Napatyrä

Napatyrässä vatsaontelon sisältöä työntyy napa-aukosta vatsanpeitteiden läpi. Pullistuman syynä on usein napatyrään työntynyt rasvakudos. Joskus ihopussiin on työntynyt suoliston osia, jotka voivat kiertyä tyräaukkoon estäen suolen normaalin toiminnan. Napatyrän syynä on vatsapeitteiden puutteellinen sulkeutuminen alkionkehityksen aikana. Napatyrä on yksi yleisimpiä tyrätyyppejä.

Napatyrän oireet

Pikkulapsilla napatyrä korjaantuu yleensä itsestään, eikä leikkaushoito ole tarpeen. Aikuisilla tyräportin sulkeminen leikkauksessa on aiheellista, jos tyrästä on vaivaa eli kipua tai kureutumisoireita. Pullistuma on yleensä myös esteettisesti haittaava. Keskivartalolihavuus ja naisilla lisäksi raskaudet altistavat napatyrälle.

Napatyrän hoito

Oireilevan napatyrän hoito on leikkaus.

Milloin lääkäriin?

Napatyrä aiheuttaa vaihtelevassa määrin kipua ja venytyksen tunnetta muiden tyrien tavoin. Lääkäriin tulisi ottaa yhteyttä välittömästi, jos tyrä kureutuu niin, että sitä ei saada enää painettua takaisin tyräportin läpi eli se on kova ja kivulias. Muita oireita ovat tyrän kivut, mahakipu ja oksentelu. Pitkään jatkunut kuroutuma voi johtaa suolen kuolioon, puhkeamiseen ja vatsakalvotulehdukseen. Hakeuduthan lääkärin puheille myös silloin, jos tyrä on oireeton, mutta se häiritsee normaalia elämää.

Leikkaus on turvallisempaa tehdä sovittuna aikana kuin kiireellisenä päivystysleikkauksena. Nivustyräleikkausta ei kuitenkaan tarvitse pelätä, komplikaatiot ovat harvinaisia ja leikkaus voidaan tehdä paikallispuudutuksessa potilaan ollessa koko ajan hereillä. Pientä vähäoireista napatyrää ei kannata välttämättä edes leikata, koska myös leikkauksen jälkeen voi leikkausalueelle jäädä pysyviä kipuoireita tai kosketusarkuutta.

Napatyrän leikkaus tähystyksellä

Suuret ja uusiutuneet tyrät korjataan aina tukiverkolla, joka asetetaan lihaskerrokseen tai sen taakse tai vatsaontelon sisäpuolelle. Kookkaiden napatyrien paras hoitomenetelmä on yleensä tähystysleikkaus, jossa tukiverkko voidaan saada paikalleen pienten tähystysaukkojen kautta. Isojen tyrien korjauksen jälkeen sairaalassa menee 1–3 vuorokautta; kotiin pääsee, kun leikkauksen jälkeiset kivut ovat tavanomaisin lääkkein hallinnassa ja omatoiminen liikkuminen sujuu.

Pieni oireileva tyrä voidaan myös ommella kiinni tai korjata pienellä verkolla jopa paikallispuudutuksessa. Toimenpide tehdään usein päiväkirurgisesti. Toipuminen ponnistelurajoituksineen vie 1–2 viikkoa. Töihin voi palata voinnin salliessa.

Omahoito napatyräleikkauksen jälkeen

Potilas voi kokeilla tyrävyötä voi kokeilla, samoin muiden apuvälineiden käyttöä suositellaan esim. nostojen tai ponnistusten yhteydessä. Ylipainoisten potilaiden olisi syytä laihduttaa.

Sairasloman pituus napatyräntähystysleikkauksen jälkeen

Sairausloman pituus määräytyy tehdyn toimenpiteen mukaan ja potilaan työstä riippuen. Yleisemmin sairasloman pituus on noin 3-6 viikkoa.