Olkapään tähystyskirurgia on kehittynyt huimasti viime aikoina. Potilaan ei tarvitse enää yöpyä sairaalassa, sillä suuri osa olkapään leikkauksista, myös osa avoleikkauksista, voidaan hoitaa ns. päiväkirurgisesti. Päiväkirurgia tarkoittaa sitä, että potilas tulee aamulla hoitopaikkaan ja kotiutuu muutaman tunnin kuluttua toimenpiteestä. Tähystysleikkauksen pienet haavat sekä nykyaikaiset anestesia- ja kivunhoitomenetelmät mahdollistavat samana päivänä kotiutumisen.

Leikkauksen lopussa olkapäähän asetettu pieni muoviletku ja siihen yhdistetty automaattinen kipupumppu on iso apu leikkauksen jälkeisen kivun hoidossa. Kipupumpun kautta potilas saa tasaisesti pienen määrän puudutusainetta leikkausalueelle. Näin hän pärjää yleensä seuraavaan päivään tavallisilla suun kautta otettavilla kipulääkkeillä.

Olkapään kirurgiset ongelmat ovat yleensä joko olkanivelen löysyydestä johtuvia vaivoja tai ns. kiertäjäkalvosimen vaivoja. Potilaan kertomus vaivastaan, tavallinen röntgenkuva ja joissakin tapauksissa olkapään ultraäänitutkimus vievät kokeneen tutkijan jo hyvin pitkälle taudin ja sen hoidon määrityksessä. Magneettikuvausta tarvitaan tavallisissa vaivoissa melko harvoin, mutta vähänkin poikkeavan vaivan selvittelyissä se on kuitenkin tarpeen.

Tähystysleikkaus vai avoleikkaus?

Olkapään ongelmia voidaan hoitaa joko perinteisesti avoleikkauksella tai tähystysleikkauksella. Joihinkin vaivoihin sopii paremmin avoleikkaus, mutta joitakin harvinaisempia vaurioita voidaan hoitaa vain tähystysleikkauksella.

Olkanivelen sijoiltaanmenon jälkeen voi kehittyä toistuva sijoiltaanmenotaipumus. Mitä nuorempi ja aktiivisempi henkilö on, sitä todennäköisempää on, että olkapäähän tulee ennen pitkää ongelmia. Joskus voimakkaat toistuvat ääriliikkeet aiheuttavat nivelen löysyyttä.

Ennen leikkausta ei välttämättä ole selvää, voidaanko vaiva hoitaa avoleikkauksella vai tähystysleikkauksella. Tällöin ensin suoritettu tähystys auttaa kirurgia leikkaustavan valinnassa. Olipa leikkaus tehty millä tavalla tahansa, toipuminen vie suunnilleen saman ajan. Hoidetun vaurion laatu ratkaisee toipumisajan.

Kiertäjäkalvosimen vaivat ovat yleensä vanhempien ihmisten ylemmän lapalihaksen (supraspinatus) jänteen ongelmia. Tyypillisiä ovat tällöin olkapään asentokivut öisin ja yläraajan sivulle nostamiseen liittyvät kivut tai jopa se, että käden nostaminen ei onnistu. Yleensä näitä vaivoja pyritään hoitamaan ensin levolla, lääkkeillä ja kortikoidi-puuduteinjektioilla. Vaivojen pitkittyessä tulee kyseeseen leikkaushoito.

Kiertäjäkalvosimen jänne voi olla ahtaalla olkalisäkkeen luisen nokan alla (ahdas olka). Leikkauksessa tämä nokka poistetaan. Nykyisin tämä toimenpide tehdään yleensä tähystämällä. Tähystyksestä toipuminen on nopeampaa kuin avoleikkauksen jälkeen, mutta pitkäaikaistulos saavutetaan kuitenkin samaa tahtia lähikuukausien aikana.

Kiertäjäkalvosimen jänne voi revetä melko pienessäkin tapaturmassa. Tällöin taustalla on jo iän mukanaan tuomaa jänteen rappeumaa, jolloin jänne ei ole enää yhtä vahva kuin nuorella. Tästä syystä vammaa ei yleensä hyväksytä vakuutustapahtumaksi.
Välineistöjen kehittymisen myötä pystytään näitäkin ongelmia hoitamaan entistä useammin tähystämällä.

Olkapään uusintaleikkausta tarvitaan harvoin

Jos uusintaleikkaukseen joudutaan, on syynä useimmiten kudosten heikkous, ei edellisen leikkauksen epäonnistuminen.

Toinen syy uusintaleikkaukseen voi olla tähystyksessä niin pieneksi todettu vaurio, että sitä kannattaa ainoastaan kuntouttaa. Tässä piilee virhearvion mahdollisuus: joskus on vaikeaa päätellä, mikä hoidoista olisi paras.

Olkapään vaivojen kirurginen hoito on yleensä kiitollista sekä potilaan että lääkärin kannalta.

Jaa