stressaatko?

Noin 20 % nuorista naisista kaipaisi terveydenhuollon ammattilaisten apua väsymykseen ja jaksamiseen, kertoo Mehiläisen kyselytutkimus. Psykoterapeutti Riina Suhosen mukaan nuoria naisia stressaavat muun muassa suorituspaineet ja se kelpaanko persoonana.

Riina Suhonen tunnistaa vastaanotoltaan monia syitä, jotka aiheuttavat nuorille stressiä. Suorituspaineet stressaavat - eivät pelkästään koulussa ja opiskeluissa, vaan myös työelämään liittyvät asiat, kuten esimerkiksi pätkätyöt ja kesätyöt.

”Tuntuu siltä, että jo nuorten naisten tulisi ehtiä ja jaksaa olla kaikenlaista, olla kokenut kaikkea ja tehdä kaikkea samaan aikaan”, Suhonen kertoo.  ”Nykyään ajatus siitä, että asiat voisi tehdä vaiheittain ja yksi asia kerrallaan, tuntuu usein haasteelliselta.”

”Ehkä ei malteta olla läsnä tässä ja nyt: kun ollaan hetkessä, murehditaan sitä, mitä ei ole ehtinyt tekemään tai murehditaan jo tulevaa. Tässä ja nyt tekeminen on yhä haastavampaa”, kuvailee Suhonen.

Kelpaanko sellaisena kun olen?

Naisena olemisessa nuoria stressaa ulkonäön lisäksi myös henkiseen puoleen liittyvät teemat; kelpaanko persoonana ja ihmisenä.

”Kannattaa pysähtyä miettimään ensinnäkin sitä, arvioiko itseänsä tehokkuuden valossa ja jääkö laatu ja sisältö toissijaiseksi. Toiseksi kannattaa miettiä: suoritanko itseä vai muita varten?”, Suhonen sanoo. ”Itseä arvioidaan usein tehokkuuden kautta esimerkiksi opiskeluissa. Olenko ensimmäisten joukossa suorittamassa tutkinnon loppuun?”

Suhosen mukaan koulutuspolun rakentamisessa on ensisijaista se, mitä ja millä tavalla olet opinnoissa tekemässä. Vasta toissijaista on se, kuinka tehokkaasti teet. Toisaalta Suhosen mukaan on huomioitava talouspoliittiset seikat, jotka eivät valitettavasti aina tue edellä mainittuja ajatuksia.

”Älä vaadi itseltäsi täydellistä elämänhallintaa”

Jos vaatii itseltään liian varhaisessa vaiheessa täydellistä elämänhallintaa ja kokoaikaista kontrollin tunnetta, voi siitä Suhosen mukaan seurata lisästressiä.

”Aivotutkimukset osoittavat, että nuoret tekevät impulsiivisia päätöksiä – ja se kuuluu siihen ikään”, kertoo Suhonen. ”Toisaalta ennakoinnin opettelu on nuorille olennaista. Tässä myös läheiset voivat olla apuna. Kannustan myös pitämään vaihtoehdot avoinna ja välttämään yhden suunnitelman varaan rakentamista. Jos yksi suunnitelma ei toteudu, kannattaa miettiä muita vaihtoehtoja”, summaa Suhonen.

Tutustu Riina Suhosen profiiliin ja varaa aika

Ulkopuolinen apu auttaa ja avaa uusia näkökulmia

Ulkopuolinen apu saattaa avata uusia näkökulmia sekä helpottaa asioiden jäsentämistä. Käänny rohkeasti asiantuntijoidemme puoleen, jos tunnet kaipaavasi apua elämänhallintaan. Mielen hyvinvoinnin ja terveyden asioissa sinua auttavat yleislääkärit, psykoterapeutit ja psykologit. Voit tutustua heihin verkkoajanvarauksessa, josta näet vapaat ajat ja vastaanottokäynnin hinta-arvion. Lääkärin nimestä pääset tutustumaan lääkärin esittelyyn.

Lue lisää mielen hyvinvoinnista: