Miksi en tule raskaaksi ja miten lapsettomuushoidot aloitetaan?

Pariskunnan hakeutuessa Mehiläinen Felicitaksen lapsettomuusklinikalle aloitetaan tilanteen kartoitus tunnin ensikäynnillä erikoislääkärin vastaanotolla. Tuolloin käydään tarkasti läpi molempien terveydellinen tausta, elintavat, lapsettomuuden kesto ja tehdään gynekologinen tutkimus sekä ultraäänitutkimus. Käynnin yhteydessä laaditaan perustutkimussuunnitelma.

Lapsettomuushoitojen perustutkimukset naiselle

Lapsettomuushoitojen perustutkimuksissa tutkitaan muun uassa naisen kuukautiskierron hormonaalinen tilanne, ultraäänitutkimuksin seurataan munarakkulan kasvu ja varmistetaan rakkulan puhkeaminen eli ovulaatio. Seuraavaan alkukiertoon sovitaan munatorvien aukiolotutkimus, jossa nesteruiskutuksen ja ultraäänen avulla tutkitaan ovatko munatorvet auki.

Lapsettomuushoitojen perustutkimukset miehelle

Lapsettomuustutkimukset miehen kohdalla aloitetaan vuorostaan yleensä siemennesteanalyysillä. Näytteen voi ottaa kotona ja tuoda klinikalle 1-2 tunnin kuluessa kylmältä suojattuna.

Vastauksen valmistuminen kestää viikon. Jos miehen siemenneste on poikkeava tehdään tarkempi ns. androloginen tutkimus ja tarvittaessa hormoni - ja kromosomitutkimukset.

Kaikilta pariskunnilta otetaan hepatiitti B -, hepatiitti C -, HIV- ja Syphilis-näytteet, kansainvälisen käytännön mukaan.

Yhteenvetokäynti lääkärin kanssa

Tulosten valmistuttua sovitaan pariskunnan kanssa tapaaminen, jossa käydään yhdessä tulokset läpi ja tarvittaessa ohjelmoidaan tarkemmat lapsettomuustutkimukset. Näin toimitaan muun muassa mikäli miehen siemennesteanalyysi antaa siihen aihetta.

Yhteenvetokäynnin aikana käydään huolellisesti läpi lapsettomuushoitojen eri muodot ja tuodaan esille kyseiselle pariskunnalle tuloksellisin hoitovaihtoehto. Hoitovaihtoehtoon vaikuttavat paitsi laboratoriotulokset ja ultraäänilöydökset myös lapsettomuuden kesto, molempien terveystaustat sekä pariskunnan, etenkin naisen ikä. lisäksi huomioidaan pariskunnan oma valmius lapsettomuushoitoihin. Hoitoharkinta on aina yksilöllinen ja huolellinen.

Lapsettomuuden hoitovaihtoehtoja

Tavanomaisimmin käytettyjä lapsettomuuden hoitovaihtoehtoja ovat muun muassa:

  • Hormonihoito naiselle, joko yhdyntään tai inseminaatioon liitettynä.
  • IVF (= koeputkihedelmöityshoito) johon voidaan yhdistää munasolun mikroinjektio (=ICSI) jos miehen siemennestenäyte antaa siihen aihetta.

Koeputkihedelmöityshoito

IVF :n yhteydessä annetaan yleensä hormonihoito, jolloin saadaan useita munasoluja. Hoito voidaan toteuttaa myös ilman hormonipistoksia, jolloin munasolut kerätään alkukierrossa pienistä rakkuloista ja kypsytetään ja hedelmöitetään laboratoriossa. Tämä on ns. In Vitro Maturation -hoito (IVM-hoito).

Lahjoitetut sukusolut

Sukusolulahjoitushoidot tulevat kyseeseen niissä tapauksissa, joissa omat sukusolut eivät toimi tai ne puuttuvat.

Tuloksellisin hoitovaihtoehto on edelleen koeputkihedelmöitys, jossa tulokset naisen iästä riippuen ovat 30- 40 % yhtä hoitokertaa kohti.

Toivoa on

Mikäli pariskunta on ajoissa hakenut apua lapsettomuuteen ja valmiudet hoidon aloittamiseen ovat olemassa, löytyy valtaosalle pariskunnista tuloksellinen ja hyvä hoitovaihtoehto. Peräti 80 % pariskunnista onnistuu saamaan lapsen.

Lapsettomuustilanne ja hoidot ovat useimmille pariskunnille henkisesti raskaita aikoja. Tämän vuoksi Mehiläinen Felicitaksesa on saatavissa yksilö- ja pariterapeutin palvelut tukemaan pariskuntaa.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Sirpa Eviö
LT, Naistentautien ja synnytysten el, gyn.endokrin
Henriikka Henttu
LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Kati Härkönen
LT, naistentautien ja synn.erikoislääkäri
9.4
Pirjo Inki
LT, Dosentti, Naistent. ja synn. el
9.9