Naisen lapsettomuus

Naisen lapsettomuustutkimukset aloitetaan tavallisesti kuukautiskierron kartoituksella.

Kuukautiskierron kartoituksella selvitetään, onko munasarjan toiminnassa poikkeavuutta, irtoaako munasolu ja onko keltarauhasen toiminta riittävää raskautta ajatellen. Tämä selviää kierron eri vaiheissa otetuista verinäytteistä. Munarakkulan kehitystä seurataan ultraäänellä.

Naiselle tulee kartoituksen aikana keskimäärin kolme käyntiä: kierron alussa ja lopussa käynnit verinäytelaboratoriossa ja ennen kierron puoltaväliä tehtävässä ultraäänitutkimuksessa, jossa tarkistetaan munarakkulan koko.

Näitä tutkimuksia seuraa usein naisen munatorvien aukiolotutkimus, joka tehdään seuraavan kuukautiskierron alussa.

Näillä perustutkimuksilla saadaan selville tyypillisimmät lapsettomuuden aiheuttajat naisella, joita ovat naisen lievät hormonihäiriöt ja vauriot munatorvissa. Ensimmäisten, noin puolentoista kuukauden aikana tehtyjen, tutkimusten jälkeen saatte lääkäriltänne uuden vastaanottoajan, jonne teidän kannattaa tulla yhdessä. Siellä kerrotaan tutkimustenne tuloksista ja suunnitellaan, millainen hoito on juuri teille on sopivin.

Miten kuukautiskierto lasketaan

Kuukautiskierto alkaa sinä päivänä, kun vuotoa on tullut kunnolla päiväaikaan. Toisin sanoen päivää ei lasketa mukaan tilanteissa, joissa kuukautiset alkavat kuuden jälkeen illalla tai myöhemmin tai jos päivän aikana tulee vähäistä tiputtelua.

Kuukautiskierrolla tarkoitetaan jaksoa kuukautisten alkamisesta seuraavien kuukautisten alkamiseen. Kuukautiskierto kestää noin 28 päivää. Kuukautiskierron pituus on kuitenkin yksilöllistä ja vaihtelee paljon. Normaali kuukautiskiero voikin olla 23–35 päivää.

Kuukautiskierron 3.–5. päivä tarkistetaan perushormonitasot verinäytteistä: FSH, LH ja prolaktiini (aivolisäkehormonit, jotka säätelevät munasarjan toimintaa) ja TSH (kilpirauhashormoni, vaikuttaa kuukautiskierron säätelyyn).

Munasarjojen rakennetta tarkastellaan emättimen kautta tehtävässä ultraäänitutkimuksessa. Näin nähdään kehittyvä munarakkula sekä kohdun sisälimakalvon paksuus. Ultraäänitutkimus tehdään kuukautiskierron 10.–13. päivä ja ajoitetaan munasolun irtoamista eli ovulaatiota  edeltävään vaiheeseen.

Ultraäänikäynnin yhteydessä sovitaan päivä, jolloin aloitetaan kotona tehtävien ovulaatiotestien seuranta. Ovulaatiotesti muuttuu positiiviseksi noin vuorokautta ennen munasolun irtoamista, kun LH-hormonin pitoisuus veressä nousee.

Keltarauhashormoni

Munarakkulan puhjetessa, eli ovulaatiossa, munarakkulasta jää jäljelle osa, joka muodostuu keltarauhaseksi. Keltarauhanen tuottaa keltarauhashormonia eli progesteronia. Sitä tarvitaan, jotta alkanut raskaus voi jatkua.

Keltarauhashormonia on veressä selvästi enemmän, kun munasolu on irronnut. Siksi keltarauhashormonipitoisuus tutkitaan verinäytteestä viikko positiivisen ovulaatiotestituloksen jälkeen.

Kun harkitset lapsettomuustutkimuksia

  • Arvioi elämäntapasi ja niiden vaikutus hedelmällisyyteesi lapsettomuus.fi -sivustolla.
  • Varaa maksuton aika lapsettomuushoitajalle ja saat arvokasta tietoa hedelmällisyydestäsi. Varaa aika »
  • Lapsettomuuden syy voi selvitä jo ensikäynnillä kokeneen lääkärin kanssa. Ensikäynnille kannattaa tulla yhdessä kumppanin kanssa.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Sirpa Eviö
LT, Naistentautien ja synnytysten el, gyn.endokrin
Henriikka Henttu
LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Kati Härkönen
LT, naistentautien ja synn.erikoislääkäri
9.4
Pirjo Inki
LT, Dosentti, Naistent. ja synn. el
9.9
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 15
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*