Naisen vatsakivun selvittämiseksi tehdään gynekologinen tutkimus. Gynekologin vastaanotolla tehtävä ultraäänitutkimus kuuluu alavatsakipuisen potilaan perustutkimuksiin. Tulehdusnäytteitä otetaan tutkimuksen yhteydessä tarpeen mukaan, esimerkiksi sukupuolitautitestejä tartuntoja epäiltäessä.

Myös verikokeita on harkittava etenkin äkillisissä alavatsakivuissa. Näistä tutkitaan mm. tulehdusarvot ja raskaustesti. Papa- eli irtosolukoe on harvoin tarpeellinen äkillisen alavatsakivun yhteydessä, mikäli se on lähiaikoina tarkistettu. Pidempiaikaisissa vaivoissa sekin on syytä katsoa etenkin, jos edellisestä kokeesta on jo kulunut 1-2vuotta.

Tulehdukset vaativat tarkempia tutkimuksia

Gynekologisia tulehduksia voivat aiheuttaa elimistön omat tai vieraat bakteerikannat jouduttuaan väärään paikkaan tai jos väärä bakteerikanta pääsee vallitsevaksi. Lääkärin silmä ei pysty erottamaan tulehduksen aiheuttajaa ja tarvitaan usein näytteiden tarkistamista. Sukupuolitaudit voivat olla myös oireettomia tai hyvin vähäoireisia ilman vatsakipuja. Klamydia- ja tippurikoe tehdään varsin herkästi ja taudit voidaan myös hoitaa helposti antibiooteilla. Pitkäaikainen hoitamaton tulehdus puolestaan voi tuhota munatorvien rakennetta ja huonontaa lapsen saamisen mahdollisuutta jatkossa.

Gynekologisia tulehduksia on monia, kuten emätintulehdus, kohdunsuun tulehdus, kohdun tulehdus tai pahimmillaan myös munasarjojen, munatorvialueen ja koko pikkulantion alueen tulehdus. Mitä laajempi tulehdusalue on, sitä voimakkaammat oireet ovat. Poikkeavaa vuotoa esiintyy niin valkovuotona kuin verensekaisenakin vuotona.

Vatsakivut voivat esiintyä eriasteisina ja niihin voi pahimmillaan liittyä myös korkea kuume. Vakavimmissa tulehduksissa myös veren tulehdusarvot ovat korkeat. Tulehdustilanne voi vaatia peräti sairaalahoitoa ja joka tapauksessa tulehdukset on syytä hoitaa tehokkaasti antibiooteilla.

Kuukautiskipujen syynä voi olla endometrioosi

Osalla naisista esiintyy kuukautiskiertoon liittyviä jaksottaisia toistuvia kipuja. Kuukautiskivut voivat olla hyvinkin voimakkaat ja kestää useamman päivän. Toisinaan kivut voivat alkaa jo ennen kuukautisvuodon alkua. Toiset havaitsevat myös kiputuntemuksia munasolun irtoamisen eli ovulaation aikaan.

Usein kuukautiskipuun ei löydy suoraan selittävää tekijää. Joillakin uskotaan olevan lantionpohjan alueella laajentuneita laskimosuonia eli suonikohjumuodostumaa, joka voisi lisätä kipua.

Syynä voi olla myös endometrioosi. Endometrioosissa kohdun limakalvon tapaista kudosta on sirottuneena kohdun ulkopuolelle lantionpohjan alueelle kohdun sivukudoksiin tai munasarjojen, virtsarakon ja suoliston pinnalle. Kudos aiheuttaa vuotoa ja kipua kuukautisten aikaan. Jos pesäkkeet ovat erityisen syviä, kipu voi alkaa jo ennen kuukautisvuodon alkuakin. Joskus endometrioosia on ns. suklaakystina eli nesterakkuloina munasarjoissa. Endometrioosin syytä ei tunneta mutta näyttäisi siltä, siihen on periytyvääkin taipumusta.

Gynekologi havaitsee epäilyn endometrioosista usein gynekologisessa tutkimuksessa. Gynekologinen ultraäänitutkimus voi auttaa vahvistamaan diagnoosin, etenkin jos kystia havaitaan.

Kuukautiskipuja ja mahdollista endometrioosia voidaan hoitaa kipulääkkeiden lisäksi hormonaalisesti. Yhdistelmäehkäisypillerit, -renkaat, -laastarit, keltarauhashormoniehkäisypillerit ja hormonikierukka helpottavat kuukautiskipuja suurella osalla naisista ja toimivat myös mahdollisen tai todetun endometrioosin hoitona ja estävät sen etenemistä. Jos endometrioosi on hankala tai kivut ovat hoidoista huolimatta ongelmallisia tai munasarjassa on suklaakysta, suositellaan leikkaushoitoa.

Endometrioosin hoitona voidaan käyttää lyhytaikaisesti vahvoja hormonaalisia hoitoja, joissa oma hormonitoiminta ns. painetaan alas. Vahvoja hormonaalisia hoitoja käytetään usein vaikean endometrioosin leikkaushoidon jatkohoitona.

Gynekologiset kasvaimet kivun syynä

Iän myötä lisääntyy gynekologisten kasvainten riski. Poikkeuksena voidaan pitää kohdunkaulan syöpää, jota esiintyy myös enemmän nuorilla naisilla. Kasvaimet luokitellaan hyvänlaatuisiin ja pahanlaatuisiin eli syöpäkasvaimiin. Molemmissa kasvaintyypeissä oireet voivat olla hyvin epämääräisiä kunnes kasvain on kookas tai syöpäkasvain on levinnyt jo pitkälle.

Alavatsakivut voivat kuitenkin olla yksi oire kasvainsairauksissakin. Hyvin lievässäkin aiemmasta poikkeavassa alavatsakivussa kannattaa hakeutua gynekologiseen tarkastukseen. Poikkeavat veriset vuodot ovat myös syy hakeutua tarkastukseen.

Tilanteen selvittäminen vaatii gynekologisen lääkärintutkimuksen ja emättimen kautta tehtävän gynekologisen ultraäänitutkimuksen. Tilannekohtaisesti otetaan tarvittaessa lisätutkimuksia, esimerkiksi solunäytteitä kohdun sisältä. Kasvainten hoitona ovat erilaiset leikkaushoidot ja syövässä mahdollisesti liitännäishoidot, kuten sädehoito tai sytostaattihoito.

Alkuraskauden häiriöt

Raskauden alkuvaiheessa esiintyy usein alavatsakipua. Kipu voi liittyä aivan normaaliin raskaudentilaan mutta olla myös oire esimerkiksi kohdun ulkopuolisesta raskaudesta. Jos kivun kanssa esiintyy veristä vuotoa, on hakeuduttava ultraäänitutkimukseen raskauden tilan selvittämiseksi. Uhkaavaan keskenmenotilanteeseen liittyy supistelua ja veristä vuotoa. Kova vuoto kipujen kanssa voi olla merkki raskauden ennenaikaisesta keskeytymisestä. Tarkastukseen on hyvä hakeutua kiireellisesti, jos kivut ovat kovia tai vuoto on runsasta.

Gynekologisten toimenpiteiden jälkitilat

Kaikkien gynekologisten toimenpiteiden jälkeen voi kehittyä tulehduksia, verenvuotoja tai verenpurkaumia. Oireena ovat kivut muiden oireiden kanssa. Lääkärille on aina kerrottava, mikäli lähiaikoina on tehty gynekologisia toimenpiteitä. Esimerkiksi kierukan laiton jälkeen tulevissa kivuissa on kierukan sijainti tarkistettava ultraäänitutkimuksella. Joskus kierukka voikin joutua laitossa kohdun ulkopuolelle tai kohtu supistelee ja työntää kierukan pois oikeasta paikastaan kohdun kaulakanavaan tai pahimmillaan kokonaan ulos kohdusta.

Tärkeä muistaa

Naisen alavatsakipuihin voi liittyä monia gynekologisia tekijöitä, jotka selviävät useimmiten käynnillä gynekologin vastaanotolla. Gynekologille on aina hyvä kertoa oma gynekologinen historiansa eli kuukautiskierto, mahdolliset toimenpiteet ja poikkeavat vuodot, jotta lääkäri voi huomioida kokonaisvaltaisen tilanteen diagnoosia tehdessään.

Gynekologi selvittää alavatsakipujen syytä mm. emättimen kautta tehtävällä ultraäänitutkimuksella ja tilanteesta riippuen myös laboratoriokokein. Epäselvissä tilanteissa ja oireiden tai löydösten niin vaatiessa päädytään, alavatsan alueen magneettitutkimukseen tai vatsaontelontähystykseen nukutuksessa.

Vatsakipuisen potilaan tilanteen selvittämisessä konsultoidaan usein myös muiden erikoisalojen lääkäreitä, sillä esim. suolisto- ja virtsatieongelmat voivat myös olla kipuja aiheuttamassa. Joskus myös selkäsairaudet voivat aiheuttaa säteilykipua vatsan alueelle.