Milloin lapsettomuustutkimuksiin?

Noin 15 prosentilla pariskunnista on jossain elämänsä vaiheessa vaikeuksia saada raskautta alulle. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että vuoden yrittämisen jälkeen kannattaa hakeutua lapsettomuuteen perehtyneen lääkärin vastaanotolle. Yrittämisellä tarkoitetaan sitä, että pariskunta on kuukautiskierron keskivaiheilla yhdynnässä joka toinen tai joka kolmas päivä.

Voitte tulla tutkimuksiin Mehiläinen Felicitakseen myös jo alle vuoden yrittämisen jälkeen. Tämä kannattaa erityisesti silloin, jos nainen on yli 35-vuotias, sillä naisen ikä vaikuttaa raskauden alkamiseen ja hoitojen onnistumiseen. Tutkimukset kannattaa aloittaa nopeammin myös, jos naisen kuukautiskierto on hyvin epäsäännöllinen, hän on sairastanut pahan lantion alueen tulehduksen tai miehellä on ollut lapsena laskeutumattomat kivekset, murrosiässä sikotauti tai myöhemmin jokin kivesten tulehdus tai vamma sukuelinten alueella.

Raskauden alkamiseen vaikuttaa moni tekijä: muun muassa naisen yli- tai alipainoisuudella ja puolisoiden elämäntavoilla on todettu olevan merkitystä. Lapsettomuuden aiheuttaja voi löytyä yhtä todennäköisesti naisesta kuin miehestäkin. Yli neljäsosassa tapauksista se löytyy molemmista. Aina selkeää syytä ongelmaan ei edes löydy. Tärkeätä on, että lapsettomuuden hoitomuodot ovat nykyisin kehittyneitä. Lähes kaikista syistä johtuvaa lapsettomuutta voidaan hoitaa.

Tutkimuksiin pääsee helposti: soitto meille riittää. Lähetettä ei tarvita. Halutessanne voitte pyytää päästä tietyn lääkärin vastaanotolle. Tutkimukset alkavat ensikäynnillä.

Kun harkitset lapsettomuustutkimuksia

1. Arvioi elämäntapasi ja niiden vaikutus hedelmällisyyteesi lapsettomuus.fi-sivustolla.

2. Varaa maksuton aika lapsettomuushoitajalle ja saat arvokasta tietoa hedelmällisyydestäsi. Varaa aika » 

3. Lapsettomuuden syy voi selvitä jo ensikäynnillä kokeneen lääkärin kanssa. Ensikäynnille kannattaa tulla yhdessä kumppanin kanssa.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Sirpa Eviö
LT, Naistentautien ja synnytysten el, gyn.endokrin
Henriikka Henttu
LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Kati Härkönen
LT, naistentautien ja synn.erikoislääkäri
9.4
Tarja Olkinuora
LT, naistentautien ja synn. erikoislääkäri
9.9
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 15
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*