa aina Oulun korkeudelle asti. Siksi rokotettujenkin henkilöiden tulisi suojautua puutiaisen puremilta ja hakeutua heti lääkäriin, jos borreliatartuntaan viittaava ihottuma ilmaantuu punkin pureman jälkeen.  Kyseessä on täysin eri bakteerin aiheuttama tauti, johon ei ole olemassa rokotetta. 

Puutiaisaivotulehduksen voi saada myös infektoituneiden lehmien, vuohien ja lampaiden pastöroimattomasta maidosta. Pastöroimattomien meijerituotteiden nauttimista onkin syytä välttää alueilla, joilla tautia esiintyy.

Rokotteet

Rokotteita on olemassa kaksi valmistetta, joista on myös lapsille omat versiot.

Annostus

Perussuoja aikuisille ja lapsille sisältää kolme pistosta lihakseen annettuna. Kaksi ensimmäistä pistosta olisi hyvä antaa talvikuukausina ennen punkkikautta 1-3 kuukauden väliajalla ja kolmas pistos seuraavana talvikautena. Täysi suoja on voimassa toisen annoksen jälkeen kahden viikon kuluttua.

Jos rokotukset aloitetaan myöhäisessä vaiheessa ennen altistumista, voidaan käyttää nopeutettuja rokotusohjelmia. Ota yhteys asiakaspalveluumme, mikäli haluat lisätietoja nopeutetusta rokotusohjelmasta.

Tehoste

Nuoremmille ensimmäinen tehoste kolmen annoksen perussarjan jälkeen suositellaan annettavaksi kolmen vuoden kuluttua ja seuraavat viiden vuoden välein. Tehosteväli riippuu valmisteesta, lisätietoja asiakaspalvelustamme.

Vasta-aiheita 

Vakava kananmuna-allergia tai vakava allerginen reaktio aiemmin saadulle TBE-rokotteelle voivat olla vasta-aiheena rokottamiselle. Kyseessä on silloin kuitenkin anafylaksian tasoinen reaktio. Tavallisesti kananmunalle allergisen voi hyvin rokottaa.  

Sivuvaikutukset

Rokotetuille ilmaantuu usein huonovointisuutta, päänsärkyä, väsymystä, lyhytaikaisia paikallisoireita, joskus jäsenien särkyä ja imusolmukkeiden turvotusta. Kuume on yleinen oire erityisesti pienillä lapsilla ja sitä esiintyy lähinnä ensimmäisen rokotuskerran jälkeen.

Rokotteen hinta ja ajanvaraus

Aikuisten rokotteen hinta hoitajan pistämänä on 65 euroa/pistoskerta.

Joissakin tilanteissa ensimmäisen rokotteen antaa lääkäri - tällöin hinta muodostuu rokoteaineesta, lääkärin palkkiosta ja toimistomaksusta.

Soita asiakaspalveluun!

Jaa