Milloin lapsen kanssa lääkäriin?

Kauanko kuumetta voi seurata kotona? Milloin pitää lähteä lapsen kanssa lääkäriin? Näitä kysymyksiä vanhemmat pohtivat, kun lapsi sairastaa. Kokosimme vastauksia yleisimpiin lapsen sairaustilanteisiin.

Mehiläisessä lapsia auttavat lastenlääkäriemme ohella myös yleis- sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärimme. Mikäli lapsen terveydentila mietityttää, voit aina tulla keskustelemaan siitä lääkärin kanssa.

Mitkä ovat yleisimmät syyt, jolloin lapsen kanssa hakeudutaan lääkärin vastaanotolle?

Yleisimmän syyt lääkärin vastaanotolle hakeutumiseen ovat lapsen kuume, korvakipu, koliikki, vatsavaivat ja iho-oireet. Tyypillisiä vaivoja ovat myös allergiaepäilyt, rokot, molluskat, ihovaivat ja erilaiset tapaturmat kuten aivotärähdys, ruhjeet, haavat ja venähdykset.

Lue lisää: Lääkäriin lapsen kanssa

Jos oireena on pelkkä kuume, pitäisikö huolestua?

Kuume ei sinällään ole vaarallista, mutta se on aina oire jostakin. Kuumeista lasta on hyvä tarkkailla ja huolehtia, että hän juo riittävästi vettä (ei mehua tai virvoitusjuomia). Jos lapsella on kuumeen lisäksi jotakin muuta poikkeavaa esim. ihossa tai hän kouristelee, on syytä lähteä lääkäriin. On hyvä kuitenkin muistaa, että lapsilla kuume saattaa nousta hyvinkin nopeasti ja korkealle ollen silti vielä ihan normaalia. Kuumetta voi ”hoitaa” kotona jonkin aikaa. Hyviä lievityskeinoja ovat lepo, seuranta, kevyt vaatetus ja huoneen tuuletus. Tilanteen kehittymistä pitää kuitenkin seurata ja toimia sen mukaan.

Lue lisää: Lapsen kuume

Lapsella on flunssa. Millaiset oireet vaativat lääkärin apua?

Jos korkea kuume kestää useamman päivän, olisi hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle tilanteen tarkistamiseksi. Samoin jos flunssan oireet siirtyvät keuhkoihin (hakkaava/vinkuva yskä), korviin tai jos limaisuus lisääntyy ja muuttuu paksuksi. Myös jos flunssan oireet tuntuvat vain jatkuvan eikä ole merkkejä, että flunssa olisi helpottamassa, on syytä käydä lääkärillä. Lääkäriin on hyvä hakeutua myös, jos vauvan imeminen tai lapsen syöminen on hankalaa/vaikeaa.

Mitä oireita voin seurata kotona, ilman, että täytyy lähteä heti lääkäriin? Kuinka kauan?

Kaikkia muutoksia voi ja pitää seurailla, mutta jos huomaat lapsessa jotain äkillistä poikkeavuutta, kuten hengitysvaikeuksia tai tajunnantason muutoksia, ota välittömästi yhteys lääkäriin. Jotkut muutokset voivat selittyä lapsen kasvuun liittyvillä seikoilla, mutta jos kehityksessä mennään taaksepäin, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin mahdollisimman pian. Niin kauan kuin lapsi jaksaa olla kiinnostunut ympäröivästä maailmasta, ei välttämättä ole kyse mistään vakavammasta.

Mistä tiedän, että vauva on sairas ja voi tarvita lääkärin apua?

 • Hän on itkuisempi
 • Vauvan iho on kuuma
 • Vauva on levoton
 • Ihonväri muuttuu punakaksi
 • Vauva on veltto, haluton tai kosketusarka
 • Vauvalla on hengitysvaikeuksia
 • Hän on ruokahaluton
 • Vauva ei ole enää kiinnostunut ympäröivästä maailmasta.
 • Vauvan ns. kipuitku on voimakkaampaa eikä hän rauhoitu ja ota kontaktia samalla tavalla kuin muuten.

Milloin lapsen päänsärystä pitää huolestua? Mistä päänsärky voi johtua?

Jos lapsi valittaa/kertoo päänsärystä on aina hyvä kartoittaa tilannetta tarkemmin. Onko lapsi mahdollisesti kaatunut tai muuten lyönyt päänsä? Särky voi johtua esim. tapaturmasta, silmistä tai korvista. Tapaturmissa on hyvä ottaa aina yhteyttä lääkäriin. Lääkäriin on hyvä olla herkästi yhteydessä, jos päänsärkyyn liittyy pahoinvointia, näköhäiriöitä tai sekavuutta.

Lue lisää: Lasten ja nuorten päänsärky

Mistä ripuli tai oksentelu voivat johtua?

Ripuli tai oksentelu voi olla seurausta virustartunnasta, ruoka-aineallergiasta, ruokavalion muutoksesta tai esimerkiksi lääkityksestä. Mm. antibioottikuuri aiheuttaa usein löysää vatsaa.

Lue lisää: Lasten vatsatauti

Lapselle ei maistu ruoka ja hän on väsynyt. Milloin pitää huolestua?

Lapsen tarkkailu on A&O. Joskus ruokahaluttomuus voi enteillä tulevasta sairaudesta, mutta joskus lapsi on saattanut syödä/saada kaverilta jotain herkkua mitä on syöty salaa ja jonka takia ruoka ei maistu. Tärkeää on siis seurata tilannetta ja pitää huolta lapsen nesteytyksestä juomalla vettä. Jos tilanne ei mene ohi seuraavaan päivään mennessä, on syytä tarkistaa/kysyä lapselta onko kipuja ja varmistaa, että onko pissa ja kakka normaalia. Jos lapsi kuitenkin muuttuu kivuliaan oloiseksi jo samana päivänä, on syytä ottaa lääkäriin yhteyttä. Lapselle on hyvä pienestä pitäen opettaa säännölliset ruokailuajat, jolloin lapsen turhat napostelut jäävät pois.

Lue lisää: Lapsiperheen erityisruokavalio - tiedä ainakin tämä

Mistä tunnistan lapsen virtsatientulehduksen oireet?

Vaippaikäisillä on vaikea sanoa, onko virtsaamisentarve lisääntynyt, mutta vanhemmilla lapsilla se voi olla yksi oire. Yleisimmät oireet ovat kuitenkin kuume, ruokahaluttomuus ja vatsan arkuus. Joskus myös virtsaaminen kirvelee jolloin lapsi on haluton käymään vessassa ja itku voi tulla pissalle menosta. Pissa ei välttämättä haise tai ole epänormaalin väristä. Jos virtsa on tummaa ja normaalia voimakkaamman hajuista, voi olla kyse vain siitä, että lapsi on kuiva eli juonut liian vähän.

Lue lisää: Lasten virtsatietulehdus

Lapsella on ollut muutaman päivän ihottumaa. Millainen ihottuma olisi hyviä tutkia tarkemmin?

Riippuu, missä ihottuma on, onko sitä laajalti ja kutiaako ihottuma. Jos ihottuma ei kutia voi kokeilla perusvoiteita, ilmakylpyjä ja seurata tilannetta muutaman päivän ajan ja katsoa, miten se "kehittyy". Jos ihottuma kutiaa ja/tai iho rikkoutunut ihottuma-alueelta eli iho erittää kudosnestettä tai verestää on syytä hakeutua mahdollisimman pian lääkäriin. Lääkäriin on myös hakeuduttava jos lapsella on menossa jokin lääkekuuri ja hänelle tulee ihottumaa/ihon punoitusta ja/tai kutinaa.

Lue lisää: Lasten iho-ongelmat

Lapseni on 1-vuotias ja tuntuu, että hänellä on koko ajan jokin infektio päällä. Mistä tämä voi johtua?

Syitä infektiokiertoon voivat olla:

 • Heikentynyt vastustuskyky esim. antibioottihoitojen takia
 • Ylisiisteys tai - hygienia
 • Ruoka-, pesuaine- tai eläinallergia
 • Ahtaat korvakäytävät tai lapsen anatomiasta johtuvat syyt

Lue lisää: Lapsen infektiot

Miten lapsen oloa voi helpottaa ennen lääkäriin pääsyä?

Kuumeinen lapsi: kevyt vaatetus, nesteytys juomalla vettä (ei mehuja tai limpparia), korkeassa kuumeessa esim. Paracetamol jos lapsella ei ole lääkeaineyliherkkyyksiä.

Korvakipuinen lapsi: puudutetipat (saa ilman reseptiä apteekista, tippoja ei saa laittaa rikkoutuneelle tärykalvolle), pidä lasta puoli-istuvassa asennossa.

Rokko: lapsen iästä riippuen, mutta apteekista saa ilman reseptiä mm. antihistamiinia joka auttaa kutinaan, erilaiset voiteet mm. kortisoni ja linimentit. On kuitenkin huomioitava lääkeaineyliherkkyydet, lapsen ikä ja ihon kunto (iho ei saa olla rikkoutunut).

Vatsaoireisiin/koliikkiin: apteekista ilman reseptiä saatavat probiootit ja vatsaystävällinen ruoka esim. puurot/vellit eli ruoat, jotka ovat helposti sulavia ja maultaan neutraaleja.

Iho-oireet: rasvaus, ilmava ja pehmeä vaatetus ja ilmakylvyt.

Katso video, milloin kannattaa hakeutua lapsen kanssa lääkäriin!

Miten lapsen vastustuskykyä voi parantaa?

 • Hyvä ja monipuolinen ruokavalio
 • Hyvä normaali käsienpesu (ei läträämistä käsien desinfektioaineilla, matkoilla ja epidemia- aikoihin perusteltua)
 • Ulkoilu ja liikunta
 • Ei turhaa ylisuojelua lialta
 • Probiootit
 • Lapsen ihon hyvinvointi eli ei liikaa kylvetyksiä ja muistaa hyvän rasvauksen