Jalkapalloilua

Monet lapset valittavat polvikipua. Lapsilla polvikipuja ja ylikuormituksesta aiheutuvia ongelmia on yleensä aktiivisesti urheilevilla. Osa kivuista voi olla kasvuun liittyviä kiputiloja (Osgood-Schlatter -tauti), ja huomattavan tavallisia ovat myös kasvukauden lopussa esiintyvä polvilumpio-reisiluu -väliseen niveleen paikallistuva kipu ("anterior knee pain"). Tällöin polvilumpiojänteen kiinnityskohta sääressä kipeytyy ja se voi kasvaa myös kooltaan suuremmaksi.

Osgood-Schlatterin tauti

Osgood-Schlatterin tauti on tavallinen paljon urheilevan kasvuikäisen pojan tai tytön polvikivun taustalla. Kipu tuntuu juostessa ja hypyissä polven etupuolella hiukan nivelen alla, eli sääriluun etukyhmyn kohdalla.

Kyseiseen luukyhmyyn kiinnittyy polvilumpiojänteen toinen pää, johon siis keskittyy reisilihasten koko voima. Jänteen kiinnitysalue on myös "kasvukeskus", joka ärtyy liiasta rasituksesta, varsinkin kun samaan aikaan on päällä kiivaan pituuskasvun vaihe (12-15 -vuotiailla).

Lapsen polvikivun hoito

Hoito perustuu jänteen kuormituksen vähentämiseen levolla ja muokkaamalla harjoittelua vähemmän jännettä rasittavaksi sekä aika ajoin käytettävä tulehduskipulääke. Kipu rauhoittuu näillä keinoilla vähitellen, mutta polven alle säären etuosaan voi jäädä pysyvästi suurempi patti.

Tauti voi aiheuttaa ajoittaisia kipuvaiheita pituuskasvun päättymiseen saakka, eli pojilla jopa 17-18 -vuotiaaksi. Oireet jatkuvat joskus myös täysikasvuisena. Syynä on silloin yleensä se, että luutuminen alueella on häiriintynyt ja luutumiskeskus on jäänyt pirstaleiseksi. Näitä irtopaloja voi jäädä jännekudokseen aiheuttamaan rasituskipuja, niiden poisto auttaa yleensä hyvin.

Lapsen jalkakipu

Lapsen jalkakipujen tutkiminen on tärkeää, jotta syy vaivoihin selviää ja saadaan suljettua muut tautitilat pois.

Lapsen jalkaterän virheasento

Jalkaterien virheasentojen hoitoon liittyy tänäkin päivänä paljon väärinkäsityksiä ja ennakkoluuloja. Osa virheasennoista, joita hoidetaan tukipohjallisilla, on iän mukaisia virheasentoja. Jos jalkaterien virheasentoihin liittyy kipua, on arvioitava ja tutkittava, mistä se johtuu.

Synnynnäisistä jalkaterien virheasennoista niin sanottu kampuravirheasento on hoidettava alkuvaiheessa mahdollisimman hyvin kaikilla osa-alueilla (kipsaus, leikkaus, lastoitus), jotta vältettäisiin hankalia myöhäisvirheasentoja. Tästä huolimatta näitä virheasentoja esiintyy noin 10-30 prosentilla hoidetuista lapsista.

Lapsen eripituiset jalat

Eripituiset alaraajat ovat suhteellisen tavallinen ilmiö. Tämä tila voi vaatia hoitoa (korotus, erilaisia leikkaustoimenpiteitä) tai seurantaa.

Lue myös