Tiukka ruokavalio tarkoittaa syömistyyliä, jossa syömistä rajoitetaan esimerkiksi poistamalla ruokavaliosta tiettyjä ruokia tai ruoka-aineryhmiä. Sen avulla pyritään laihtumaan, saavuttamaan huippuunsa trimmattu keho tai optimaalinen terveys. Tiukan ruokavalion noudattaminen ei välttämättä ole haitallista, jos on hyvin perehtynyt ravitsemusasioihin ja onnistuu koostamaan syömisensä monipuolisiksi ja riittäviksi rajoituksista huolimatta.

Tiukan ruokavalion haitat

Ruoka ja syöminen eivät ole enää mukavia asioita vaan siitä tulee rasite, vaikka sen niiden pitäisi olla elämään iloa ja nautintoa tuovia asioita. Syöminen hallitsee elämää ja valintoja.

Tiukan ruokavalion noudattaja ei halua lähteä kavereiden kanssa ulos, koska miettii mahdollisuuksia toteuttaa omaa syömismalliaan. Sosiaalisten haittojen lisäksi energian saanti saattaa jäädä liian vähäiseksi, jolloin mieli vetää matalaksi ja väsyttää. Tämä on haitallista erityisesti henkilölle, joka liikkuu paljon tai on vielä kasvuiässä. Kiellot voivat myös aiheuttaa vastareaktion, jolloin tiettyjä asioita himoaa entistä enemmän. Tämä voi johtaa ahmimiseen ja altistaa syömishäiriöille.

Ravintoterapeutti kertoo tiukan ruokavalion haitoista - Katso video!

 

Lue lisää aiheesta

Syö oikein >>

Terveellinen ruokavalio >>

Syömishäiriöt >>