nainen istuttaa yrttejä

Polven kuluma on ilmaisu, jolla tarkoitetaan polven nivelrikkoa. Pitkälle edennyttä polven nivelrikkoa voidaan hoitaa tekonivelillä, jos konservatiivinen hoito, eli kipulääke, injektiot ja fysioterapia, ei tuo riittävää apua.
Lue lisää nivelrikosta.

Koska polven tekonivelleikkaukseen?

Tekonivelleikkausta puoltavia oireita ovat muun muassa

  • jatkuva rasituskipu,
  • yökivut, kävelykyvyn romahtaminen ja
  • kehittynyt polven virheasento.

Tutustu myös muihin polvikipua aiheuttaviin syihin ja polvivammoihin.

Miten tekonivelleikkaus tapahtuu ja kauanko toipuminen kestää?

Polven tekonivelleikkauksien kesto on 1-2 tuntia. Lonkan tekonivelet ovat luusementtikiinnitteisiä tai ilman sementtiä kiinnittyviä nivelrikon ja luuston laadusta riippuen. Polvissa tekonivelet ovat lähes poikkeuksetta sementtikiinnitteisiä.

Polven tekonivelleikkauksen jälkeen aina sallia täysipainovaraus. Alkuun kahta ja myöhemmin yhtä kyynärsauvaa joutuu usein käyttämään 4-6 viikkoa leikkauksen jälkeen.

Lue lisää tekonivelleikkauksen kestosta ja etenemisestä

Miten polventekonivelleikkaukseen?

Mehiläisessä tekonivelleikkaukseen pääsee nopeasti. Leikkauspäätöksen jälkeen on huolehdittava perustaudit (esim. verenpainetauti, diabetes) mahdollisimman hyvään tasapainoon. Ihon ja hampaiston pitäisi myös olla kunnossa ennen leikkausta. Mehiläisen lääkärit ja hammaslääkärit ovat tarvittaessa apunasi.

Potilaille, joilla on perussairauksia, teemme etukäteen anestesialääkärin konsultaation, ja tästä johtuen leikkaukseen pääsee yleensä noin 1 kk kuluttua leikkauspäätöksestä.

Polven tekonivelmallit

Polvissa tekonivelmateriaalien kehitys ja muotoilu mahdollistavat entistä paremman nivelen liikelaajuuden ja kestävyyden. Kuluma polvessa saattaa rajoittua vain toiselle, yleensä sisäpuolelle, johon ratkaisuna on saatavilla myös polven osatekoniveliä. Näiden leikkausten etuna on nopea toipuminen ja "luonnonmukaisempi" polven toiminta kokotekoniveleen verrattuna.