Ikääntyessämme B12-vitamiinin imeytyminen ravinnosta heikentyy ja siksi B12-vitamiinin puute on tavallista yli 60-vuotiailla. B12-vitamiini on tärkeä, sillä puutostila voi aiheuttaa anemiaa, kipuja, muistihäiriöitä sekä masennusta.

Jopa 10 prosentilla yli 65-vuotiasta on B12-vitamiinin puutos. Kuitenkin vain noin joka viides tapauksista on diagnosoitu. Nuorilla puutos on harvinainen.

B12-vitamiinin puutos

Puutos kehittyy yleensä hitaasti kuukausien tai vuosien kuluessa. Syynä on usein imeytymishäiriö tai yksipuolinen kasvisruokavalio, mutta myös happosalpaajien käyttö ja ns. hapoton maha saattavat altistaa puutteelle heikentämällä vitamiinin imeytymistä.

B12-vitamiinin puutteen syntymistä voi ehkäistä huolehtimalla vitamiinien riittävästä saannista monipuolisella ruokavaliolla tai tarvittaessa vitamiinivalmisteilla.

Normaali kokonais-B12-vitamiinin veripitoisuus on noin 140-650 pmol/l. Puutoksesta voi silti kärsiä, vaikka B12-vitamiinin pitoisuus olisi veressä viitevälissä. Tällöin on tärkeää mitata aktiivisen vitamiinin pitoisuus, joka kuvastaa kudostason tilannetta parhaiten.

B12-vitamiinin lähteet

B12-vitamiini yhdessä foolihapon kanssa ovat välttämättömiä nukleiinihappojen (DNA) valmistamiselle. B12-vitamiinin lähteitä ovat eläinperäinen ravinto kuten

  • maitotuotteet
  • liha
  • kala
  • kananmunat. 

B12-vitamiinin puutoksen oireet

B12-vitamiinin puutos ilmenee yleensä anemiana tai hermostollisina oireina, joita ovat esim.

  • kivut
  • muistihäiriöt
  • masennus.

B12-vitamiinipuutoksen hoito

Neurologisten oireiden ja muistihäiriöiden yhteydessä B12-tilanne tulee aina varmistaa, koska hoitamattomana vitamiininpuutos saattaa johtaa pysyviin haittoihin.

B12-vitamiinin korvaushoito tulisi aloittaa 3 kk:n sisällä oireiden alettua, jotta pysyviä vaurioita voitaisiin välttää. Tästä syystä nopea diagnosointi on tärkeää, jotta puutoksen hoito voidaan aloittaa mahdollisimman pikaisesti.

Mikäli sinulla on B12-vitamiinin puutteeseen sopivia oireita tai jos B12-vitamiinin pitoisuutesi on alle viitevälin, kannattaa tuloksista ja jatkotutkimustarpeesta aina keskustella lääkärin kanssa. Voit varata ajan yleislääkärille, työterveyslääkärillesi tai muulle sinua hoitavalle asiantuntijalle.

Jaa