B12-vitamiini

Kenelle B12-vitamiinin mittausta suositellaan?

Ikääntyessämme B12-vitamiinin imeytyminen ravinnosta heikentyy ja B12-vitamiinin puute onkin tavallista yli 60-vuotiailla.

Jopa 10 prosentilla yli 65-vuotiasta on B12-vitamiinin puutos mutta vain noin joka viides tapauksista on diagnosoitu. Nuorilla puutos on harvinainen, eikä sitä helposti osata epäillä vaikeidenkaan oireiden taustalla.

B12-vitamiini on tärkeä, sillä puutostila voi aiheuttaa anemiaa, kipuja, muistihäiriöitä sekä masennusta. Hermostollisten oireiden ja muistihäiriöiden yhteydessä B12-tilanne tulee aina varmistaa, koska hoitamattomana vitamiinipuutos saattaa johtaa pysyviin haittoihin.

B12-vitamiinin puutos ja oireet

Puutos kehittyy yleensä hitaasti kuukausien tai vuosien kuluessa. Syynä on usein imeytymishäiriö tai yksipuolinen kasvisruokavalio, mutta myös eräät diabeteslääkkeet ja happosalpaajien käyttö sekä ns. hapoton maha saattavat altistaa puutteelle heikentämällä vitamiinin imeytymistä.

B12-vitamiinin puutteen syntymistä voi ehkäistä huolehtimalla vitamiinien riittävästä saannista monipuolisella ruokavaliolla tai tarvittaessa vitamiinivalmisteilla.

Normaali kokonais-B12-vitamiinin veripitoisuus on noin 140-650 pmol/l. Puutoksesta voi silti kärsiä, vaikka B12-vitamiinin pitoisuus olisi veressä viitevälissä. Tällöin on tärkeää mitata aktiivisen vitamiinin pitoisuus, joka kuvastaa kudostason tilannetta parhaiten.

B12-vitamiinin puutos ilmenee yleensä anemiana tai hermostollisina oireina, joita ovat esim.

  • kivut ja tuntohäiriöt
  • muistihäiriöt
  • masennus

B12-vitamiinipuutoksen hoito

B12-vitamiinin korvaushoito tulisi aloittaa viimeistään 3 kk:n sisällä oireiden alettua, jotta pysyviä vaurioita voitaisiin välttää. Tästä syystä nopea diagnosointi on tärkeää, jotta puutoksen hoito voidaan aloittaa mahdollisimman pikaisesti.

Mikäli sinulla on B12-vitamiinin puutteeseen sopivia oireita tai jos B12-vitamiinin pitoisuutesi on alle viitevälin, kannattaa tuloksista ja jatkotutkimustarpeesta aina keskustella lääkärin kanssa. Voit varata ajan yleislääkärille, työterveyslääkärillesi tai muulle sinua hoitavalle asiantuntijalle.

B12-vitamiinin lähteet

B12-vitamiini yhdessä foolihapon kanssa ovat välttämättömiä nukleiinihappojen (mm. DNA) valmistamiselle. B12-vitamiinin lähteitä ovat eläinperäinen ravinto kuten

  • maitotuotteet
  • liha
  • kala
  • kananmunat

Miten tutkimukseen pääsee?

B-12 vitamiinin mittaukseen voi tulla ilman lähetettä. Voit varata ajan mihin tahansa Mehiläisen toimipisteeseen.

Tulosten saaminen?

Laboratoriokokeiden osalta tulokset tulevat OmaMehiläiseen ja jäävät sinne talteen. OmaMehiläistä voit käyttää kännykälläsi lataamalla OmaMehiläinen-sovelluksen sovelluskaupasta. Tietokoneella toimivaan OmaMehiläinen-verkkoversioon pääset täältä .

Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus iPhoneen 

Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus Android-puhelimeen 

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.7
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 16
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*